Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται μια βαριά ασθένεια αν δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί έγκαιρα .
Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μερικών κυττάρων του μαστικού αδένα.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να αποδεσμευτούν από τον ιστό που τα παρήγαγε για να εισβάλουν στους γύρω ιστούς και πιθανόν και στα υπόλοιπα όργανα.
Στην θεωρία μπορεί να προέλθουν από όλα τα κύτταρα του αδένα αλλά οι πιο συχνοί γεννιούνται από τα κύτταρα των λοβιδίων ή από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα τοιχώματα των πόρων.
Πόσο διαδεδομένος είναι
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο φύλλο και αποτελεί το 25% του συνόλου των όγκων που πλήττουν τις γυναίκες .Η πιθανότητα σήμερα η Ελληνίδα να νοσήσει είναι 1 στις 9.
Ποια είδη καρκίνου του μαστού υπάρχουν
Είναι αρχικά ο in situ πρόκειται για αρχικά κύτταρα καρκίνου που μεγαλώνουν κλεισμένα στην βασική μεμβράνη και έτσι είναι απομονωμένα. Αν αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιαστούν με τον χρόνο διασπούν την βασική μεμβράνη και έτσι ο καρκίνος λέγεται διηθητικός και είναι φυσικά πιο επικίνδυνος.
Ο πορογενής καρκίνος είναι αυτός που τα κύτταρα τα του προέρχονται από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων και αντιστοίχως λοβιακός είναι αυτός που τα κύτταρα προέρχονται από αυτά των λοβών του μαστού .
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συνοδεύεται από μικροβιακή ή άσηπτη φλεγμονή των λεμφαγγείων της περιοχής του μαστού και το δέρμα της περιοχής εμφανίζει ερυθρότητα .
Ψηλαφητός όγκος του μαστού είναι απαραίτητα και καρκίνος .
Όχι απαραίτητα , μπορεί να είναι και ένας καλοήθης όγκος , ιναδένωμα ή ακόμα και μία κύστη .Η παρακολούθησή του είναι απαραίτητη με κλινική εξέταση και με απεικονιστικούς τακτικούς ελέγχους .Μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από έκκριση της θηλής.
Ποιες βρίσκονται σε κίνδυνο
Η ηλικία . Περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού χτυπά γυναίκες άνω των 50 ετών.
Η κληρονομικότητα Περίπου το 10 % των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει πάνω από έναν συγγενή άρρωστο, ιδιαίτερα στις νεαρές περιπτώσεις.
Υπάρχουν επίσης μερικά γονίδια που προδιαθέτουν αυτού του είδους τον καρκίνο , όπως το BRC1 και το BRC2.
Οι μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων είναι υπεύθυνες για το 50% των κληρονομικών καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών.
Η υπερβολική χρήση οιστρογόνων, γυναικείας ορμόνης, διευκολύνουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Όλοι λοιπόν οι παράγοντες που αυξάνουν την παρουσία τους έχουν αρνητικά αποτελέσματα όπως η εγκυμοσύνη για παράδειγμα.
Τέλος και η παχυσαρκία όπως και το τσιγάρο έχουν αρνητικά αποτελέσματα .
Οι καλοήθεις όγκοι του μαστού αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου
Οι αλλοιώσεις του μαστού, οι κύστεις και τα ιναδενώματα που μπορεί να παρατηρηθούν σε μία εξέταση , δεν αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού . Τα ιναδενώματα είναι ι πιο συχνός καλοήθες όγκος του μαστού και εμφανίζονται κυρίως μεταξύ 25 και 30 ετών.
Παρουσιάζεται ως μεμονωμένο οζίδιο, σκληρό και με μεγάλη κινητικότητα, συνήθως επίπονο.
Είναι άραγε δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε από τον καρκίνο του μαστού.
Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο η φυσική κατάσταση η σωστή διατροφή πλούσια σε χαμηλά λιπαρά και πολλά λαχανικά.
Η γαλουχία των παιδιών βοηθά στην καταπολέμηση του μαστού .Πιστεύεται ότι ο θηλασμός επιτρέπει στο μαστικό κύτταρο να ολοκληρώσει την ωρίμανση του και έτσι το καθιστά πιο ανθεκτικό σε πιθανές νεοπλασματικές μεταλλάξεις .
Προληπτικά ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει η γυναίκα κάθε χρόνο και μετά από ποια ηλικία έτσι σε περίπτωση ύπαρξης καρκίνου να τον ανακαλύψει σε πρώιμη φάση.
Γιατί από ότι γνωρίζουμε ο πρώιμος καρκίνος του μαστού χειρουργείτε και είναι θεραπεύσιμος.
Ναι πολύ σωστά ο πρώιμος καρκίνος του μαστού θεραπεύεται 100%.
Η γυναίκα αν είναι πάνω από 40 ετών θα πρέπει να κάνει μαστογραφία και υπέρηχο κάθε χρόνο , αν είναι κάτω των 40 ετών και έχει κληρονομικότητα θα πρέπει να κάνει νωρίτερα μια μαστογραφία και να παρακολουθείται από τα 25 χρόνια της με υπέρηχο και με κλινική εξέταση.
Πολύ σημαντική είναι και η ψηλάφηση του μαστού από την ίδια την γυναίκα .
Ψηλάφηση του μαστού
Δρ. Δέσποινα Μυλωνάκη MD PhD
Γενικός χειρουργός
Εξειδικευμένη στην λαπαροσκοπική χειρουργική και στην χειρουργική των παθήσεων του μαστού .
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξωτερικός συνεργάτης του International European Oncology Milano