Οι ευρωβουλευτές έθεσαν σε αμφισβήτηση την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για πρώτη φορά μετά την πανδημία και την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια του τριμηνιαίου «Νομισματικού Διαλόγου» με την κ. Lagarde τη Δευτέρα, οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής εστίασαν σχεδόν αποκλειστικά στις ενέργειες της ΕΚΤ για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγορών του δημόσιου τομέα της ΕΚΤ .

Ενώ πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για έναρξη και πρόσφατα ενίσχυση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο για τις οικονομίες της ΕΕ, άλλοι ανέφεραν διάφορους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα είχε κάνει πάρα πολύ σύντομα. Οι επικριτές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο παροχής φθηνών χρημάτων σε πολυεθνικές και περιβαλλοντικά βρώμικες εταιρείες, επιτρέποντας στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφύγουν την παροχή φορολογικών κινήτρων και να συνεχίσουν να τιμωρούν τους δανειστές και τους αποταμιευτές διατηρώντας τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

Γερμανική συνταγματική απόφαση

Πολλοί ευρωβουλευτές ρώτησαν σχετικά με τις συνέπειες της πρωτοφανούς απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου τον Μάιο για απόρριψη απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγορών δημόσιας στήριξης της ΕΚΤ που ξεκίνησε το 2015 για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Μερικοί ευρωβουλευτές ρώτησαν πώς οι ανησυχίες που εξέφρασε το συνταγματικό δικαστήριο θα επηρέαζαν την ανάγκη να λογοδοτεί περισσότερο η ΕΚΤ, δηλαδή μέσω των σχέσεών της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλοι ρώτησαν για τις πιθανές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα δομήσει το άλλο πρόγραμμα αγορών της (PEPP), προχωρώντας.

#########