Σήμερα διαλέγουμε για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα «ΕSY.net», για το οποίο ιδιαιτέρως έχουμε επαινεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο στηρίζουμε πολλά, αυτή τη μέρα που επιλέξαμε για το «ΕSY.net» να σας το παρουσιάσουμε, αυτή τη μέρα που επιλέξαμε για να σας πούμε την πολιτική που θα κάνει ο κ. Αηδόνης για τη διατροφή στα σχολεία και θα θέσει σήμερα σε δημόσιο διάλογο μια πολύ σημαντική του πρωτοβουλία, αυτή τη μέρα, λοιπόν, που εμείς σας καλέσαμε εδώ γι’ αυτά, έχουμε μια ημερήσια διάταξη, η οποία επιβαρύνεται από τις συγκεκριμένες συγκρούσεις στο χώρο της υγείας, που ταλαιπωρούν τον πολίτη, εν μέσω μάλιστα και μιας πάρα πολύ κακής συγκυρίας, που προσδιορίζεται από την έξαρση του φαινόμενου της γρίπης.

 

Προσπαθήσαμε χθες, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να δώσουμε στον ελληνικό λαό, όποια πληροφόρηση διαθέτουμε για τη γρίπη και να πούμε, να πουν άνθρωποι ειδικοί δηλαδή, όχι εμείς της πολιτικής ηγεσίας, αυτά που ο κόσμος πρέπει να κάνει.
Θέλω να ευχαριστήσω εκείνους, οι οποίοι διάλεξαν μέσα στα θέματα της επικαιρότητας και αυτό στα δελτία ειδήσεων χθες, για να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο, ένα μήνυμα που σχετίζεται με την προστασία του. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που το επέλεξαν το θέμα, αλλά κάποιοι το επέλεξαν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια εισαγωγή, η οποία είναι εισαγωγή εφ’ όλης της ύλης, στη σημερινή συνέντευξη. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια εμείς με τον κ. Κουτρουμάνη, την κα Δρέττα, τον κ. Σπυρόπουλο, να περάσουμε τα μηνύματα μας στον κόσμο.
Να περάσουμε τα μηνύματα μας, που έχουν να κάνουν με την πρωτοβάθμια υγεία, τα μηνύματα μας που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων που περιμένουν σε ουρές, να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων, οι οποίοι ορισμένες φορές εξευτελίζονται, προκειμένου να τους παρασχεθεί μια φροντίδα υγείας.

Ο τρόπος, με τον οποίο αντιδράσαμε, είναι ο τρόπος που συμβαδίζει με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και που επιτρέπει τελικά, όταν θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το σύστημα στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη πιλοτικά από την 1η Ιουνίου, να μπορούμε να καταργήσουμε εκεί και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 τις ουρές σε όλη την Ελλάδα.
Και αντί 7.000 γιατροί να αντιστοιχούνται σε 5 εκ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ, να ανοίξουμε το σύστημα στους 26.000 γιατρούς, που έχει σήμερα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ, συν ακόμη κάποιες χιλιάδες γιατρούς που θα τους ζητήσουμε να διαμορφώσουν σχέση με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Φροντίδων Υγείας.
Γιατί, κυρίες και κύριοι, ένας γιατρός σήμερα να είναι συμβεβλημένος με 3-4 Ταμεία και ένας άλλος με κανένα, σε βάρος του πολίτη;
Γιατί, κυρίες και κύριοι, κάθε Ταμείο να παρέχει διαφορετική προστασία σε έναν καρδιοπαθή, σε έναν που ασθενεί από μια αρρώστια; Είναι άλλο ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ και άλλο ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ; ʼνθρωποι δεν είναι και οι δυο;
Γιατί να μην τρέξουμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον καινούριο θεσμό προς όφελος του πολίτη;
Ακούγοντας το πρόσφατο και πολύ κακό μας παρελθόν, να θέλουμε όλοι να το κάνουμε αυτό, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αλλά να μη μας αφήνουν οι ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που πρόβαλαν ως προαπαιτούμενες οι γιατροί.

