Αρχική Ο γιατρός απαντά .. Διακοπή Καπνίσματος

Διακοπή Καπνίσματος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είμαι καπνίστρια εδώ και 18χρονια, έχει νόημα να σταματήσω τώρα?

Ακόμα και η καθυστερημένη του καπνίσματος ,ανεξάρτητα από ηλικία του , έχει άμεσα οφέλη καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την γενικότερη του οργανισμού.

Από τα πρώτα 24ωρα της διακοπής καπνίσματος, τα επίπεδα οξυγόνου αίμα  και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται κανονικό .Μετά από λίγες εβδομάδες η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται  ενώ μετά από μερικούς μήνες  η αναπνοή  και η αντοχή του ατόμου βελτιώνονται  καθώς οι πνεύμονες  λειτουργούν καλύτερα. το δέρμα , τα μαλλιά και τα δόντια αποκτούν υγιή όψη.

Επίσης με την διακοπή καπνίσματος σημαντικά   ο κίνδυνος για καρκίνο και καρδιακά νοσήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η φυσιολογική και επαρκής ροη οξυγόνου έχει σημασία για την  ψυχοσωματική  υγεία  μας. Η σωστή αναπνοή προσδίδει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και ικανότητα χαλάρωσης, ενώ και η  υγεία των κυττάρων μας εξαρτάται άμεσα από την καλή οξυγόνωση τους.

Η διακοπή καπνίσματος είναι ιδιαίτερα ευεργετική όχι μονό για εσάς και τους γύρω σας αλλά και για το πορτοφόλι σας.

Πολλοί άνθρωποι επιχειρηματολογούν ότι κάνουν συχνά εξετάσεις και μέχρι τώρα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο . Δυστυχώς, τα προβλήματα εμφανίζονται αθροιστικά και ξαφνικά και συχνά η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

Όσο νωρίτερα πάρετε την απόφαση να διακόψετε το τσιγάρο  τόσο καλύτερα. Ακόμα και αν έχετε αποτύχει  στο παρελθόν, αξίζει να προσπαθήσετε ξανά.

Οι αποτελεσματικές μέθοδοι απεξάρτησης περιλαμβάνουν συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη  από υγείας, γνωσιακη συμπεριφοριστική παρέμβαση και σε μερικές περιπτώσεις φαρμακοθεραπεία.

Χριστίνα Βλαχοπούλου

Ψυχοθεραπεύτρια – Συμβουλευτική Ψυχολόγος