Ο Δημήτρης Μαύρος είναι νομικός αλλά εδώ και εννέα χρόνια έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Πολλοί τον θεωρούν παράλογο γιατί είναι πλέον vegan και όπως λέει ο ίδιος δεν είναι είδος διατροφής αλλά στάση ζωής. Πολλοί μπερδεύουν τους vegan με τους vegetarian όμως δεν είναι σωστό. Οι δεύτεροι δεν έχουν πρόβλημα να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα αυτών. Οι vegan αρνούνται οποιαδήποτε τέτοια θέση. Για την βιοθεωρία αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή μιλάει ένας γνήσιος εκπρόσωπός τους  αυτό που λέμε «υποψιασμένος».

Δεν φτάνει να μην καταναλώνεις κρέας ψάρια γαλακτοκομικά αυγά. Αλλά επιπλέον δεν φοράς γούνα μαλλί μετάξι δέρμα που όλα προέρχονται από τα ζώα, δεν πηγαίνεις σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο. Δεν αγοράζεις προϊόντα που ξέρεις ότι έχουν δοκιμαστεί σε ζώα μέσα από φρικιαστικά πειράματα ή ότι περιέχουν ζωικά προϊόντα. Ο vegan δεν κάνει τίποτα που να πειράζει έστω και τα βασικά δικαιώματα των ζώων τα οποία είναι η ελευθερία η αρτιμέλεια η υγεία και η ζωή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται καθημερινά ένα ολοκαύτωμα με 420 εκατομμύρια θύματα ζώα και αυτό οφείλεται στις επιλογές της διατροφής μας. Έτσι η διατροφή έχει γίνει δια-στροφή. Ο δε πλανήτης γη, πλανήτης σφα-γή. Οι αριθμοί είναι αμίλητοι. Για να καταλάβετε, σε όλους τους παγκόσμιους και μεμονωμένους πολέμους, δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι άνθρωποι, όσα ζώα σκοτώνονται καθημερινά.

Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στον vegan και τον vegetarian;

Η προφορά του vegan είναι (βίγκαν). Είναι μία σύμπτυξη της λέξης vegetarian η πρώτη και η τελευταία συλλαβή.

Οι βετζετέριαν λοιπόν τρώνε τα δώρα των ζώων αλλά αυτά δεν είναι δώρα , είναι κλεμμένα προϊόντα. Τα δώρα χαρίζονται δεν δίνονται με το ζόρι.

-Ο βίγκαν δεν τρώει κανένα ζωικό προϊόν, είτε αφορά το ίδιο το ζώο είτε παράγωγά του όπως το γάλα τα αυγά το γιαούρτι το παγωτό το βούτυρο το μέλι.

-Δεν φοράει προϊόντα που προέρχονται από το ζώο. Δέρμα μαλλί γούνα μετάξι.

-Δεν πηγαίνει στα κολαστήρια που ο πολιτισμός μας έχει ονομάσει ζωολογικούς κήπους χώροι μαρτυρικού βασανισμού των ζώων. Ζουν σε αιχμαλωσία. Η στέρηση της ελευθερίας είναι μια εφεύρεση του ανθρώπου. Δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Η δολοφονία υπάρχει αλλά η αιχμαλωσία όχι.

-Δεν καταναλώνει προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα ή περιέχουν ουσίες ζωικές.

Ο Vegan κάνει αυτοπεριορισμό και στις άλλες πηγές διατροφής όπως η σόγια τα σιτάρια ή οτιδήποτε άλλο;

