Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης με την υιοθέτηση κατάλληλης διατροφής, τρόπου ζωής, και λήψης σωστών πολυβιταμινών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω αλλαγής στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

 

Το μήνυμα προς τις γυναίκες, δήλωσε ο ερευνητής Dr.Jorge Chavarro, της Σχολής Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, είναι πως με αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής οι γυναίκες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητά τους.

Η κατάλληλη διατροφή περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους αντί για τρανς λιπαρά, φυσική πρωτεΐνη αντί για ζωική, προϊόντα ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά, πολυβιταμίνες και σίδηρο από λαχανικά και συμπληρώματα, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Όταν μιλάμε για ασφαλή πολυβιταμινούχα μιλάμε πάντα για ήπια συμπληρώματα, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία και φυσικά είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων καφέ και αλκοόλ, αυξημένη φυσική δραστηριότητα και διακοπή του καπνίσματος.

Για διάστημα 8 ετών, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 17.544 γυναικών, καθώς προσπαθούσαν να συλλάβουν ή έχοντας συλλάβει. Καμία από αυτές δεν είχε ιστορικό υπογονιμότητας.

Η υιοθέτηση σε μεγαλύτερο βαθμό της κατάλληλης για τη γονιμότητα διατροφής φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας και- σε μικρότερο βαθμό- υπογονιμότητας που οφειλόταν σε άλλα αίτια.

O συνδυασμός 5 ή περισσοτέρων παραγόντων χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον τρόπο ζωής, περιλαμβανομένων του ελέγχου του βάρους, της άσκησης και της διατροφής, φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 69% για υπογονιμότητα σχετική με την ωορρηξία.
Ο κίνδυνος υπογονιμότητας μειώθηκε στο 66% για τις γυναίκες που συμμορφώθηκαν με την κατάλληλη διατροφή και στο 27% στην περίπτωση που η υπογονιμότητα οφειλόταν σε άλλα αίτια.

Σε ευθυγράμμιση με άλλες έρευνες, οι επιστήμονες της νέας μελέτης παρατήρησαν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα υπογονιμότητας λόγω διαταραχών της ωορρηξίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Obstetrics and Gynecology’.
888/20/17.03.2009

#########