Γιατί αυτό γινόταν από την εποχή του Παρασκευά Αυγερινού. Από την εποχή του Παρασκευά Αυγερινού, από το 1983, συνέδεαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κάποια δισεκατομμύρια, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τα οποία έπρεπε να δαπανηθούν για να φτιάξουμε κέντρα υγείας αστικού τύπου, το άλφα, το βήτα, το γάμα, για να έχει κάθε γιατρός ό,τι το καλύτερο γινόταν από πλευράς συμβάσεως κ.ο.κ.
Και αυτή η πολύ μαξιμαλιστική, επιτρέψτε μου τον όρο, διάθεση, οδηγούσε στο μηδέν. Κινητοποιήσεις που φοβίζανε τους Υπουργούς και δεν γινόταν τίποτα. Ήρθε η ώρα να γίνει αυτή η μεγάλη κίνηση, για το καλό του πολίτη, για το καλό του ασφαλισμένου και θα γίνει.
Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τιμοσίδης κι εγώ θα έχουμε την τιμή μαζί με τον κ. Κουτρουμάνη να παρουσιάσουμε το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Είναι εξαιρετική τιμή για μέλος κυβέρνησης να παρουσιάζει αυτή την πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Και από την Πέμπτη το πρωί, μέσα από διαδικασίες επίπονες, μέσα από διαδικασίες καθημερινού μόχθου και προσπάθειας θα είμαστε έτοιμοι, ώστε 1η Ιουνίου να αρχίσουμε στους 4 νομούς της Κρήτης, στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε σε ποια έκταση, στην περιοχή της Μακεδονίας, θα δούμε τι αντέχουμε, να προετοιμάσουμε μια πολύ καλή λειτουργία του νέου Οργανισμού που θα βοηθήσει τους ανθρώπους.
Λένε ότι, και το λένε αυτό που θα σας πω για να μη ξαναγίνει η προσπάθεια αυτή πραγματικότητα, οι αντιδράσεις δεν είναι αντιδράσεις γι’ αυτά που λέγονται, είναι αντιδράσεις για να μη γίνει αυτός ο Οργανισμός που θα φέρει το γιατρό κοντά στον πολίτη, γι’ αυτό γίνονται όσα βλέπετε αυτές τις μέρες.
Η πρωτοβάθμια υγεία είναι ανεπιθύμητη σε ορισμένους, γι’ αυτό μας πολεμάνε τόσο πολύ έντονα.
Έτσι πολέμησαν και στα προηγούμενα χρόνια και τους άλλους Υπουργούς και τους οδηγούσαν σε αναδίπλωση. Έτσι, ακόμα και νόμοι δεν εφαρμόζονταν. Νόμοι ψηφισμένοι από την Εθνική Αντιπροσωπεία δεν εφαρμόζονταν. Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση είναι ενιαία, η κυβέρνηση έχει τη θέληση, επιτέλους, να γίνει αυτό που καθυστερεί από το 1983. Και θα γίνει.
Λένε, ότι θα γίνει χωρίς τους γιατρούς. Τιμούμε τους γιατρούς, ένα επάγγελμα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ανάγκη. Ποιο σύστημα υγείας, ποια πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να γίνει χωρίς τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των γιατρών; Κανένα. Απευθυνόμαστε στους γιατρούς. Τους θέλουμε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια.
Κι εκεί κάποιοι λένε ότι «ναι, αλλά θέλετε ταπεινωμένους ανθρώπους, με συμβάσεις των 650 ευρώ». Από χθες το πρωί μια συντονισμένη προσπάθεια έφερε στο προσκήνιο αυτό το θέμα.
Σας μιλώ εν τιμή. Ποτέ από τον Ιούνιο – Ιούλιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή ο Ασφαλιστικός νόμος, και εκεί στο άρθρο 31 προβλέφθηκε αυτό που γίνεται σήμερα. Από τον Ιούλιο έχει ψηφιστεί η υποχρέωση μας να κάνουμε την πρωτοβάθμια υγεία. Ποτέ τότε.
