Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 – «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι το σύνθημα της εκστρατείας για όλη την ΕΕ που εγκαινίασε εχθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Το κάπνισμα είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης ασθενειών, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμάται ότι είναι η αιτία θανάτου περισσότερων από 650.000 ατόμων ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα στα τρία άτομα καπνίζει. Η τριετής εκστρατεία που εγκαινιάστηκε εχθές θα επικεντρωθεί στις θετικές συνέπειες από τη διακοπή του καπνίσματος και θα χρησιμοποιήσει το συντονισμένο συνδυασμό διαφήμισης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεων και πρακτικών, ψηφιακών μέσων για την προσέγγιση των καπνιστών και την παροχή βοήθειας ώστε να σταματήσουν το κάπνισμα.

 

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»

Η εκστρατεία απευθύνεται σε καπνιστές ηλικίας από 25 έως 34 ετών, δηλαδή σε περίπου 28 εκατ. άτομα στην ΕΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι να δώσει έμφαση στο όφελος που θα έχουν οι καπνιστές από τη διακοπή του καπνίσματος. Πρώην καπνιστές και το όφελος που αυτοί είχαν από τη διακοπή του καπνίσματος, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για την παρότρυνση εκείνων που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, η εκστρατεία παρέχει στους καπνιστές πρακτική βοήθεια μέσω της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας καθοδήγησης «iCoach».

Το πρώτο έτος της εκστρατείας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την κατανόηση του νοήματός της. Τα επόμενα έτη θα προβάλουν τα οφέλη: οι πρώην καπνιστές έχουν σωματικά, προσωπικά, ακόμη και οικονομικά οφέλη. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ομάδες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το μήνυμα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» θα προσαρμοστεί στις διάφορες ομάδες-στόχους και πληθυσμιακές ομάδες στα κράτη μέλη και θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της ΕΕ.

Σχετικά με την έναρξη της εκστρατείας, ο επίτροπος κ. Dalli δήλωσε: Οι νέοι αρχίζουν να καπνίζουν επειδή αυτό θεωρείται άνετη και χαλαρή συμπεριφορά. Συνεχίζουν να καπνίζουν επειδή προκαλείται εξάρτηση. Πάνω από 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από το κάπνισμα λόγω της υψηλής τοξικότητας του καπνού. Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι δημόσιες αρχές είναι να βοηθήσουν τους πολίτες ώστε να σταματήσει ο κύκλος της εξάρτησης, των θανάτων και των ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτός είναι ο στόχος της εκστρατείας «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα». Είμαι βέβαιος ότι η εκστρατεία θα βοηθήσει τους καπνιστές να κατανοήσουν ότι τα οφέλη θα είναι πολλά αν σταματήσουν το κάπνισμα».

Εισαγωγή στην iCoach

Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθηθούν οι καπνιστές στη διακοπή του κάπνισματος. Το iCoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησης σε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, το iCoach επικεντρώνεται σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής.

Διαρκής συμμετοχή της ΕΕ

Η πρώτη νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος στην ΕΕ θεσπίστηκε τη δεκαετία του 1980. Από τότε αναπτύχθηκε περαιτέρω η νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ στους τομείς της ρύθμισης της παραγωγής, της διαφήμισης και της προστασίας των ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα, καθώς και στην πρόληψη του καπνίσματος, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη για τη διακοπή του.

Αυτή η προσέγγιση της ΕΕ περιλαμβάνει, από το 2002, εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, «Τόλμησε να πεις όχι», πραγματοποιήθηκε από το 2002 έως το 2004.

Η εκστρατεία «HELP», που πραγματοποιήθηκε από το 2005 έως το 2010, ήταν επικεντρωμένη στην πρόληψη του καπνίσματος, τη διακοπή του καπνίσματος και το παθητικό κάπνισμα και απευθύνονταν, ειδικότερα, στους νέους Ευρωπαίους ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Η νέα εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» αποτελεί φυσική εξέλιξη και μεταθέτει το επίκεντρο της επικοινωνίας από τους κινδύνους του καπνίσματος στα πλεονεκτήματα από τη διακοπή του.

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Παρά την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί,  το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εξακολουθεί να καπνίζει τακτικά και πολλοί πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινη τραγωδία αλλά σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, καθώς επιβαρύνει περισσότερο τα δημόσια συστήματα υγείας και αποστερεί σημαντικά την Ευρώπη από εργατικό δυναμικό, απαραίτητο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

#########