Όχι. Και αυτό γιατί το 65% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής προορίζεται για ζωοτροφές. Το 82% αυτού του 65% παράγεται στην Αφρική το σιτοβολώνα της γης. Κι όμως εκεί τα παιδιά είναι σκελετωμένα και πεθαίνουν από τη πείνα γιατί όλα τα προϊόντα προορίζονται για ξένες δυτικές κυρίως αγορές. Επομένως η μεγάλη αγροτική παραγωγή προορίζεται για τα ζώα τα οποία θα σφαγούν για να ταΐσουν τους ανθρώπους. Αν δεν γινόταν αυτό τα αγαθά της γης θα έφταναν για όλους και όχι μόνο αυτό θα ήταν τόσα πολλά που θα τα πετούσαμε στη θάλασσα. Διευκρινίζουμε δε ότι ένας vegan όταν λέμε δεν καταναλώνει τίποτα ζωικό εννοούμε ούτε και τα ψάρια. Δεν καταναλώνεται ότι συναισθάνεται και συμμετέχει στο πόνο στο φόβο στη χαρά και δεν έχει καμία σημασία αν αυτό περπατάει πετάει ή κολυμπάει.

Ο Δημήτρης Μαύρος ξεκίνησε να γίνεται vegan όταν είδε μερικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. «Μου αρκούσε να δω ένα βιντεάκι που ήταν από κρυφές κάμερες σε σφαγεία. Είδα πως ένα θαύμα της φύσης όπως είναι το ζώο, να φτάσει να βρεθεί στο πιάτο μου. Ήταν μια ηθική δοκιμασία και σπαραγμός για μένα. Η ζωή μου από πτωματοφαγική όπως την έλεγα έγινε βίγκαν.»

Ο Δημήτρης Μαύρος παλαιότερα δεν ακολουθούσε περιστασιακές αποχές από συγκεκριμένο φαγητό, όπως είναι οι περίοδοι της νηστείας. Δεν είχε αυτοπεριορισμό. Είναι άθρησκος όπως αυτοαποκαλείται. Νόμιζε ότι ήταν φιλόζωος αγαπούσε και έτρεχε για να φροντίζει γατάκια και σκυλάκια και μετά έτρωγε ήσυχος τη μπριζόλα του και το κοτόπουλό του. Αυτό  είναι ακόμα ένα αγκάθι μέσα του τώρα που έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει.

¨Όμως μπορεί και απολαμβάνει την παρέα του όταν βγαίνει για φαγητό. Είναι πολέμιος των βίγκαν μαγαζιών τα οποία δεν κρύβει να πει ότι έχουν αρκετά «τσιμπημένες» τιμές. Πολλοί φίλοι του λένε ότι το βίγκαν φαγητό είναι ακριβό και γι’ αυτό δεν το ακολουθούν.

«Το βίγκαν φαγητό είναι σαφώς πιο φθηνό από το μη βίγκαν» λέει ο κ. Μαύρος. Ο παράδεισος του βίγκαν είναι η λαϊκή αγορά. Εκεί λοιπόν με 10 ευρώ θα δεις ότι μπορείς να γεμίσεις ένα καρότσι προϊόντα ενώ αν πας στο σούπερ μάρκετ και ψωνίσεις κρέατα με τα ίδια λεφτά θα πάρεις ελάχιστα. Μόνο τα φυτικά γάλατα είναι λίγο πιο ακριβά από τα ζωικά αλλά και σε αυτά εξομαλύνεται η τιμή σιγά σιγά.

