Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη από ένα ζευγάρι που το επιθυμεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά ζευγάρια όμως δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Μία επίσκεψη στο γυναικολόγο μας θα μας βοηθήσει με τις συμβουλές που θα μας δώσει. Το ζευγάρι θα πρέπει να μάθει να υπολογίζει τις γόνιμες ημέρες του κύκλου και κατά τη διάρκεια τους να έχει σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Με αυτόν τον τρόπο οι προσπάθειες γίνονται πιο στοχευμένες και αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

Την περίοδο προσπαθειών θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες υγειινής ζωής. Να αποφεύγεται το αλκοόλ, το κάπνισμα, να μη γίνονται καταχρήσεις και να ακολουθείται μία ισορροπημένη διατροφή. Η γυναίκα να προσέξει το βάρος , μία εγκυμοσύνη με αυξημένο σωματικό βάρος θεωρείται αυτόματα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον κυκλοφορούν  σκευάσματα που ενδυναμώνουν το σπέρμα και ενισχύουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Η γυναίκα να υποβληθεί σε έλεγχο θυροειδούς. Κακή λειτουργία του θυροειδή έχει ενοχοποιηθεί για αποβολές πρώτου τριμήνου. Όταν λειτουργεί κανονικά φαίνεται να διευκολύνει τη διαδικασία σύλληψης.

Ένας από το ζευγάρι μπορεί να κάνει έλεγχο για κυστική ίνωση και έλεγχο για μεσογειακή αναιμία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως είναι φορέας αμέσως πρέπει να ελεγχεί και ο άλλος σύντροφος.

Ωφέλιμο, επίσης, θα ήταν η γυναίκα να κάνει λήψη φυλλικού οξέος για τουλάχιστον τρεις μήνες προ σύλληψης. Το φυλλικό οξύ προστατεύει από βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος του έμβρυου.

Η γυναίκα πρέπει να κάνει έλεγχο του τραχήλου με test Παπανικολάου, αλλά και μία καλλιέργεια κολπικών υγρών. Τέλος για ζευγάρια που τα χρονικά περιθώρια δείχνουν να στενεύουν ένα σπερμοδιάγραμμα του άντρα θα ήταν χρήσιμο.

Παπανικολάου Αθανάσιος, MD, MSc

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

#########