Σχετικά με το δημοσίευμα του Bloomberg για το «Λαϊκό» Νοσοκομείο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις διότι έχουν παραποιηθεί οι πληροφορίες που έδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Λ. Δαϊκος. «Θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά Gram αρνητικά μικρόβια και πιο συγκεκριμένα από την Klebsiella τύπου KPC είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει πλήξει μεταξύ άλλων χωρών  και τη χώρα μας. Αρχικά τα μικρόβια αυτά εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, στη συνέχεια στο Ισραήλ , στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο η επίπτωση των λοιμώξεων από klebsiella τύπου KPC έχει μειωθεί στο ελάχιστο (0,1 περιπτώσεις /1000 ασθενείς –ημέρες, στοιχεία 2011).

Ειδικότερα,  στην Αιματολογική Κλινική, τους τελευταίους μήνες,  μετά από ενίσχυση των μέτρων υγιεινής όχι μόνο δεν έχει παρατηρηθεί λοίμωξη από τέτοια μικρόβια αλλά ούτε καν νέος αποικισμός». Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι κληθήκαμε στο Συνέδριο Interscience Conference on Antimicrobiol Agents and Chemotherapy (Chicago 2011), να παρουσιάσουμε τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις λοιμώξεις και την διασπορά του εν λόγω μικροβίου στο Γ. Ν. Α. «ΛΑΪΚΟ».

 

                 Ο Πρόεδρος                                                                         

της Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων                                     Η  ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ  

 

                  Γ. Λ. Δαϊκος                                                                        

Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων                                Θεοφανή Ζερβού                             

#########