Η μητρότητα, το να είναι μια γυναίκα μητέρα, ως ένστικτο και ως αισθήματα είναι κάτι πολύ δυνατό και ιδανικό. Το ένστικτο αυτό οδηγεί τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι όμως οι συμβουλές για καλή εγκυμοσύνη και μια σωστή παρακολούθηση που είναι η βάση της καλής εξέλιξης στον τοκετό;

 

Αφού λοιπόν διαγνωστεί η εγκυμοσύνη η έγκυος θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα την 7η – 8η εβδομάδα κυήσεως. Επίσης θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα σύνολο εργαστηριακών εξετάσεων και κατά τα διεθνή πρωτόκολλα αρχίζουν οι έλεγχοι με σκοπό να διαπιστωθεί εάν το έμβρυο είναι υγιές.

Έτσι λοιπόν την 11η -14η εβδομάδα κυήσεως γίνεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και το PAPP-A, που είναι υπερηχογράφημα του εμβρύου και λήψη αίματος από την έγκυο με σκοπό την στατιστική μελέτη για το σύνδρομο Down. Παράλληλα όμως έγκυες με ηλικία 35 ετών και άνω ή με επιβαρυμένο ιστορικό θα συμβουλεύονται το θεράποντα μαιευτήρα-γυναικολόγο για αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης.

Την 17η εβδομάδα της κυήσεως και για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω, δηλαδή στατιστική μελέτη για το σύνδρομο Down,  θα πρέπει η έγκυος να κάνει το

Α test, που είναι υπερηχογράφημα και λήψη αίματος.

Την 22η εβδομάδα της κυήσεως, υπάρχει μια σημαντική εξέταση για την έγκυο, το υπερηχογράφημα Β Επιπέδου και Doppler μητριαίων αγγείων όπου ελέγχονται όλα τα όργανα του εμβρύου.

Μεταξύ 25ης – 27ης εβδομάδας κυήσεως επιβάλλεται να γίνει καμπύλη σακχάρου ελέγχου ως και εξέταση αίματος για τοξόπλασμα και μεγαλοκυτταρικό ιό.

Την 33η εβδομάδα κυήσεως θα πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα ανάπτυξης του εμβρύου και Doppler ομφαλικής αρτηρίας, όπου ελέγχεται η τροφοδοσία του εμβρύου.

Την 35η – 36η εβδομάδα κυήσεως χρειάζεται καλλιέργεια κολπικού υγρού (αερόβιος – αναερόβιος) και επανάληψη για τοξόπλασμα και μεγαλοκυτταρικό ιό.

Την 40η εβδομάδα της κυήσεως κάνουμε υπερηχογράφημα ανάπτυξης του εμβρύου NST , βιοφυσικό προφίλ.

Σημειώνουμε ότι κάθε μήνα θα γίνεται επανέλεγχος της Γενικής Αίματος και Ούρων. Πολύ σημαντικό είναι για την έγκυο να γνωρίζει ότι μέχρι την 32η εβδομάδα θα πρέπει να εξετάζεται κάθε μήνα και στην συνέχεια κάθε 15 ημέρες μέχρι της 38η εβδομάδα. Και τέλος κάθε εβδομάδα για τα υπόλοιπο διάστημα της κυήσεως (40 εβδομάδες).Για να μην ανησυχούν οι έγκυες θα πρέπει να ξέρουν ότι η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά στην έναρξη της κυήσεως, επηρεάζει το 50% των γυναικών και αποτελεί μέρος των φυσιολογικών συμπτωμάτων του 1ου τριμήνου.

Οι επιμένοντες έμετοι και ναυτία μπορεί να οδηγήσουν στην υπερέμεση της κυήσεως, οπότε χρειάζεται η συμβουλή του Γυναικολόγου.

Ψυχοσυναισθηματικές αστάθειες ενοχλούν τις έγκυες στο 1ο τρίμηνο της κυήσεως και δεν θα πρέπει να προκαλούν καμία ανησυχία ούτε στις ίδιες αλλά ούτε και στο περιβάλλον τους, γιατί είναι παροδικές.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι έγκυες ότι το υπερβολικό βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί προβλήματα και στην κύηση αλλά και στον τοκετό. Θα δώσουμε λοιπόν ορισμένες διατροφικές συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή όπου έχει σημασία η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα.

Οι έγκυες δεν πρέπει να τρώνε για 2 οργανισμούς. Χρειάζονται πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, ψάρι, τυριά, όσπρια και ξηροί καρποί), υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Όσον αφορά τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχαποιημένα τρόφιμα, όπως και τα τηγανιτά, είναι αρκετά δύσπεπτα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά. Επίσης η λήψη βιταμινών είναι απαραίτητη.

Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη υγιούς νεογνού η έγκυος να παίρνει φυλλικό οξύ. Βοηθά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου και ιδιαίτερα συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τα φιστίκια όπως και μερικά είδη δημητριακών. Τέλος αναφέρουμε τη σπουδαιότητα του σιδήρου και του ασβεστίου.

Μια σημαντική παρατήρηση: οι έγκυες πρέπει αν αποφεύγουν το πολύ αλάτι γιατί κάνει κατακράτηση νερού, οιδήματα στα πόδια και προκαλεί υπερβολική αύξηση του βάρους. Τέλος χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη ζάχαρη.

 

 

 

Dr. Κοσμάς Βρυώνης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθύνων Σύμβουλος Μαιευτικής Κλινικής «ΡΕΑ»

#########