Ποτέ το Δεκέμβριο που καταλήξαμε ως Επιτροπή του άρθρου 31 του Ασφαλιστικού, που είναι η Επιτροπή των δυο Υπουργείων, οι συναρμόδιοι, δηλαδή οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς, οι φορείς του κοινωνικού χώρου, να καταθέσουμε το πώς θα γίνει πρακτικά η πρωτοβάθμια υγεία. Ουδέποτε τότε.
Ουδέποτε και έκτοτε έως σήμερα έστω και ένας Γενικός Γραμματέας, Υφυπουργός, Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός είπε να πάμε σε συμβάσεις 650 ευρώ. Είναι έξω από το σκεπτικό μας. Και παρακαλώ να παρακολουθήσετε ένα επιχείρημα που αποδεικνύει την αλήθεια των πραγμάτων.
Πώς θα πας τους αντιδρούντες γιατρούς του ΙΚΑ σε σχέση τύπου ΟΑΕΕ όπως μας τη λένε με 650 ευρώ; Οι γιατροί του ΙΚΑ παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Πώς θα μεταβάλεις αυτή τη σχέση; Είναι παράνομο. Θα πέσεις στα δικαστήρια. Το ξέρουν αυτό. Δικηγόρους έχουν.
Δεν μεταβάλλεται η σχέση των γιατρών του ΙΚΑ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις να λένε ότι θέλουμε να μεταφέρουμε αυτό τον τύπο σχέσης στο ΙΚΑ.
Δεύτερο. Πότε οι γιατροί του ΙΚΑ είχαν σχέση με το ΙΚΑ κατά πράξη και περίπτωση που λένε; Να μου απαντήσουν. Πότε το είχαν αυτό; έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και αυτή η σχέση δεν μεταβάλλεται, τη λέει το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου που είναι σήμερα στη Βουλή;
Και ακόμα, κυρίες και κύριοι, πάμε στον ΟΑΕΕ, που δαιμονοποιήθηκε χθες. 4.200-4.300 γιατροί εργάζονται με το πρότυπο αυτής της σχέσης. Στο Υπουργείο Εργασίας όταν ήμουν πιεζόμουν από όλους τους νομούς της χώρας να βάλω και άλλους γιατρούς σε αυτό το σύστημα.
Που είναι ανεπιθύμητο; Και αφού είναι ανεπιθύμητο, γιατί θέλουν να μπουν; Και θα μας πουν ότι πρέπει να καταργήσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε στους γιατρούς του ΟΑΕΕ; Φυσικά και δεν θα την καταργήσουμε.
Ξέρετε την ελεύθερη σχέση που έχουν οι γιατροί του ΟΓΑ, με τον ΟΓΑ. Δεν υπάρχουν γιατροί του ΟΓΑ αμειβόμενοι. Και επειδή δεν υπάρχουν γιατροί του ΟΓΑ αμειβόμενοι, αυτό είναι κακό;
Οι γιατροί του ΟΓΑ θέλουν να προσφέρουν στον ΟΓΑ τις υπηρεσίες τους όπως τις προσφέρουν. Πώς δηλαδή; Έχοντας σχέση με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Δεν υπάρχει άλλη σχέση με το Ταμείο. Και ο ΟΠΑΔ έχει τη σχέση κατά πράξη και περίπτωση.
Εμείς στο νόμο στο άρθρο 26 λέμε ότι ο καθένας διατηρεί το καθεστώς που έχει. Θα μας απαγορεύσουν στους νέους που θα πάρουμε να διαμορφώσουμε τη σχέση που φαίνεται καλύτερη, ή και αποτελεσματικότερη για τον Οργανισμό;
Και ποιος τους είπε για το ποσό των 600 € και των 500 και των 400 ευρώ; Αποκυήματα της φαντασίας, προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν υπάρχουν αυτά. Ούτε ένας δεν τα έχει πει. Τα λένε οι ίδιοι για να μη γίνει η πρωτοβάθμια υγεία. Η καταλαγή είναι η δική μας κατευθυντήρια γραμμή, η ηρεμία, για να δοθεί ένα καλό σύστημα σε όφελος των ασφαλισμένων.
