Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ η πρώτη παγκοσμίως ενδοσκοπική αφαίρεση υποεπιθηλιακού όγκου του στομάχου, σε ασθενή που παρουσίασε υποτροπή μετά από χειρουργική αφαίρεση προ πενταετίας.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κος Θωμάς Θωμαΐδης σε συνεργασία με τον Καθηγητή P. Zhou του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, προχώρησαν σε ενδοσκοπική αφαίρεση ενός 2.5 εκ. στρωματικού όγκου του στομάχου, ο οποίος υποτροπίασε στην περιοχή του προηγουμένου χειρουργείου.

Ο ασθενής είχε υποβληθεί για το ίδιο νόσημα σε μερική γαστρεκτομή προ πενταετίας. Η επέμβαση διήρκησε 3 ώρες και συνοδευόταν από υψηλότατο βαθμό τεχνικής δυσκολίας μιας και έπρεπε αφενός να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά πολλά χειρουργικά κλιπ στην γραμμή συρραφής, αφετέρου η τοποθεσία του όγκου δεν επέτρεπε την εύκολη και ασφαλή εντόπιση και αφαίρεσή του.

Η επέμβαση στέφθηκε πλήρως με επιτυχία χάρη στην πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της ομάδας σε συνδυασμό με τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό που παρέχεται από το ΥΓΕΙΑ και τον Διευθυντή της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής κ. Καλλιμάνη. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε αμιγώς ενδοσκοπικά, χωρίς επιπλοκές, με την μέθοδο του υποβλεννογόνιου τούνελ (STER), ενώ ο ασθενής πήρε εξιτήριο μετά από 4 μέρες.

Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως αφαίρεση υποτροπής στρωματικού όγκου στομάχου πάνω σε χειρουργική ραφή συρραφής πρότερου χειρουργείου, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Endoscopy 2023; Thomaidis et al. 55(S 01): E896-E897 DOI: 10.1055/a-2113-9985”.

Η ενδοσκοπική αφαίρεση πρώιμων καρκίνων είναι πλέον η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση των ασθενών με αρχόμενη κακοήθεια του πεπτικού συστήματος. Εξασφαλίζεται η ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση με μειωμένο χρόνο νοσηλείας, ελάχιστο αριθμό επιπλοκών αλλά κυρίως την αποφυγή ενός μεγάλου και πολλές φορές ακρωτηριαστικού χειρουργείου για τον ασθενή.

 

#########