Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσία της Αντιδημάρχου κας Σοφίας Μαυρίδη, στο Δημαρχείο Ασπροπύργου για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Mετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, δήλωσε«Με το παρόν Σύμφωνο Συνεργασίας, ο Ασπρόπυργος, ένας  Δήμος  με έμπρακτη πολυετή κοινωνική ευαισθησία, ενώνει τις δυνάμεις  του με τον μεγαλύτερο  Εθελοντικό Οργανισμό στη χώρα, το “Χαμόγελο του Παιδιού”, για να ανακουφίσει και να προσφέρει χαρά στα παιδιά της πόλης.  Σε συνεργασία με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, που «υπηρετούν» με προγράμματα  την παιδική ευημερία και υποστηρίζουν την οικογένεια, θα συνδράμουμε με κάθε μέσο τα παιδιά του Ασπρόπυργου, το μέλλον του τόπου μας».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Σοφία Μαυρίδη ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γιαννόπουλο και δήλωσε«Στον Δήμο Ασπροπύργου έχουμε δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας. Με την υπογραφή του συμφώνου επισφραγίζουμε την συνεργασία του Δήμου Ασπροπύργου με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Σκοπός μας είναι να δράσουμε από κοινού για το μέλλον του τόπου μας, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το χαμόγελο σε κάθε παιδί που το έχει στερηθεί»

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε, επίσης, με τη σειρά του«Όταν οργανώνεται καλύτερα μία προσπαθεια κι ενώνονται δυνάμεις, πάντα υπάρχει καλύτερο αποτελεσμα. 25 χρόνια πριν ο γιος μου, ο Άνδρεας με έβαλε σε αυτή τη διαδικασία μέσω του ημερολογίου του, το οποίο τελείωνε με τη φράση “Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”. Με την υπογραφή αυτού του Σύμφωνου κάνουμε πράξη την επιθυμία ενός παιδιού, για το οποίο είμαι περήφανος, τόσο ως πατέρας, όσο και ως άνθρωπος. Γνωρίζοντας τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο θα είναι τιμή μας να συνεργαστούμε πιο στενά και μεθοδικά, σχεδιάζοντας δράσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους».

Το Σύμφωνο Συνεργασίας θέτει στη διάθεση του Δήμου Ασπροπύργου και των αρμόδιων υπηρεσιών του το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του, καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
● Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
– Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
– Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
– Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
● Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
● Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες από 18-60 ετών που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο
● «Το Σπίτι του Παιδιού» στην περιοχή του Ζωγράφου, που λειτουργεί ως Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησησης, ενδοοικογενειακής βίας κ.λπ.
● Τα Πολυϊατρεία του Οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και στην Αγ. Παρασκεύη Αττικής
● Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι στελεχωμένες με πιστοποιημένους διασώστες
● Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία
● Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες
● Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα
● Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)
● Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας
● Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας κ.α.

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.