Πάνω από το 30% των ελληνόπουλων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Δυστυχώς η πανδημία και ο εγκλεισμός δημιούργησε όξυνση στο ήδη υπάρχων πρόβλημα και όπου τα παιδιά δεν πήραν βάρος ωστόσο έχασαν μυική μάζα και πήρα λιπώδη ιστό. Πέραν αυτού τα νέα παιδιά πήραν απότομα ύψος κάτι που μπορεί να κρύβει και διάφορα νοσήματα αλλά παράλληλα κέρδισαν και λίπος κάτι που οδηγεί στην ενήλικη ζωή σε καρδιοπάθειες υπέρταση και πολλές φορές και καρκίνο. 2,8 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από συνοδά συμπτώματα της παχυσαρκίας όπως είναι η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα έξοδα της νοσηλείας μόνο στις ΗΠΑ αγγίζει τα 78,5 δις δολάρια. Ένα στα έξι δολάρια πηγαίνει στην περίθαλψη. Στη Μεγάλη Βρετανία το κόστος αγγίζει τα 2 δις λίρες και στην Ελλάδα τα 5,8 με 6,5 δις ευρώ. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που θα ακουστούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας  στις 11-12 Σεπτεμβρίου, 2021, στο Ξενοδοχείο Electra Palace, στην Αθήνα, με σκοπό την ενημέρωση Παιδο-ενδοκρινολόγων, Παιδιάτρων, Ενδοκρινολόγων και άλλων λειτουργών υγείας, που ασχολούνται με το παιδί και τον/την έφηβο, σε ενδοκρινολογικά και μεταβολικά θέματα που είναι πολύ σημαντικά και χρήζουν μάθησης, συχνής μνείας, και κριτικής αξιολόγησης.

Κάτω από το 5% των παιδιών παρουσιάζουν ενδοκρινολογικά και ορμονικά προβλήματα ενώ πρόβλημα παραμένει η πρώιμη ήβη ειδικά στα κορίτσια.

Το συνέδριο θα αναφερθεί στα καινούρια δεδομένα της Επιστήμης που έχουν άμεση σχέση με την Ενδοκρινολογία και το Μεταβολισμό του παιδιού και του εφήβου, όπως οι ραγδαίες εξελίξεις της Τεχνολογίας, της Γονιδιωματικής, Γενετικής και Επιγενετικής, των βλαστοκυττάρων, και της κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας.

Θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, το υψηλό και χαμηλό ανάστημα, τις διαταραχές της ήβης και τις διαταραχές και δυσφορία του φύλου, ενώ θα παρουσιαστούν σύγχρονες θεραπείες, σημαντικές διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις από τον ειδικό και άλλα θέματα που απασχολούν τόσο τον Παιδο-ενδοκρινολόγο και τον Κλινικό Παιδίατρο, όσο και τον Ενδοκρινολόγο ενηλίκων.

Επίσης, θα συζητηθούν νεότερα δεδομένα για την επίδραση που είχε η πανδημία COVID-19 στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα στο σωματικό τους βάρος και στη σύσταση του σώματός τους, στη σημασία της βιταμίνης D για την προστασία από πνευμονικές λοιμώξεις και στη σημαντικότητα των υποκειμένων νόσων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης,  στην ευαλωτότητα των παιδιών στην ως άνω λοίμωξη. Στο θέμα αυτό στάθηκε ο κύριος Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, ο οποίος τόνισε σχετικά: « Η πανδημία είχε αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά και τους εφήβους, αναφορικά με το βάρος και τη σύσταση του σώματός τους, αλλά και την ψυχολογία τους. Στο φετινό συνέδριο θα συζητηθεί και θα παρουσιαστεί ό,τι νεότερο υπάρχει στην ενδοκρινολογία παιδιών και εφήβων, από πλευράς μελετών και θεραπειών».

Στη συνέχεια η κυρία Χριστίνα  Κανακά- Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αναφέρθηκε στην έκταση του προβλήματος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας που θα απασχολήσει το συνέδριο με άξονα τις νεότερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της εφηβικής παχυσαρκίας με την έγκριση της λιραγλουτίδης, ενός φαρμάκου που ήδη χορηγείται στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Η κυρία Κανακά στάθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα της διεπιστημονικής προσέγγισης και αντιμετώπισης του κρανιοφαρυγγιώματος, σημειώνοντας πως πρόκειται για «έναν καλοήθη μεν όγκο του εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας, που λόγω της εντόπισης του όμως μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην όραση του ασθενούς όσο και στο  ενδοκρινικό του σύστημα και είναι παράδειγμα σημαντικού βαθμού παχυσαρκίας λόγω βλάβης του υποθαλάμου. Στο σχετικό στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου θα παρουσιαστεί επίσης τη σημασία και τη συμβολή του Παιδιάτρου-Ογκολόγου, του Νευροχειρουργού και του Ακτινοθεραπευτή στην βέλτιστη προσέγγιση και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Τα θέματα του συνεδρίου θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Ομιλητές-Ερευνητές διεθνούς εμβέλειας με βαθιά γνώση του αντικειμένου τους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Βασιλική Γκρέκα-Σπηλιώτη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής   Ενδοκρινολογίας Ιατρικής  Σχολής  Πανεπιστημίου Πατρών,  Πρ. Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), «Ένας από τους πιο διακεκριμένους ομιλητές θα είναι ο παγκόσμιας φήμης καθηγητής κύριος Mehul Dattani από το Great Ormond Street Hospital  του University College of London του Λονδίνου. Ο καθηγητής Dattani θα μιλήσει το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου στις 12:15 μμ., επάνω στο θέμα της “Γενετικής της Υποφυσιακής Ανεπάρκειας” και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πολυετούς αξιόλογης έρευνάς του στο θέμα αυτό». Στο πλαίσιο του συνεδρίου μάλιστα, θα απονεμηθεί στον καθηγητή κύριο Mehul Dattani το «Βραβείο εις μνήμη του Γεωργίου Καλαϊτζόγλου» σε αναγνώριση της μακροχρόνιας αφοσίωσης και επιστημονικής προσφοράς του καθηγητή Dattani στον τομέα της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί στον ρόλο των δεδομένων μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας πως «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι απόλυτα αναγκαία η δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων παρακολούθησης και αιτιολόγησης συμπεριφορών για την αντικειμενική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας. Ένα καινοτόμο έργο με γνώμονα τον πολίτη, το HORIZON 2020 Πρόγραμμα ‘Big Data Against Childhood Obesity’, απέδειξε πώς τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας». Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταγραφή, πρόληψη, εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διαχρονική παρακολούθηση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία με την χρήση ευφυών πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων υποστήριξης εξατομικευμένων αποφάσεων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και απηύθυνε πρόσκληση προς την Ιατρική Κοινότητα και ιδιαίτερα προς τους Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με την καταγραφή παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

#########