Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που δίνει πιο πολύ βάρος στο αισθητικό αποτέλεσμα , αντικαθιστώντας πολλές φορές ένα αμάλγαμα ( μαύρο σφράγισμα ) με ένα λευκό ( σύνθετη ρητίνη) , πετυχαίνοντας ένα τέλειο αισθητικό – φυσικό αποτέλεσμα.

Οι τρόποι που μπορεί ένας εξειδικευμένος αισθητικός οδοντίατρος να παρέμβει είναι

  • Η λεύκανση
  • Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης
  • Το Bonding
  • Οι όψεις πορσελάνης
  • Επένθετα πορσελάνης.

Με την διαδικασία της λεύκανσης έχουμε σαν αντικειμενικό σκοπό να εξαφανίσουμε την δυσχρωμία των δοντιών είτε αυτή είναι ενδογενής είτε αυτή προέρχεται από ενσωμάτωση εξωτερικών χρωστικών όπως καφεΐνη. Επίσης η συχνή κατανάλωση χρωστικών από σαλάτες και ποτών όπως κόκκινο κρασί δρουν επιβαρυντικά στο περιβάλλον του δοντιού.

Πριν από την λεύκανση επιβάλλεται η λήψη ενός καλού ιστορικού έτσι ώστε να επιλεγεί η πιο πρόσφορη μέθοδος λεύκανσης για τον ασθενή είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι.

Τα λευκαντικά τζελ περιέχουν δύο κυρίως ουσίες το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, σε διάφορες αναλογίες που κυμαίνονται μεταξύ 10%-38%.

Ο τρόπος με τον οποίο δρούν είναι πολύ απλός . Η ομάδα του υδροξυλίου που περιέχουν οι λευκαντικές ουσίες εξουδετερώνει τις δυσχρωμικές ομάδες με τελικό αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος των δοντιών.

Κατά την λεύκανση στο ιατρείο χρησιμοποιούνται συσκευές που ενισχύουν την δράση του λευκαντικού τζελ όπως φως αλογόνου είτε ακόμη και μονοχρωματική ακτινοβολία από Laser. Η διάρκεια κυμαίνεται από 30-45 λεπτά το μέγιστο.

Για την λεύκανση στο σπίτι χρησιμοποιούνται είτε εξατομικευμένοι νάρθηκες είτε έτοιμοι που περιέχουν το λευκαντικό τζελ. Η περιεκτικότητα εάν χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι 10% ενώ εάν χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου κυμαίνεται μέχρι 30%.  Η διάρκεια που πρέπει να φοριούνται οι νάρθηκες είναι περίπου μία ώρα την μέρα για τουλάχιστον για 2 εβδομάδες καθημερινά και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του.

Μεγάλη σημασία έχει ο γιατρός να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα δόντια στη λεύκανση έτσι ώστε να μην υποφέρει μετά ο ασθενής από την ενοχλητική ευαισθησία και έντονους πόνους.

 

Εμφράξεις Σύνθετης ρητίνης

Είναι τα λεγόμενα <<άσπρα>> σφραγίσματα. Στην εποχή μας με τις νέες ρητίνες νανοϋβριδικού τύπου που είναι λεπτόρρευστες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σφραγίσματα από αμάλγαμα (μαύρα) και να έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η τεχνική της διαστρωμάτωσης όπου δεν χρησιμοποιείται ένα χρώμα μόνο για την έμφραξη αλλά τουλάχιστον τρία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό . Οι νέου τύπου ρητίνες είναι πολύ ανθεκτικές και δεν θρυμματίζονται εύκολα με μέση διάρκεια ζωής τα 6 -8 χρόνια.

 

Πριν

Μετά

Bonding

Με την τεχνική αυτή βελτιώνουμε το σχήμα, το μέγεθος καθώς και το χρώμα των δοντιών. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ρητινών με την τεχνική της διαστρωμάτωσης όπου χρησιμοποιούμε τουλάχιστον τρία χρώματα για να επιτύχουμε το τελικό αποτέλεσμα.  Με δύο επισκέψεις ολοκληρώνεται το αποτέλεσμα. Μετά το Bonding πιθανόν να υπάρχει ευαισθησία η οποία σταδιακά υποχωρεί μετά από δύο εβδομάδες.  Επειδή η ρητίνη που χρησιμοποιούμε για την τεχνική αυτή υφίσταται σταδιακή φθορά καθώς και απορροφά χρωστικές ο επανέλεγχος καθίσταται ουσιώδης κάθε  δύο χρόνια.

 

Πριν                                                          Μετά

 

Όψεις Πορσελάνης

Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να αλλάξουμε μόνιμα το μέγεθος , το σχήμα καθώς και το χρώμα των δοντιών. Αφαιρώντας ελάχιστη οδοντική ουσία από την προστομιακή επιφάνεια των δοντιών ( χωρίς να τροχίζεται η γλωσσική)  τοποθετούμε λεπτές << φέτες>> πορσελάνης στα δόντια. Κατόπιν με ειδική κόλλα προσκολλώνται στην επιφάνεια του δοντιού που κοιτά τα χείλη ( προστομιακά) μόνιμα. Πλεονεκτούν από τις στεφάνες πορσελάνης στο ότι τα όρια τους είναι υπερουλικά <<πάνω από τα ούλα>> και έτσι ο καθαρισμός τους γίνεται πιο εύκολα.

Όψεις Πορσελάνης

 

Μία κατηγορία όψεων είναι και τα Lumineers.Αυτές αποτελούν υπέρλεπτες όψεις μεγέθους 0,3-0,5 χιλ. μεγέθους <<φακού επαφής >> που δεν απαιτούν τρόχισμα άρα και αναισθησία για την κατασκευή τους. Συγκολλούνται στην προστομιακή επιφάνεια με την βοήθεια μεγεθυντικών γυαλιών   που φορά ο γιατρός διότι ακριβώς επειδή πολύ λεπτές χρειάζεται η τέλεια εφαρμογή τους στο δόντι.

Lumineers

Όψεις Πορσελάνης

Πριν

Μετά

 

Επένθετα Πορσελάνης

Υπάρχουν περιπτώσεις που σε εκτεταμένη βλάβη δοντιού ( μεγάλη τερηδόνα) δεν αρκεί μία απλή έμφραξη ρητίνης διότι αυτή έχει μεγάλες πιθανότητες να σπάσει. Επίσης δεν θέλουμε να τροχίσουμε το δόντι και να αφαιρέσουμε και άλλη οδοντική ουσία με κίνδυνο να χρειάζεται μετά ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση). Η λύση στη περίπτωση αυτή είναι η κατασκευή επένθετου πορσελάνης.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και συνίσταται στην αφαίρεση της τερηδόνας και την λήψη αποτυπωμάτων τα οποία στέλνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Εκεί κατασκευάζεται από πορσελάνη το τμήμα του δοντιού που λείπει και κατόπιν αυτό συγκολλείται στο ήδη υπάρχον δόντι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι άριστο τόσο αισθητικά αλλά και λειτουργικά.

Επένθετο πορσελάνης

 

 

 

 

Ιωάννης Θ Φάκλαρης DDS-MSc

Χειρουργός Οδοντίατρος

Παθοβιολόγος Στόματος

#########