Δεύτερη πρόφαση. «Για να κάνετε αυτό το σύστημα πρέπει να έχετε τα δισεκατομμύρια για να χτίσετε όλες τις δομές μιας πλήρους πρωτοβάθμιας».
Καλώς. Δεν μπορούμε, όμως, μέχρι να αποκτήσουμε ως Ελλάδα αυτή την οικονομική δυνατότητα να μετατρέψουμε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς σε σημεία του συστήματος;
Στη Βουλή η κα Κουρουπάκη, επειδή είναι βουλευτής αλλά ήταν ελέγκτρια του ΙΚΑ, μας έφερε του Νομού Χανίων τον χάρτη των συμβεβλημένων γιατρών των 4 αυτών Ταμείων που ενώνονται, πώς διαρθρώνονται μέσα στο νομό.
Και μπορείτε να δείτε – θα σας το διανείμουμε αυτό το χάρτη αύριο – μπορείτε να δείτε πώς έχουμε τη δυνατότητα ξέροντας τις δυνάμεις μας μέσα στο νομό να αναζητήσουμε με καινούριους ανθρώπους σχέση με βάση το πού θα είναι εγκατεστημένοι ως γιατροί και έτσι να έχουμε καλύψει και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και η διασπορά να είναι ορθολογικότερη.
Για να κάνουμε αυτό που είναι τόσο απλό πρέπει να περιμένουμε η Ελλάδα να αποκτήσει πλεονάσματα οικονομικά, για να κατασκευάσει τα τέλεια συστήματα; Γιατί; Μα προφανώς για να μη γίνει η πρωτοβάθμια υγεία ακούγονται όλα αυτά.
Και τέλος, μιλούν για διάλογο. Τον Ιούλιο ψηφίστηκε ο νόμος του Ασφαλιστικού στη Βουλή και μέσα στο νόμο αυτό υπάρχει το άρθρο 31 που θεσπίζει το γενικό πλαίσιο για ό,τι γίνεται σήμερα.
Το Δεκέμβριο αναρτήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στο Διαδίκτυο και πριν από 5 μέρες, 7-8 μέρες, ενώ είχε γίνει και διάλογος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και είχαν προσέλθει προσκληθέντες από τους βουλευτές, όχι από την κυβέρνηση, 13 φορείς παρακαλώ, ανακάλυψαν ότι πρέπει να το πάρουμε πίσω το σχέδιο νόμου για να το ξαναφέρουμε λέει λίγο αργότερα, αφού έχουμε κουβεντιάσει.
Και αφού το θέμα ήταν ο διάλογος, γιατί την Πέμπτη το πρωί στις 10 η ώρα δεν ήρθαν στο γραφείο του κ. Κουτρουμάνη; Πού τους καλέσαμε άπαντες οι παρόντες. Για να διεξέλθουμε λέξη προς λέξη τα 12-13 άρθρα, πόσα έχει ο νόμος, για τον ΕΟΠΥΥ, για το νέο Ασφαλιστικό αυτό Οργανισμό πρωτοβάθμιας υγείας.
Και γιατί την Παρασκευή στις 11:30 το πρωί δεν ήρθαν στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, όπου συμπυκνώνεται ο κοινωνικός διάλογος και θεσμοποιείται, να πουν τις απόψεις τους;
Εμείς, όμως, πήγαμε. Και εγώ και ο κ. Τιμοσίδης και 3 Γενικοί Γραμματείς, ο κ. Πολύζος, ο κ. Δημόπουλος και η κα Δρέττα. Δεν προσήλθαν. Γιατί δεν προσήλθαν χθες, δεν μας κάλεσαν σε μια διεξοδική συζήτηση; Πόσες ώρες θα χρειαζόταν;
Και τέλος – τέλος για να πέσει κάθε πρόσχημα, γιατί δεν έστειλαν τις προτάσεις τους γραπτές, για να βελτιώσουμε κάτι που κατά τη γνώμη τους πρέπει να βελτιωθεί; Είναι οι πνεύμονες του συστήματος. Ξέρουν καλά πώς δουλεύουν τα συστήματα. Μπορούν να βοηθήσουν αν θέλουν. Δεν θέλουν να βοηθήσουν. Δεν θέλουν να γίνει η πρωτοβάθμια υγεία. Τους καλούμε από τώρα, την Πέμπτη σε μια διεξοδική συζήτηση, εμείς θα το προετοιμάσουμε για να το θέσουμε σε λειτουργία τον Ιούνιο το σύστημα αυτό στις περιοχές που σας είπα. Έχουν όλο το χρόνο να δώσουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους αποχρώσες σε όλο το σύστημα. Έχουν όλο το χρόνο να πουν τις προτάσεις τους.
