Το μυστήριο της πιτυρίδας διερευνήθηκε διεξοδικότερα με αποτέλεσμα νέες προτεινόμενες λύσεις! Ενα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής, σπάει το φαύλο κύκλο της δημιουργίας της, στο τριχωτό της κεφαλής και απαλλάσσει από το πρόβλημα.Η πιτυρίδα είναι ένα ενοχλητικό και συνηθισμένο πρόβλημα, που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού.

 

Αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 2 άνδρες. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής και κνησμό.

 

Αποτελώντας μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, είναι ο 4ος πιο συχνός λόγος επίσκεψης σε δερματολόγους.

 

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων ο David Philippe, PhD, Senior Research Scientist, Nestle Research Centre (Επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών της NESTLE) και η Ελίνα Παπαδημητράκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προβιοτικού  ST11, που δρα σε βάθος και με φυσικό τρόπο ενάντια στην πιτυρίδα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιτυρίδα είναι πιο διαδεδομένη τους ξηρούς χειμερινούς μήνες απ’ ότι το καλοκαίρι. Επιδεινώνεται συνήθως από τις μεταβολές της υγρασίας, τις αλλαγές εποχών, το στρες και την κούραση.

 

Παράλληλα, για το φαινόμενο αυτό μπορεί να ευθύνονται οι σωρευτικές καθημερινές μικροεπιθέσεις, όπως το έντονο βούρτσισμα, το πολύ συχνό λούσιμο, η τριβή των μαλλιών και η χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης μαλλιών, καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

 

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις

 

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κλίμακα, από τα εργαστήρια της innéov, σε συνεργασία  με την εταιρεία ερευνών TNS-Sofres ,στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία),ανέδειξε τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις του προβλήματος.

 

Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με δερματοπάθειες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά την ψυχική ευεξία. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς με μειωμένα επίπεδα ψυχικής ευεξίας μπορεί ακόμα να κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές ψυχοκοινωνικές διαταραχές, όπως κλινική κατάθλιψη.

 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα, ζουν με το φόβο ότι δείχνουν να  είναι απεριποίητοι ή μη καθαροί. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι άνθρωποι που εμφανίζουν πιτυρίδα δηλώνουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά την εμφάνισή τους. Στην Ισπανία, η έρευνα αποκάλυψε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τα μαλλιά.

 

 

Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψε ότι:

  • 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα ζουν με το φόβο ότι δείχνουν βρώμικοι
  • 47% των ατόμων που δηλώνουν ενοχλημένοι από την πιτυρίδα είναι γυναίκες
  • 1 στις 3 γυναίκες που εμφανίζουν πιτυρίδα δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνολική της εμφάνιση (έναντι 1 στις 5 γυναίκες που δεν εμφανίζουν πιτυρίδα)
  • 30% των ανθρώπων αισθάνονται άγχος εξαιτίας της πιτυρίδας τους
  • 8 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν πιτυρίδα αναζητούν διαρκώς νέες και μόνιμες λύσεις

Τα αίτια

 

Αποτελώντας μία από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις το πρόβλημα της πιτυρίδας σχετίζεται, με το μη φυσιολογικό αποικισμό του τριχωτού της κεφαλής από το μύκητα Malassezia, την αποδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού και το κνησμό.

 

Τα τελευταία 50 χρόνια, η αντιμετώπιση της πιτυρίδας εστίαζε στην καταπολέμηση του μύκητα Malassezia και της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος μέσω εξειδικευμένων θεραπειών και σαμπουάν. Ωστόσο αυτοί οι δύο παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την εμφάνιση της πιτυρίδας.

 

Πίσω από την πιτυρίδα κρύβεται αρχικά μια προδιάθεση που σχετίζεται με την ανεπαρκή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, η οποία αποτελεί την εγγενή άμυνα του οργανισμού, ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις.

 

Μια πρωτοποριακή στρατηγική για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, είναι να δράσουμε στο εσωτερικό, στη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της πιτυρίδας!

#########