Στην 4η θέση διεθνώς η ασθένεια από πλευράς απώλειας ζωής και κοινωνικής δυσλειτουργίας ενώ το 2020 θα καταλάβει την 1η θέση στις Δυτικές κοινωνίες 73% των ασθενών παρουσίασε σταθερή ύφεση και απαλλάχθηκε από τις υποτροπές αποδεικνύουν οι κλινικές μελέτες! Νοέμβριος 2009. Ελπίδα για 33 εκατομμύρια Ευρωπαίους αποτελεί πρωτοποριακή θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης! Σύμφωνα με συμπεράσματα κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε Παγκόσμιο Συνέδριο* στη Θεσσαλονίκη (19-22 Νοεμβρίου), η αγομελατίνη αποτελεί τον πιο σύγχρονο μηχανισμό δράσης, διαφορετικό από τα συνήθη αντικαταθλιπτικά, αφού ασκεί την αποτελεσματικότητά της χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση, παγκοσμίως από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας ενώ προβλέπεται ότι το κατά το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση, στις Δυτικές κοινωνίες. Διεθνώς, το 6-8% του πληθυσμού θα εμφανίσει, κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη.
Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η νέα θεραπευτική αντιμετώπιση απευθύνεται σε ευρύ φάσμα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των πιο βαριά καταθλιπτικών, ενώ εμφανίζεται βελτίωση της ευεξίας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της αγωγής! Ενώ από τη δεύτερη εβδομάδα, διπλασιάζεται το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίνεται στη θεραπεία, σε σχέση με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά (SSRI).
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Ψυχίατρος κ. Κ. Φουντουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι «Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών καθιερώνουν την αγομελατίνη ως την πιο σημαντική σύγχρονη, εναλλακτική θεραπεία, για την πλήρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς οδηγεί τους ασθενείς σε πιο ολοκληρωμένη και σταθερή ύφεση», και πρόσθεσε: «Το 76% των ασθενών που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες ανταποκρίθηκαν στην αγωγή από την 6η εβδομάδα και 73% παρουσίασε ύφεση από τη 12η εβδομάδα, ενώ σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς απαλλάχθηκαν πλήρως από τις υποτροπές τον 6ο και 10ο μήνα της θεραπείας».
*1οΔιεθνές Συνέδριο Νευροβιολογίας & Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας & Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχιατρικής για τη θεραπευτική καθοδήγηση (International Congress on Neurobiology and Clinical Psychopharmacology and European Psychiatric Association Conference on Treatment Guidance)
Ο κ. Hans-Jurgen Moller, Πρόεδρος της Ψυχιατρικής Παν/μιακής Κλινικής του Μονάχου Ludwig – Maximillians δήλωσε, «Η νέα θεραπεία της κατάθλιψης επιδεικνύει υψηλή κλινική βελτίωση και ισχυρή αποτελεσματικότητα σε όλα τα βασικά συμπτώματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αίσθημα ενοχής, ψυχοκινητική επιβράδυνση, διαταραχές ύπνου και κόπωση, ενώ συγχρόνως διατηρεί τη σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, έχει αποδείξει σταθερή αποτελεσματικότητα σε κάθε βήμα της θεραπευτικής αγωγής και σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών ακόμα και με σοβαρή κατάθλιψη με ποσοστό ανταπόκρισης που φτάνει το 78%».
Τέλος, ο κ. Γ. Παπαγεωργίου, Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τονίζει, «όλες οι ενδείξεις των κλινικών μελετών είναι πολύ ενθαρρυντικές για τους ασθενείς καθώς από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εμφανίζεται εξαιρετική βελτίωση της ευεξίας και της ποιότητας του ύπνου αλλά και της σφαιρικής κλινικής εικόνας του ασθενή» και πρόσθεσε, «Το σημαντικό στοιχείο της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών.»
Λίγα λόγια για την κατάθλιψη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η κατάθλιψη κατέχει σήμερα, σ’ όλον τον κόσμο, την 4η θέση από πλευράς απώλειας ζωής, αναπηρίας και κοινωνικής δυσλειτουργίας. Προβλέπεται δε, ότι το κατά το έτος 2020, θα καταλάβει την 1η θέση στις Δυτικές κοινωνίες. Διεθνώς, το 6-8% του πληθυσμού θα εμφανίσει, σε κάποια στιγμή της ζωής του κατάθλιψη (1 στις 5 γυναίκες & 1 στους 8 άνδρες). Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι (17-70 ετών), πάσχουν από κατάθλιψη, με την τάση να κατευθύνεται προς την εφηβική ηλικία.
Η κατάθλιψη είναι μια διαρκής διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει την καθημερινή ζωή με τα συμπτώματα να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα βαθιάς θλίψης, αισθήματα απαξίωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες, διαταραχές ύπνου, αισθήματα επιβράδυνσης και άγχους αλλά και μεταβολές σωματικού βάρους. Διάφορα πυρηνικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, άγχος και διαταραχές ύπνου-εγρήγορσης αντανακλούν τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού.
Όπως, λοιπόν, δείχνουν τα αποθαρρυντικά αυτά επιδημιολογικά στοιχεία, η κατάθλιψη είναι, δυστυχώς, μία πολύ συχνή ψυχική διαταραχή με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, αφού επιτίθεται σ’ όλους τους τομείς της ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας. Εν τούτοις, είναι μία διαταραχή θεραπεύσιμη, αλλά διαγιγνώσκεται μόνον στο 50% των περιπτώσεων και θεραπεία λαμβάνει μόνον 1 στους 5 ασθενείς, ενώ 1 στους 10 ασθενείς επιλέγει την αυτοκτονία, σαν λύση.
Λίγα λόγια για τη δραστική ουσία Αγομελατίνη
Η Ευρωπαϊκή έγκριση της ουσίας αγομελατίνη βασίζεται τόσο σε βραχυχρόνια όσο και σε μακροχρόνια αποτελέσματα ενός εξελιγμένου φαρμακολογικού ερευνητικού προγράμματος, με τη συμμετοχή πολλών ερευνητικών κέντρων και περίπου 6.000 ενήλικων ασθενών με κατάθλιψη. Πρόκειται για το πρώτο μελατονινεργικό αντικαταθλιπτικό για τη θεραπευτική αγωγή ενηλίκων ασθενών με μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια και δρα ταυτόχρονα ως αγωνιστής των μελατονινεργικών υποδοχέων MT1 και MT2 και ως ανταγωνιστής των υποδοχέων 5-HT2C.
Συνεπώς, συντονίζει εκ νέου τους κιρκάδιους ρυθμούς που είναι σοβαρά διαταραγμένοι στους καταθλιπτικούς ασθενείς. Η ισχυρή αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα της αγομελατίνης, σε συνδυασμό με το καλό προφίλ ασφάλειας και ανοχής που διαθέτει, είναι αποτέλεσμα του μοναδικού του προφίλ υποδοχέων. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ανώτερη αποτελεσματικότητα της αγομελατίνης συγκριτικά με το placebo, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και τους αναστολείς επαναπρόσληψης νοραδρεναλίνης και σεροτονίνης (SNRI).