Η RAFARM, μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία με καθιερωμένη παρουσία στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και εξειδίκευση στον τομέα της Οφθαλμολογίας, και η BioNanoSim (BNS), μια ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων που αξιοποιεί την νανοτεχνολογία – ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Simon Benita και την εταιρεία τεχνολογίας (Yissum) του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ- σύναψαν συμφωνία για την ίδρυση μιας νέας εταιρείας οφθαλμικών προϊόντων με την επωνυμία BNS Ophthalmics (BNSO). Αποστολή της BNSO είναι η ανάπτυξη, η παραγωγή, καθώς και η εμπορική διάθεση μιας σειράς καινοτόμων οφθαλμικών φαρμακευτικών προϊόντων που αναπτύσσει η BioNanoSim με σκοπό την αντιμετώπιση ανικανοποίητων θεραπευτικών αναγκών στον τομέα της Οφθαλμολογίας για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την τελευταία πενταετία, η BNS έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει την πλατφόρμα νανοτεχνολογίας (NTPO). Το πρώτο προϊόν που θα αναπτύξει η BNSO με αυτή την τεχνολογία είναι το BNSO-1, ένα οφθαλμικό emulsion του Tacrolimus για τοπική οφθαλμική χορήγηση. Το Tacrolimus είναι ένα ισχυρό, μη στεροειδές φάρμακο με τη δυνατότητα να θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών οφθαλμικών φλεγμονωδών παθήσεων, εντούτοις είναι εξαιρετικά ασταθές, αδιάλυτο στο νερό και δεν διαπερνά τον κερατοειδή. Το BNSO-1 καταδεικνύει σαφή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε προκλινικά μοντέλα. Η BNSO πρόκειται να ξεκινήσει τη διεξαγωγή μιας κλινικής μελέτης φάσης I/IIa πριν από τα τέλη του 2023 σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα. Η BNS έχει λάβει από τον FDA τον χαρακτηρισμό ορφανού φαρμάκου για αυτή την ένδειξη και αναμένει μια εσπευσμένη 505b2 κανονιστική διαδικασία έγκρισης, εφόσον προκύψουν θετικά κλινικά αποτελέσματα. Η BNSO διαθέτει δύο επιπλέον προκλινικά προγράμματα, αμφότερα εκ των οποίων αποτελούν εφεύρεση του Καθηγητή Benita και αναπτύσσονται από την BNS. Το πρώτο αφορά σε μια καινοτόμο τεχνολογία χορήγησης που καθιστά δυνατή την ενδοϋαλοειδική έγχυση ενός στεροειδούς παραγώγου με παρατεταμένη αποδέσμευση (χωρίς καμία επίπτωση στην ενδοφθάλμια πίεση) για την αντιμετώπιση του οιδήματος ωχράς κηλίδας και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (BNSO-2). Το δεύτερο πρόγραμμα είναι ένα καινοτόμο φάρμακο τοπικής χρήσης για την ξηροφθαλμία (BNSO-3). Συνδυαστικά, τα προγράμματα της BNSO αποβλέπουν στην αξιοποίηση ευκαιριών  πολλών δισεκατομμυρίων στις παγκόσμιες αγορές.

Η BNS θα υποστηρίξει την BNSO με την πνευματική της ιδιοκτησία και την τεχνογνωσία της στο R&D, ενώ η RAFARM θα συμβάλει με την κατάλληλη χρηματοδότηση και τις υποδομές της στην υποστήριξη της ανάπτυξης και την παραγωγή σε εμπορική κλίμακα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία, ο Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της RAFARM, υπογράμμισε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ίδρυση της BNS Ophthalmics, μιας εταιρείας που ενισχύει τις δυνατότητες της RAFARM στην καινοτομία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση ανικανοποίητων θεραπευτικών αναγκών στην Οφθαλμολογία. Η συνεργασία μας με την BNS, την οποία αναγνωρίζουμε ως ηγέτιδα εταιρεία στο πεδίο της νανοτεχνολογίας, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της RAFARM αναφορικά με τις καινοτόμες τεχνολογίες. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την BNS για την ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων θεραπευτικών προϊόντων αποσκοπώντας παράλληλα στην περαιτέρω διεύρυνση της τεχνογνωσίας μας στα οφθαλμικά».

Ο Simon Benita, Ομότιμος Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της BNS, δήλωσε σχετικά: «Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεργασία με τη RAFARM και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των υποδομών των δύο οργανισμών με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση βελτιωμένων θεραπευτικών επιλογών που αφορούν στον οφθαλμό. Στην BNS, συνθέτουμε νέες χημικές ουσίες και αναπτύσσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων ώστε να αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η BNSO θα χρησιμοποιήσει τις κατοχυρωμένες τεχνολογίες της πλατφόρμας που διαθέτουμε προκειμένου να βελτιώσει την χορήγηση, τη σταθερότητα και τη βιοδραστικότητα των φαρμάκων σε διάφορα τμήματα του οφθαλμού».

#########