Ακόμα και σήμερα έχουν το χρόνο να μας πουν τι πρέπει να αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση και από την Πέμπτη έχουν όλο το χρόνο να μας πουν με τον πιο λεπτομερειακό τρόπο ότι προτείνουν για το καλό του ασφαλισμένου και για τη δική τους προστασία. Αλλά να σταματήσουν αυτή την προσπάθεια δεν είναι σωστό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Και τα γραφεία μας για πρώτη φορά από τη στιγμή που ήρθαμε στο Υπουργείο ο κ. Τιμοσίδης και εγώ, κατακλύζονται από μηνύματα ηλεκτρονικά, φαξ, τηλέφωνα, τα οποία τα έχουμε και στη διάθεσή σας εκατοντάδων ανθρώπων που μας λένε να μην κάνουμε πίσω. Εκατοντάδων γιατρών που λένε, γιατί 4 ασφαλιστικοί Οργανισμοί με ένα γιατρό και εμείς οι υπόλοιποι απέξω;
Μας στηρίζει ο κόσμος, γιατί αυτό που κάνουμε το καταλαβαίνει, χωρίς να ξέρει τεχνικές λεπτομέρειες πολλές. Είναι για το καλό του και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προσπαθήσουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επιχείρημα λογικό, σοβαρό που να μπορεί να αντιμετωπίσει με τρόπο πειστικό την πρόταση να γίνει πρωτοβάθμια υγεία. Όχι, δεν υπάρχει.
Κανένας δεν θα σας το πει, γι΄ αυτό άλλωστε και πέρασαν τόσες πολλές μέρες χωρίς να καταλαβαίνουν οι Ελληνίδες, οι Έλληνες για ποιο λόγο γίνεται αυτή η φασαρία. Καταλάβαιναν από την πλευρά μας, ότι κάτι πάμε να κάνουμε, κάτι σοβαρό πάμε να κάνουμε και δεν μπορούσαν να καταλάβουν ακόμη και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τη συζήτηση αυτή και δεν είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο, έχουν μια γενική εικόνα της πολιτικής, δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αυτός ο θόρυβος, γιατί αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων.
Μια τελευταία κουβέντα, για την οποία θα είναι πολύ πιο αναλυτικός ο κ. Τιμοσίδης. Εφόσον ακυρώνονταν και ακυρώνονται τόσες χιλιάδες συναντήσεις των ασφαλισμένων με τους γιατρούς του ΙΚΑ είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να βάλουμε μέσα στο σύστημα τους 12.500 γιατρούς του ΟΠΑΔ, τους 4.200- 4.300 γιατρούς του ΟΑΕΕ, ούτως ώστε όσα ραντεβού μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις μέρες και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, να τα κάνουν.
Ξέραμε, ότι αυτό δεν έχει προετοιμαστεί, ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης που πήραμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Υπήρξαν δυσλειτουργίες, μέρα με τη μέρα θα ομαλοποιείται και για ένα μήνα θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα για να καλύψει όσες χιλιάδες ακυρωθέντα ραντεβού μπορεί.
Θα λειτουργήσει ένα μήνα λοιπόν βελτιωνόμενο κάθε ημέρα, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους και που τους λένε τώρα τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου και τα τοιαύτα. Όσους περισσότερους μπορούμε.

#########