Διάλεξη και Ανοιχτή Συζήτηση την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009, στις 19:00-21:00 θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Η ενημερωτική διάλεξη και η ανοιχτή συζήτηση απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και το ευρύ κοινό και εμπίπτει στο πλαίσιο του Προγράμματος Προαγωγής Ψυχικής Υγείας της ΕΛ.Ε.Π.ΨΥ.Σ.ΕΠ., το οποίο λαμβάνει χώρα ως μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.Επιπρόσθετα, η ΕΛ.Ε.Π.ΨΥ.Σ.ΕΠ., στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει δύο σεμινάρια με θέμα: ‘Η Αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής: Γνωσιακή-συμπεριφοριστική Προσέγγιση’ με εισηγητή τον Καθηγητή Paul Salkovskis, στις 29-31 Οκτωβρίου 2009 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ψυχιάτρους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια είναι διαθέσιμες στη Γραμματεία
Easy Travel, Αναγνωστοπούλου 19, 10673 Αθήνα
Τηλ.: 2103615201, 2103609442, Fax: 2103625572, Email: easytravel@hol.gr
Η ΙδεοΨυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια διαταραχή άγχους, η οποία σχετίζεται με επίμονες και δυσάρεστες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες πράξεις, αφορά ένα ποσοστό 2-3% του γενικού πληθυσμού και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πιο επιβαρυντικές για την ποιότητα της ζωής του ατόμου παθήσεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, η ΙΨΔ παραμένει μια σχετικά άγνωστη διαταραχή και ίσως γι’ αυτό μεσολαβούν κατά μέσο όρο 7 χρόνια μέχρις ότου ο πάσχων λάβει ακριβή διάγνωση της ΙΨΔ και κατά συνέπεια να έχει πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία.
Η ΙΨΔ έχει δύο βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων: τις ιδεοληψίες και τις καταναγκαστικές πράξεις. Οι ιδεοληψίες είναι ακούσιες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρονται ο φόβος των μικροβίων και της μόλυνσης, ο φόβος ότι το άτομο θα προβεί σε βίαιες ή επιθετικές πράξεις κυρίως προς τα αγαπημένα του πρόσωπα, οι βλάσφημες σκέψεις, ή ο φόβος ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό επειδή το άτομο παρέλειψε να κάνει κάτι (για παράδειγμα ότι θα πιάσει πυρκαγιά επειδή το άτομο παρέλειψε να σβήσει τα μάτια της κουζίνας). Ως κύρια χαρακτηριστικά των ιδεοληψιών αναφέρονται ότι είναι ακούσιες, συμβαίνουν πολύ συχνά στη διάρκεια της ημέρας παρά την προσπάθεια που κάνει το άτομο να τις καταστείλει, προκαλούν έντονη δυσφορία και άγχος στο άτομο το οποίο αντιμετωπίζει αδυναμία να απαλλαγεί από αυτές.
Υπάρχουν πολλά είδη καταναγκαστικών πράξεων, τις οποίες το άτομο εκτελεί προκειμένου να απαλλαγεί από το άγχος που του προκαλούν οι ιδεοληψίες. Οι καταναγκαστικές πράξεις μπορεί να είναι παρατηρήσιμες συμπεριφορές όπως το υπερβολικό πλύσιμο και η υπερβολική ενασχόληση με την τάξη και τη συμμετρία, αλλά και νοερές πράξεις όπως κάποια ‘προσευχή’ και η επανάληψη ορισμένων λέξεων ή προτάσεων. Τα κύρια χαρακτηριστικά των καταναγκαστικών πράξεων είναι ότι είναι επαναλαμβανόμενες και στερεοτυπικές δραστηριότητες τις οποίες το άτομο νιώθει υποχρεωμένο να εκτελέσει παρά το γεγονός ότι συχνά αναγνωρίζει ότι αυτές είναι παράλογες ή υπερβολικές.
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε σκέψεις όπως αυτές που βιώνουν τα άτομα με ΙΨΔ (π.χ. αν έχουμε κλειδώσει την εξώπορτα ή αν σβήσαμε τα μάτια της κουζίνας). Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε τέτοιου είδους σκέψεις και να συνεχίσουμε την καθημερινότητα μας χωρίς αυτές να μας επηρεάζουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, τα άτομα με ΙΨΔ δεν είναι σε θέση να αγνοήσουν τέτοιου είδους σκέψεις, δίνουν υπερβολική σημασία σε αυτές με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε συχνότητα και να προκαλούν έντονη δυσφορία επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα των πασχόντων. Είναι δυνατόν, ωστόσο, ένα άτομο με ΙΨΔ να δείχνει ότι λειτουργεί άψογα στην καθημερινότητα του παρά το γεγονός ότι οι ιδεοληψίες του προκαλούν έντονη δυσφορία. Έτσι ένα άτομο μπορεί να αποκρύψει τα συμπτώματα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως γιατί φοβάται ότι θα το θεωρήσουν τρελό ή γιατί δε γνωρίζει ότι υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση για αυτό το πρόβλημα (για αυτό εξάλλου και η ΙΨΔ συχνά αποκαλείται ‘μυστική διαταραχή’ ή ‘εσώψυχο δράμα’ ). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα άτομα με ΙΨΔ δεν είναι επικίνδυνα και ποτέ δε προβαίνουν σε επιθετικές πράξεις και ότι αν και συχνά αναγνωρίζουν ότι οι σκέψεις τους είναι παράλογες ή υπερβολικές, δεν είναι σε θέση να τις αγνοήσουν εξαιτίας του άγχους που οι σκέψεις αυτές τους προκαλούν.
Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν επίσης να εκδηλώσουν ΙΨΔ. Εξάλλου, πολλοί ενήλικες με ΙΨΔ ανέπτυξαν τα συμπτώματα τους κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.
Η αιτιολογία της ΙΨΔ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Το πιθανότερο είναι ότι η ΙΨΔ είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και ότι η αιτιολογία της προφανώς να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανόν να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση ΙΨΔ, ενώ μπορεί επίσης η ΙΨΔ να σχετίζεται με κάποια υποκείμενη βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Η προδιάθεση για στρες και η εμπειρία ψυχικού τραύματος είναι, επίσης, δύο ψυχολογικοί παράγοντες που ενδέχεται να σχετίζονται με την εκδήλωση ΙΨΔ. Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, είναι να τονίσουμε ότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της ΙΨΔ για την πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν. Ο Καθηγητής Paul Salkovskis θεωρεί ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και στην επικέντρωση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ο Paul Salkovskis είναι Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Institute of Psychiatry, King’s College London, στην Μ. Βρετανία και διευθύνει το Κέντρο Διαταραχών Άγχους και Ψυχικού Τραύματος στο South London & Maudsley NHS Trust. Το επιστημονικό του έργο έχει διεθνή απήχηση και η συνεισφορά του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους είναι καθοριστικής σημασίας και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία. Διαθέτει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και οι επιστημονικές του συνεργασίες εκτείνονται σε όλες τις ηπείρους. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο, ο Καθηγητής Salkovskis εξακολουθεί να παράγει πλούσιο κλινικό έργο.