«Η βιγκαν διατροφή δεν είναι απλώς πιο υγιεινή και πιο θρεπτική αλλά και προς μεγάλη έκπληξή μου έχει πολλές ωραίες γεύσεις. Υπάρχει η προκατάληψη ότι όταν δεν τρως κρέας και γαλακτοκομικά καταστρέφεις την υγεία σου. Είναι μύθος που προωθούν τα μέσα. Παίρνεις όλες τις βιταμίνες τα ιχνοστοιχεία και ότι χρειάζεσαι από το φυτικό βασίλειο. Είναι μύθος ότι θα νοιώθεις αδύναμος δεν θα ψηλώσουν τα παιδιά θα έχουν αναιμία αν δεν τρώνε κρέας και τα παράγωγά του. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα ζωικά προϊόν είναι εχθρός της υγείας και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά τα ποσοστά των ασθενειών στους μη βίγκαν σε σχέση με τους βίγκαν. Ο άνθρωπος είναι 100% χορτοφάγος όχι σαρκοφάγος. Δεν είναι παμφάγο. ¨Όταν δεν το ακολουθεί το πληρώνει στο μέλλον με την υγεία του. Είναι χορτοφάγος και αυτό δείχνει το πεπτικό του σύστημα το μήκος των εντέρων του και τα δόντια του. Στα σαρκοφάγα το 70% είναι στομάχι ενώ στον άνθρωπο το 25%.Τα δόντια δεν είναι αιχμηρά αλλά κοντά λεία και επίπεδα. Οι κυνόδοντες είναι απαραίτητοι για την άλεση των φυτικών ινών, πως θα φας ένα μήλο. Μεγάλους κυνόδοντες έχουν τα κατ’ εξοχήν φυτοφάγα ζώα όπως ο ρινόκερος ο ελέφαντας οι ξάδελφοί μας οι χιμπατζήδες. Σάλιο ιδρώτας ύπνος νύχια όλα παραπέμπουν στο ότι είμαστε φυτοφάγα όντα. Γεννιόμαστε βιγκαν και το να γίνεις δεν είναι επιλογή είναι επιστροφή στη φύση μας.

Όταν περνάει δίπλα σου ένας λαγός ένα πρόβατο μία κότα έχεις το ένστικτο να το κατασπαράξεις ή να το χαϊδέψεις; Είσαι έτοιμος να το φας ωμό; Ένα γνήσιο σαρκοφάγο όμως θα το θήρευε και θα το έτρωγε. Το να είσαι βίγκαν είναι επιστροφή στη λογική.

Μπορεί να σου αρέσει το κρέας αλλά το να το καταναλώνεις δεν σημαίνει ότι είναι και φυσικό. Επίσης το βιολογικό κρέας και τα γάλατα δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινά από τα βίγκαν. Με το βιγκανισμό δεν παχαίνεις. Βέβαια είναι θέμα κατασκευής του ανθρώπου. Είναι διαιτητική και εύγευστη τροφή. Ο βίγκαν δεν τρώει μόνο καρότα και μπανάνες και πάει στο χωράφι να βοσκήσει. Δεν είναι ωμοφάγος.

Ο βίγκαν τρώει παστίτσιο μουσακά μπιφτέκι σουβλάκι πίτσα εκπληκτικές γεύσεις όπου το προϊόν που αντικαθιστά τον κιμά είναι φακές, σόγια καλαμπόκι ρεβίθια. Πάντως προϊόντα βρίσκονται παντού ακόμα και στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς σου.

Πολλοί έχουν ξετρελαθεί με τις γεύσεις αυτές. Δεν είναι παραχώρηση δεν περιορίζεσαι είναι κέρδος κατάκτηση περισσότερες τροφές απ’ όσες φαντάζεσαι. Από το βιγκανισμό έχεις μόνο κέρδος και καμία ζημιά. Κερδίζεις σε υγεία μακροζωία πνευματικότητα και σε λεφτά είναι πιο φτηνός τρόπος ζωής. Κερδίζουν τα ζώα δεν θα σκοτώσεις κανένα μωρό δεν θα χωρίσεις καμία οικογένεια ζωική ούτε θα φέρει δυστυχία το πιάτο σου.

Σκέψου πριν φας την επόμενη μπριζόλα ότι συμβάλεις κι εσύ στη ρίζα όλων των οικολογικών προβλημάτων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη η καταστροφή του Αμαζόνιου η τρύπα του όζοντος έχει αιτία ονομάζεται κτηνοτροφία. Δείτε το ντοκιμαντέρ cowspiracy και θα καταλάβετε. Είναι μεγαλύτερη ηθική ζημιά στο ζώο το να φας τυρί από το να φας μπριζόλα. Γιατί το ζώο εκβιάζεται για να παράγει.

 

#########