Πανιατρικό  μέτωπο, ενάντια στην επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη εφαρμογή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, διακήρυξαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, της χώρας και των Κλαδικών Φορέων, στο πλαίσιο  κοινής  Συνέντευξης Τύπου, που  διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,  σήμερα στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας, ζήτησε την 4μηνη αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του .Και κατήγγειλε την έναρξη άρον-άρον του  θνησιγενούς  Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή  που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Ελλήνων . Πρόκειται για μια  πρωτοφανή προχειρότητα που οδηγεί στην δραματική υποβάθμιση  ,των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

.

 

Πρέπει να επισημανθεί ότι από το σύνολο των 27.οοο γιατρών μόνο ένα 3% έκανε αίτηση για να συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή λιγότεροι από 900 γιατροί.

«Οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, εγκαινίασαν  την επίσημη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χωρίς τη συμμετοχή των γιατρών που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούν τους εκατομμύρια ασφαλισμένους! Και καλούν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, να εξυπηρετηθούν από μερικές εκατοντάδες γιατρούς, τους οποίους ευελπιστούν ότι θα πείσουν να υπογράψουν τις συμβάσεις ντροπής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:

«Όλο το  εγχείρημα της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ  είναι στον αέρα. Επικρατεί πλήρης σύγχυση, καθώς τόσο οι ασφαλισμένοι, όσο και οι λειτουργοί της υγείας, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με  τη λειτουργία του νέου Φορέα».

Για τον ιατρικό κόσμο, αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Δεν υπάρχει καμία χρηματοοικονομική μελέτη, για την εφαρμογή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που ξεκινά την λειτουργία του, με  χρέη , απέναντι σε γιατρούς και φαρμακοποιούς,  οι οποίοι  τελούν σε οικονομική ομηρία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πρόκειται να καταθέσει αγωγές και μηνυτήριες αναφορές, για την  εξόφληση των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, στους συμβεβλημένους με το ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια .

Είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα Υγείας, μέχρις όμως να δοθεί η δυνατότητα διαλεύκανσης των Νομοθετικών ρυθμίσεων εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, (Π.Δ., Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων), είναι απολύτως αναγκαίο ν’ ανασταλεί η εφαρμογή του  και να συνεχιστεί η λειτουργία των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πάγια θέση μας είναι η συνταγογράφηση και από τους μη συμβεβλημένους  με το Φορέα γιατρούς ,η ελεύθερη επιλογή γιατρού και  η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με αξιοπρεπή αμοιβή, κατά πράξη και περίπτωση.

Καταγγέλλουμε ότι εν μια νυκτί, η ιατρική επίσκεψη από 20 ευρώ, υποτιμήθηκε  κάτω του 50% και επανέρχεται στο επίπεδο του 1993 !

Σούπερ μάρκετ της υγείας

Καταγγέλλουμε την  παράδοση της άσκησης της ιατρικής, στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στους εργολάβους της ιατρικής εργασίας.

Στις 22-12-2011, το Υπουργείο Υγείας αγνοώντας τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων και κοινωνικών εταίρων, κοινοποίησε την ανακληθείσα εγκύκλιο ,περί απελευθέρωσης της Άσκησης της Ιατρικής, ως Χριστουγεννιάτικο Δώρο, στο επί θύραις καρτέλ της Υγείας ! Με τη εν λόγω εγκύκλιο αναιρείται  η  προϋπόθεση  της συμμετοχής των γιατρών, κατά 51%, στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο ΙΣΑ  έχει προσφύγει  στο Συμβούλιο Επικρατείας και δεν θα επιτρέψει να εκποιηθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εργολάβους της ιατρικής εργασίας και τα SUPER MARKET της υγείας, η υγεία των πολιτών και  η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια του Έλληνα Γιατρού.

Ο Ιατρικός Κόσμος δεν πρόκειται να ανεχθεί την περαιτέρω συνέχιση της τακτικής του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε».

Θα παραμείνει σταθερός στο δρόμο της αντίστασης και ανατροπής της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση αντιλαϊκής πολιτικής και κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και την ώρα της κρίσης που πλησιάζει, θα δώσει συντριπτική απάντηση στους «εκτελεστές» της Λαϊκής Υγείας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                          ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

#########