Δημιουργία καλύτερου περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία με την αξιοποίηση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού και των κραμάτων του. Ο πρόεδρος του Ιαπωνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Χαλκού, κος Μασανόρι Οκάντα, ανακοίνωσε ότι η Κλινική Οκιάι στην πόλη Ουραγιάσου στην Τσίμπα (με διευθυντή τον Γιασουχίρο Οκιάι), άρχισε να λειτουργεί στις 26 Οκτωβρίου 2009. Εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία της κλινικής σε καινούργιες εγκαταστάσεις, οι υπεύθυνοι υιοθέτησαν τη χρήση ορείχαλκου, ενός κράματος χαλκού, έχοντας υπόψιν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και των κραμάτων του, οι οποίες μειώνουν δραστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τον αριθμό των βακτηρίων που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

 

Η ιατρική εγκατάσταση προσφέρει πυρογενή γνωμάτευση (ειδικό δωμάτιο για ασθενείς με ψηλό πυρετό) και είναι η πρώτη κλινική στον κόσμο η οποία χρησιμοποιεί το χαλκό για να μειώσει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες «γεννιούνται» στα σημεία όπου οι ασθενείς έρχονται σε επαφή με μη καθαρές επιφάνειες, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Ένα προληπτικό μέτρο είναι, η χρησιμοποίηση χαλκού και κραμάτων του σε επιφάνειες καθημερινής χρήσης, όπως τα πόμολα στις πόρτες, οι μπετούγιες, ολόκληροι τοίχοι σε αίθουσες αναμονής και οι πάγκοι στην υποδοχή καθώς και στη γραμματεία, ώστε να περιοριστεί η διάδοση του MRSA, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus coli καθώς και του ιού της γρίπης, που αποτελούν τις κύριες αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων,.

 

Είναι ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο χαλκός έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η υψηλή αντιμικροβιακή του αποτελεσματικότητα αποδείχτηκε το 1996 με την εξάπλωση των E. coli bacterium 0-157, cryptosporidium και Legionella, που πρόσφατα προκάλεσαν ομαδικές λοιμώξεις, καθώς και με τη γρίπη των πτηνών. Το Φεβρουάριο του 2008, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA), καταχώρισε πέντε κράματα χαλκού, επιτρέποντας να αναγράφουν ότι, ο χαλκός, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές «σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων μέσα σε 2 ώρες». Ο χαλκός είναι το πρώτο και μοναδικό στερεό στοιχείο που αποδείχθηκε ότι έχει αυτές τις ιδιότητες για τη δημόσια υγεία. Ο Ιαπωνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Χαλκού, θα συνεχίσει να ερευνά, να μελετά και να εξελίσσει την τεχνολογία για την προώθηση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταλάβουν και να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του μετάλλου.

 

Κατά τα εγκαίνια της Κλινικής Οκιάι, ο κ. Οκάντα σχολίασε: «Τα εγκαίνια της μονάδας αυτής που χρησιμοποιεί χαλκό, αποδεικνύουν ότι η φυσική αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού, δεν μειώνει μόνο τα βακτήρια που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά δημιουργεί και ένα καλύτερο πιο υγιεινό περιβάλλον, κερδίζοντας αργά αλλά σταθερά την αναγνώριση.  Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τη χρήση του χαλκού και των κραμάτων του σε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και σε όποια άλλη επιφάνεια καθημερινής χρήσης μπορεί να βρει εφαρμογή. Μέσα από τεχνολογικές έρευνες για το χαλκό και τα συναφή προϊόντα του, καθώς και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση του χαλκού και των προϊόντων του».

 

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

#########