Νέα σύγχυση στην φαρμακευτική αγοράς προκαλεί η νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας , σύμφωνα με την οποία μέσα σε λίγες ανακαλεί την προηγούμενη απόφαση του και μειώνει το χρονικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων φαρμάκων  από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες, ανατρέποντας όλον τον προγραμματισμό της αγοράς Συγκεκριμένα όταν έγινε γνωστό ότι πρόθεση του Υπουργείου Υγείας , μέσω της ανακοστολόγησης ήταν να μειωθούν οι τιμές πολλών φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν  να υπάρχει μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών , προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα που ήταν στα ράφια των φαρμακείων, όπως είχε  γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

 

 

Τελικώς το Υπουργείο αποφάσισε να καθορίσει  ένα μήνα (μέχρι 29/7/2011) για την διάθεση των αποθεμάτων (ΥΑ ΔΥΓ3οικ/29-6-2011).Στην συνέχεια δόθηκε το ίδιο διάστημα και για τις φαρμακαποθήκες .

Αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζει  κανείς  εάν οι αποθήκες  έχουν προμηθευθεί τα φάρμακα σε παλιές ή νέες  τιμές .

Συγχρόνως οι αρμόδιοι  δεν φρόντισαν να υπάρξει η σήμανση «Ν.Τ.» (δηλ.  Νέα Τιμή) στις συσκευασίες των φαρμάκων που βρίσκονται στις αποθήκες και στις βιομηχανίες και τέλος σε ένα νέο αντιφατικό και αλλοπρόσαλλο διακανονισμό , αποφάσισαν χωρίς καμιά συνεννόηση να περιορίσουν τον ένα μήνα σε 15 ημέρες (μέχρι 15/7/2011 σύμφωνα με την Υ.Α. ΔΥΓ3(α) /οικ.  75145/4-7-2011).

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν ένα απίστευτο αλαλούμ με τις τιμές των φαρμάκων.

Όλα αυτά είναι καρπός βεβιασμένων ενεργειών και παρεμβάσεων διαφόρων κύκλων.

Αν το Υπουργείο θέλει να υπάρξει συνεπής και αποτελεσματική πολιτική πρέπει να αποδεχθεί ένα σοβαρό διάλογο με τον Π.Φ.Σ.

#########