O άνδρας είναι ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Μπορεί να υπάρχει μια συνεχής παραγωγή σπερματόζωων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα (ο Charlie Chaplin έγινε μπαμπάς στα 80 του!), αλλά το σπερματοζωάριο χρειάζεται 70 μέρες από τη στιγμή που θα παραχθεί μέχρι να ωριμάσει και να είναι ικανό να γονιμοποιήσει το ωάριο.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες (χημικά, στρες, θερμότητα, ψύχος, μολύνσεις κλπ) μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του.

 

Αρκετές μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν την επίπτωση που έχουν στην γονιμότητα πολλά κοινώς χρησιμοποιούμενα χημικά. Μερικά από αυτά είναι: διάφορα τοξικά εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και βιομηχανικά χημικά (DDT, PCB και άλλα), ουσίες που περιέχουν οιστρογόνα και ορμόνες που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα.

Γίνεται φυσικά κατανοητό πως η συχνότερη και υψηλότερη έκθεση είναι πιο πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε σχέση με την χαμηλή έκθεση. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν λαμβάνονται προφυλάξεις, ακόμη και χαμηλή σε διάρκεια ή και περιστασιακή έκθεση σε δυνητικά τοξικές ουσίες μπορεί να είναι βλαπτική. Για παράδειγμα η έκθεση σε διαλύτες και πτητικές ουσίες μπορεί να είναι υψηλή ακόμη και κατά τη διάρκεια του «μαστορέματος» στα σπίτια ή και κατά τη βαφή συναρμολογούμενων παιχνιδιών.

Γνωστοί βλαπτικοί παράγοντες

Τολουένιο (μελάνι, βαφές, βενζίνη, αρώματα, κόλλες).

Στυρένια (πλαστικά, ρητίνες, ελαστικά).

Αιθέρες γλυκόλης – κυρίως μικρής αλυσίδας: (ηλεκτρονικά, αποψυκτικά, μελάνια, χρώματα, αρώματα, φωτογραφικά υγρά, ορισμένα εντομοκτόνα).

Διάφοροι διαλύτες

Μόλυβδος (βαφές, μπαταρίες, κεραμικά, κοσμήματα, εκτυπωτικά, πυρομαχικά, PVC).
Διβρωμοχλωροπροπάνιο (DBPC): απολυμαντικό που δεν χρησιμοποιείται πλέον και που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για την στειρότητα πολλών εργατών σε φάρμες και χημικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Διβρωμοαιθυλένιο: εντομοκτόνο και προσθετικό βενζίνης. Μπορεί να μολύνει το έδαφος όπου χρησιμοποιείται.

Τα χημικά μιμούνται τα ανθρώπινα οιστρογόνα

Για την επιτυχημένη αναπαραγωγή είναι απαραίτητη η ισορροπία των φυσιολογικών οιστρογόνων στον οργανισμό του ανθρώπου. Μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι τα οιστρογόνα του περιβάλλοντος (χημικά που μιμούνται τη δράση των φυσιολογικών οιστρογόνων) «μπερδεύουν» τους υποδοχείς οιστρογόνων του σώματός μας και δημιουργούν προβλήματα υπογονιμότητας.
Ήδη για μερικά εντομοκτόνα έχει αποδειχθεί ότι δρουν σαν περιβαλλοντικά οιστρογόνα. Νεότερες έρευνες δείχνουν πως όλο και περισσότερες χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το προθετικό τροφών βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ), είναι περιβαλλοντικά οιστρογόνα. Επίσης διάφορες άλλες ουσίες, όπως τα πλαστικά και το PVC, βρέθηκε ότι έχουν μερική οιστρογονική δράση.

Στρες και κάπνισμα

Γενικά η αγχώδης και καθιστική ζωή και το γρήγορο φαγητό δεν βοηθούν την βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Οι καπνιστές έχουν κατά μέσον όρο 13-17% λιγότερο σπέρμα από τους μη καπνιστές. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, όπου καπνιστές εξετάστηκαν 5 και 15 μήνες μετά την διακοπή του καπνίσματος, η ποσότητα των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε από 50 έως 800%! Γίνεται εμφανές πως στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται χημικές ουσίες που βλάπτουν το σπέρμα, αλλά επίσης ότι ευτυχώς η βλάβη αυτή είναι αναστρέψιμη.

1) Αποφύγετε ζεστά μπάνια και τα στενά εσώρουχα. Οι όρχεις σε φυσιολογικές συνθήκες κρατούν την περιοχή που παράγεται το σπέρμα σε μια θερμοκρασία λίγο πιο κάτω από αυτή που έχει το υπόλοιπο σώμα μας γενικότερα, εάν λοιπόν η περιοχή αυτή αναπτύξει θερμοκρασία πάνω από το φυσιολογικό ή συμπιεστεί, τότε η αναπαραγωγή σπέρματος μειώνεται ή ακόμα είναι πιθανό και να διακοπεί.

2) Σταματήστε το κάπνισμα. Η τοξικότητα που περιέχεται στο τσιγάρο είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή στα σπερματοζωάρια. Το κάπνισμα ευθύνεται για την μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης επηρεάζοντας την ανάπτυξη του σπέρματος.

3) Κόψτε το αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει και αυτό την τεστοστερόνης με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής του και την μείωση της σεξουαλικής ικανότητας.

4) Αυξήστε τον ψευδάργυρο (Zn) , τα επίπεδα σελήνιου (Se) φολλικό οξύ στην διατροφή σας. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του σπέρματος. Ο ψευδάργυρος λειτουργεί και σαν προωθητικό για την «διαδρομή» που θα κάνει το σπερματοζωάριο ώστε να συναντήσει το ωάριο και έτσι να επιτευχθεί σύλληψη . Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας , τα πουλερικά, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Υπάρχει όμως και περίπτωση σε κάποια άτομα οι ποσότητες να μην είναι αρκετές και έτσι να χρειαστεί να πάρουν και συμπλήρωμα ψευδαργύρου. ΄Ερευνες έδειξαν ότι άνδρες που πήραν σελήνιο βελτίωσαν την γονιμότητα τους. Τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο είναι τα ψάρια , τα οστρακοειδή, αυγά , κοτόπουλο, συκώτι και το σκόρδο. Η ποσότητα σελήνιου που περιέχεται στα λαχανικά εξαρτάται από την ποσότητα λιπάσματος σελήνιου που περιέχεται στο λίπασμά τους. Η μαγιά της μπύρας καθώς και το φύτρο σταρίου θεωρούνται υγιεινές τροφές και καλές πηγές σελήνιου. Το φολλικό οξύ το συναντάμε σε φαγητά όπως τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά και στα πορτοκάλια.

 

 

 

 

Ο Παπαδόπουλος Δημήτρης γεννήθηκε στη Ρωσία και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε Βιολογία στο τμήμα θετικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσής του στην βιολογία της αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο ιατρικής Λάρισας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή γυναικολογίας κ. Μεσσήνη Ιωάννη. Εκπόνησε την διπλωματική του εργασία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας με τίτλο « Vitrification ωαρίων και εμβρύων, προοπτικές και προβλήματα της μεθόδου ». Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και από τον Οκτώβριο του 2009 εργάζεται στο ΜΗΤΕΡΑ ως Κλινικός Εμβρυολόγος.


http://kosmogonia.gr/

#########