Σας μεταφέρουμε από την Βικιπαίδεια τι ειναι το κολλαγόνο για να μας δοθούν περισσότερες απαντήσεις για το πόσα μας υπόσχεται το κολλαγόνο στο μέλλον , από τον Φαρμακοποιό Αλέξανδρο Σιαμπή

“Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς. Τα θηλαστικά έχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία κωδικοποιούν τις ποικίλες μορφές κολλαγόνου. Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα.

Το χαρακτηριστικό ενός τυπικού μορίου κολλαγόνου είναι η μακριά, άκαμπτη τρίκλωνη ελικοειδής μορφή του, στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα. Με τη σειρά τους τα μόρια αυτά συναρμολογούνται σε πολυμερή γνωστά ως ινίδια κολλαγόνου και αυτά με τη σειρά τους σε ακόμη παχύτερες ίνες κολλαγόνου. Άλλα μόρια κολλαγόνου βρίσκονται στην επιφάνεια των ινιδίων κολλαγόνου και διασυνδέουν τα ινίδια τόσο το ένα με το άλλο, όσο και με άλλα συστατικά του εξωκυττάριου χώρου.

Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το είδος του ιστού: στο δέρμα, τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς λέγονται ινοβλάστες, ενώ στα οστά οστεοβλάστες. Όλα τα μόρια του εξωκυττάριου στρώματος (μαζί και το κολλαγόνο) συντίθενται ενδοκυττάρια και απελευθερώνονται με εξωκυττάρωση. Για να μην πολυμεριστούν μέσα στο κύτταρο, παρασκευάζεται μια πρόδρομη μορφή του κολλαγόνου, το προκολλαγόνο, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πεπτίδια που παρεμποδίζουν τη σύνθεση ινιδίων. Οι πρωτεϊνάσες κολλαγόνου, ένα εξωκυττάριο ένζυμο αποκόπτει αυτές τις ακραίες περιοχές και έτσι η συναρμολόγηση εκτελείται μόνο μετά την εξαγωγή των μορίων από το κύτταρο.

Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, ο τύπους II και ο τύπος III. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να σηκώσει το βάρος του σώματος. Το κολλαγόνο τύπου 2 απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Από το κολλαγόνο επίσης παράγεται η ζωική ζελατίνη με μερική υδρόλυση”

Ερ. Τι έχουν δείξει οι ερευνες κ.Σιαμπή που αξίζει να ξέρουμε;

Έρευνες έχουν δείξει ότι από την ηλικία των 25, το σώμα μας χάνει κολλαγόνο σταδιακά σε ρυθμό 1,5% ετησίως, ώστε μέχρι την ηλικία των 35, το σώμα μας να έχει χάσει το 15% και μέχρι τα 45, το 30%. Αυτό όταν συμβαίνει αρχίζει να παρατηρείται και μια αλλαγή στην ελαστικότητα και την υφή του δέρματός μας. Η μείωση αυτή της φυσιολογικής παραγωγής του κολλαγόνου στους ιστούς σχετί-ζεται και με την εμφάνιση των ρυτίδων αλλά και των εκφυ-λιστικών παθήσεων του σκελετού, όπως την οστεοαρθρίτιδα. Η κατάλληλη ισορροπία κολλαγόνου στο σώμα είναι επομένως πολύ επιθυμητή.

Το κολλαγόνο περιέχει φυσικά γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, που βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Στην ρευματολογία συστήνεται σαν συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων (οστεοαρθρίτιδα και την τενοντίτιδα).

Μερικές μελέτες δείχνουν μείωση του πόνου των αρθρώσεων με τη χρήση του κολλαγόνου για τουλάχι-στον 3 μήνες. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και στα φαρμακεία στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατρο-φής, κολλαγόνο υδρολυμένο σε πόσιμη μορφή (υγρό) καθώς και σε capsules αναβράζον κ.λ.π.

Eρ. Πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό πριν ζητήσουμε συμπληρώματα κολλαγόνου από τον Φαρμακοποιό μας; 

Πριν ξεκινήσετε συμπληρώματα κολλαγόνου, οποσδήποτε  συμβου-λευτείτε τον γιατρό σας.

– Εκτός από τους πάσχοντες από αρθριτικά κ.λ.π. που αναζητούν βοηθήματα για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, οι γυναίκες που αποτελούν το μεγαλύτερο κατανα-λωτικό κοινό καλλυντικών προϊόντων, αναζητούσαν ανέ-καθεν το ελιξίριο της ομορφιάς. Το μείγμα marketing των εταιρειών παρασκευής, υπόσχεται πολλά με το κολλαγόνο!

Αλέξανδρος Σιαμπής – Φαρμακοποιός

#########