Για το γεγονός ότι ένας άνδρας δεν έχει γίνει ακόμα μπαμπάς, αν και θα το ήθελε, δεν ευθύνεται πάντα και μόνο η σύντροφός του. Η ανδρική υπογονιμότητα  μπορεί να είναι η αιτία, και η βασική εξέταση, που μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με αυτή, είναι το σπερμοδιάγραμμα.

Αν κι εσείς, όπως πολλά άλλα ζευγάρια,  προσπαθείτε ν’ αποκτήσετε παιδί, όμως η πολυπόθητη σύλληψη καθυστερεί, σίγουρα θα έχετε προβληματιστεί!  Ποιος από τους δύο φταίει; Εκείνος ή εκείνη;  Παρόλο που οι γυναίκες είναι αυτές που πρώτες εκφράζουν τον προβληματισμό τους στον γυναικολόγο τους, κάνοντας συχνά κάποιες εξετάσεις, θα πρέπει να ξέρετε ότι για τα προβλήματα υπογονιμότητας στις μισές περίπου περιπτώσεις ευθύνονται οι άνδρες, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio. Γι’ αυτό οι όποιες υποψίες δεν πρέπει να βαραίνουν μόνο τις γυναίκες. Αντίθετα, για τη διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας θα πρέπει το ζευγάρι να πηγαίνει μαζί στον ειδικό, συστήνει o Δρ. Παράσχος. Εξηγεί μάλιστα ότι το σπερμοδιάγραμμα είναι η πρώτη και βασική εξέταση που μπορεί να ρίξει φως σε πιθανά προβλήματα που αφορούν τη γονιμότητα του άντρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σωστή θεραπεία του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας. Ορίστε τι άλλο έχει να μας πει σχετικά με την εξέταση αυτή.

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Είναι μία εξέταση που εντοπίζει γρήγορα και εύκολα προβλήματα που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα. Η διαδικασία της εξέτασης είναι πολύ εύκολη και γίνεται με τη λήψη σπέρματος του άνδρα μετά από αυνανισμό. Στη συνέχεια, εξετάζεται λεπτομερώς το σπέρμα, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε πάρα πολλές πληροφορίες, ξεκαθαρίζοντας αν ένας άνδρας είναι όντως υπογόνιμος και αν είναι, ποιος παράγοντας ακριβώς είναι αυτός που του προκαλεί υπογονιμότητα.

Ποιες ακριβώς πληροφορίες δίνει η εξέταση;

Η εξέταση παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα του σπέρματος, την ποιότητά του, τη μορφολογία και την κινητικότητά του. Δείχνει αν υπάρχουν διαταραχές στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων, στη μεταφορά και την ωρίμανσή τους, στη μεταβίβαση και τη λειτουργικότητά τους στο γυναικείο γεννητικό σύστημα.  Δεν εξετάζονται όμως μόνο αυτά. Ελέγχονται όλοι οι μοριακοί μηχανισμοί που είναι απαραίτητοι στη γονιμοποίηση, όπως για παράδειγμα, η ικανότητα του σπερματοζωαρίου να διεισδύσει στην τραχηλική βλέννα ή στο ωοκύτταρο. Εκτός από τη βασική ανάλυση σπέρματος, που ελέγχει τα φυσικά και τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του σπέρματος, μπορεί να γίνει και μακροσκοπική εξέταση, που ανιχνεύει αν υπάρχουν ασθένειες, αφού το σπέρμα μπορεί να περιέχει  διάφορους ιούς όπως τον ιό HIV, τον ιό της ηπατίτιδας και άλλους, καθώς επίσης και βακτήρια.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέταση;

Επειδή δίνει αμέσως απαντήσεις για το αν ευθύνεται για την υπογονιμότητα του ζευγαριού και ο άνδρας ή μόνο αυτός. Γενικά, οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από αυτή την τόσο φαινομενικά απλή εξέταση είναι πάρα πολλές και πολύτιμες, επειδή μπορεί να μας δώσουν απάντηση στον πολύπλοκο γρίφο της υπογονιμότητας.  Επίσης, τα αποτελέσματα της εξέτασης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του γιατρού, στον οποίο έχει απευθυνθεί το ζευγάρι, σχετικά με τη θεραπεία γονιμότητας που θα ακολουθηθεί.

Πόσο πρέπει να περιμένει ένα ζευγάρι πριν απευθυνθεί στον ειδικό;

Ένα ζευγάρι που προσπαθεί για ένα χρόνο να συλλάβει με τακτικές επαφές και δεν τα έχει καταφέρει θα πρέπει να επισκεφτεί ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να διερευνηθούν τα αίτια της υπογονιμότητας.  Αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, ο χρόνος αναμονής μειώνεται στους έξι μήνες. Θα πρέπει, ωστόσο, να απευθυνθούν στον ειδικό και οι δύο ως ζευγάρι – το τονίζω αυτό-.

Τα προβλήματα υπογονιμότητας του άνδρα λύνονται εύκολα;

Ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που λύνονται πολύ εύκολα και μία απλή σπερματέγχυση μπορεί να οδηγήσει αμέσως σε εγκυμοσύνη. Υπάρχουν όμως και πιο δύσκολα προβλήματα. Το καλό είναι ότι σήμερα οι εξελίξεις της επιστήμης μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Γι’ αυτό η διάγνωση δε θα πρέπει να καθυστερεί, αφού υπάρχουν λύσεις για να αποκτήσουν τα ζευγάρια που δυσκολεύονται το παιδί που τόσο θέλουν.

#########