Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία(ΕΑΕ) σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ανέθεσε στον Ειδικό Ακτινοδιαγνώστη Μαστού κ. Πέτρο Μαλακάση, Διευθυντή του Απεικονιστικού Tμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών, τη μελέτη και διάγνωση όλων των μαστογραφιών που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες της σε όλη την Ελλάδα.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ευχαριστώ την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, γι’ αυτή την ανάθεση, μια ανάθεση για την οποία ταυτιζόμαστε απόλυτα στην ανάγκη οι γυναίκες  που πραγματοποιούν μια μαστογραφία να έχουν έγκαιρα και έγκυρα διάγνωση που αποτελεί έναν αξιόπιστο καθρέφτη για την υγεία τους», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ιατρός επισημαίνει την αξία της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε προβλήματος, ενώ συμπληρώνει πως «Οι γυναίκες που πανικοβάλλονται με το οποιοδήποτε εύρημα στο στήθος και ο νους τους πάει στο…κακό, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμες και να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοια..ανακάλυψη στη μαστογραφία δεν είναι πάντα καρκίνος, ενώ συγχρόνως η διαρκής ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του μαστού αποφέρει τους καρπούς της, έχοντας δημιουργήσει στη γυναίκα την πεποίθηση πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τον ασφαλέστερο δρόμο για την αντιμετώπισή του».

Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό αποτελεί παράλληλα για τον κ. Μαλακάση ξεχωριστό παράγοντα, για τον οποίο ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη ανησυχητικών συμπτωμάτων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κλινικός και απεικονιστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται άμεσα χωρίς καμία αναβολή, αν η γυναίκα διαπιστώσει κάτι σκληρό στην αυτοεξέταση του μαστού της, αν έχει έκκριμα από τη θηλή, ανεξήγητο κοκκίνισμα στο στήθος, έντονο πόνο ή οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο σχήμα του.

#########