Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία και η θετική σκέψη στην θεραπεία καρκίνου του μαστού?

Ο καρκίνος του μαστού αφορά αδιακρίτως όλες τις γυναίκες.

Η εμπειρία του καρκίνου, εκτός από οργανικά προβλήματα, προκαλεί φόβο και αλλαγές που επηρεάζουν την ψυχολογία και τις σχέσεις της γυναίκας.

Το σύγχρονο μοντέλο υγείας και διεθνείς έρευνες αποδέχονται την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση ψυχής-σωματος , επιβεβαιώνοντας ότι το χρόνιο άγχος, τα αρνητικά  συναισθήματα και το πεσμένο ηθικό  εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το ανίκανο να πολεμήσει την ασθένεια.

Αντιθέτως, η αισιοδοξία, το γέλιο και οι θετικές σκέψεις μειώνουν τις ορμόνες του άγχους ,βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτο-ίασης.

Παράλληλα με την ιατρική θεραπεία,η ψυχοθεραπεία θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για  την διατήρηση καλής ψυχολογίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασθένειας.

Η εμπιστοσύνη και η  καλή σχέση με τον γιατρό, η πίστη  στην ίαση και η μαχητικότητα του ασθενή , καθιστούν αποτελεσματικότερη την θεραπεία και επιμηκύνουν την  διάρκεια ζωής.

Η μάχη ενάντια  στον καρκίνο ξεκινά εστιάζοντας θετικά στο παρόν και στις πραγματικές προτεραιότητες, χωρίς  άγχος και στεναχώρια.

Χριστίνα Βλαχοπούλου

Ψυχοθεραπεύτρια – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Εισηγήτρια Thace,  Σύμβουλος διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων

#########