Όλα τα άτομα ακόμα και αυτά που έχουν κάποια μικρή ή μεγάλη αναπηρία άντρες και γυναίκες έχουν το δικαίωμα να γίνουν γονείς και να καταφέρουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το δικό τους μωρό.

Μάλιστα ορισμένα από αυτά τα άτομα και στην πατρίδα μας έχουν καταφέρει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και σε αυτό έχει βοηθήσει η μαιευτική ομάδα του Αρεταίειου νοσοκομείου με επικεφαλή τον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Νίκο Βλάχο.

Για το θέμα αυτό που απασχολεί πολλούς νέους ανθρώπους πραγματοποιήθηκε ημερίδα και είχε όχι μόνο μεγάλη επιτυχία αλλά και έλυσε αμφιβολίες και κατέρριψε κοινωνικά ταμπού. Όπως τόνισε ο κ. Βλάχος η Αθήνα είναι δύσκολη ακόμα και αβίωτη πόλη και φυσικά εντελώς ακατάλληλη για άτομα με αναπηρία. Ακόμα και όσα έργα έγιναν στο όνομα της Ολυμπιάδας αμέσως μετά από αυτήν ξηλώθηκαν ως μη αναγκαία. Σίγουρα δεν είναι λύση το να συνηθίζουμε τη κατάσταση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην οικογένεια το να προσφέρουν στην κοινωνία και να έχουν μια φυσιολογική και οργανωμένη ζωή.

Η κα Κωνσταντίνα Πετροπούλου φυσίατρος από το κέντρο αποκατάστασης έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες και άντρες να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη να ευχαριστηθούν τη ζωή ακόμα και με αναπηρία και τέλος να γίνουν παρά τις αντιξοότητες γονείς. Ανάπηρος δεν σημαίνει ότι έχει κάποια μειονεξία το περιβάλλον κάνει τον ανάπηρο μη λειτουργικό.

Ναι μια παραπληγική γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα και έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες γονιμότητας ή στην εξωσωματική όπως οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Όμως υπάρχουν δυσκολίες στην εγκυμοσύνη τον τοκετό και το θηλασμό που όμως ένας καλός γιατρός και τεχνικές μπορούν να τις λύσουν. Η γυναίκα πολλές φορές σταματάει να παίρνει κάποια φάρμακα πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό της ή τους γιατρούς της αφού είναι όλοι μια ομάδα. Καμιά φορά η παραμονή της στο κρεβάτι ή στην καρέκλα για πολλές ώρες ή και ημέρες μπορεί να κάνει κατακλίσεις ή να αισθάνεται επιτακτικότητα για ούρηση άρα θα πρέπει να αδειάσει την κύστη τεχνητά όπως και το έντερο.

Στον τοκετό πρέπει να ελέγχεται συνέχει η αρτηριακή πίεση η αίθουσα να είναι άνετη για το αμαξίδιό της, και όταν πρόκειται για τετραπληγία πρέπει να της διδαχθεί το πως θα κρατήσει το μωρό. Το ίδιο θα προσαρμοστεί και το σπίτι. Πολλοί επηρεάζονται από τα αρνητικά σχόλια του περιβάλλοντος ειδικά τις κοινωνικές προκαταλήψεις που μπορεί να καταστρέψουν κάθε διάθεση για τολμηρές αποφάσεις. Ακόμα και ένας παραπληγικός άντρας μπορεί να τεκνοποιήσει και κάθε γυναίκα με αναπηρία μπορεί να βγάλει σε πέρας μια εγκυμοσύνη.

Ο ψυχίατρος ευρωβουλευτής αλλά και ο ίδιος παραπληγικός Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανέφερε ότι κανένας δεν θίγει το ζήτημα της σεξουαλικότητας αυτών των ανθρώπων. Μια σεξουαλικότητα που δεν εξαντλείται μόνο στα γεννητικά όργανα. Αναπηρία σημαίνει ότι υπάρχουν εμπόδια όχι όμως και αποκλεισμοί από το να γίνει κάποιος γονιός ή ακόμα και να υιοθετήσει κάποιο παιδί.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης είναι παραολυμπιονίκης τετραπληγικός παντρεμένος με την Κατερίνα που είναι προπονήτριά του και τώρα περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι. Τα εμπόδια τα ξεπέρασαν μαζί και κατέρριψαν και τους μύθους των τρίτων που έκαναν κριτική κυρίως στην κοπέλα που είναι αρτιμελής. Ο Γρηγόρης εργάζεται κανονικά στα αρχαία του κράτους και θέλει βοήθεια στην καθημερινότητά του αλλά αυτό δεν εμποδίζει το ζευγάρι να ζει μια φυσιολογική ζωή. Ο ίδιος αναρωτιόταν αν θα γίνει ποτέ πατέρας αλλά απάντησε θετικά όταν γνώρισε τη Κατερίνα.

Η Ιωάννα Τσιλίκα έκανε το μεγάλο άλμα αν και παραπληγική έγινε δύο φορές μητέρα έχει ένα κοριτσάκι 5 ετών και ένα πάλι κοριτσάκι 8 μηνών το οποίο και θηλάζει. Κάνει μόνη της όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς της ίσως λίγο πιο αργά από τις άλλες γυναίκες αλλά όλα τα καταφέρνει.

Η αλήθεια είναι ότι κομμάτι της ευτυχίας αποτελεί η σεξουαλικότητα και η γονεικότητα και οι ήρωες αυτοί τα κατάφεραν πολύ καλά. Ένα ζευγάρι αν θέλει μπορεί να βρει λύσεις για να περνάει καλά μέσα στη σχέση του.

#########