Μανούλες γνωρίζω ότι με προσοχή και επιμέλεια επιλέγετε πάντα τα καλύτερα τρόφιμα για τη διατροφή του παιδιού σας. Η πρόσληψη των καταλλήλων θρεπτικών συστατικών στηρίζεται όχι μόνο στη σωστή επιλογή των τροφίμων, αλλά και στην κατάλληλη προετοιμασία τους.
Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
- Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας, τα μαγειρικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε και τα σκεύη της κουζίνας.
- Αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, να «μουλιάζετε» τα τρόφιμα σε νερό, γιατί απομακρύνεται μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών και ανόργανων στοιχείων που περιέχονται σε αυτά.
- Μην ξεπλένετε τροφές όπως πχ τις φακές ή το ρύζι πριν τις μαγειρέψετε, γιατί είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, που χάνονται κατά το ξέπλυμα.
- Δεν συνιστάται το ξέπλυμα μαγειρεμένων τροφίμων (π.χ. ζυμαρικά) κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί οδηγεί σε απώλεια μέρους των θρεπτικών τους συστατικών.
- Προετοιμάζετε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στην ώρα του σερβιρίσματος.
- Κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και μαγειρέψτε τα όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τεμαχισμό τους. Σε αντίθετη περίπτωση, καταστρέφεται μέρος των βιταμινών που περιέχουν.
- Χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαγειρικά σκεύη και επιφάνειες κοπής για τα ωμά (π.χ., κρέας, πουλερικά, ψάρια-θαλασσινά) και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
#########