Το θέμα των αιματολογικών καρκίνων αναλύθηκε σε μια διαδικτυακή συνεδρία που διοργάνωσε η ΕΛΛΟΚ η Ελληνική ομοσπονδία για τον καρκίνο.

Όπως ανέφερε η αιματολόγος κα Σωσάνα Δελήμπαση στην ουσία δεν υπάρχει αιματολογικός καρκίνος αλλά αιματολογικό νόσημα. Οι νέες θεραπείες εξελίσσονται ραγδαία αλλά στην ουσία τα αίτια για το 90% των νοσημάτων αυτών είναι από άγνωστα έως κληρονομικά όπως το μυέλωμα ή έχουν προκληθεί από χημειοθεραπεία που πήρε ο ασθενής σε κάποια άλλη φάση της ζωής του ως αποτέλεσμα άλλου είδους καρκίνου. Η χημειοθεραπεία είναι αιτία πρόκλησης αιματολογικών νοσημάτων καθώς επίσης και περιβαλλοντικοί παράγοντες και φυσικά γενετικά σύνδρομα.

Τα συμπτώματα ξεκινάνε από αδυναμία καταβολή απώλεια  βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και κνησμός, μώλωπες χωρίς αιτία αιμορραγίες πυρετός λοιμώξεις και στοματίτιδες διάφοροι όγκοι ειδικά άλγη ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Η οξεία λευχαιμία εκδηλώνεται με αναιμία χαμηλό ή υψηλό δείκτη λευκών αιμοπεταλίων, ρινορραγίες αιμορραγίες, ή και έναρξη του νοσήματος αιφνίδια.

Δεν παρουσιάζονται μόνο σε νέους ανθρώπους ή παιδιά αλλά και σε ηλικιωμένους. Είναι αξιόλογο το γεγονός ότι τα νέα φάρμακα δίνουν ίαση. Τώρα πια ή χρόνια μυελογενής λευχαιμία αντιμετωπίζεται με ένα χάπι. Ακόμα και το λέμφωμα Χοτσκινς έχει ίαση.

Ίσως στο μέλλον αντιμετωπίζεται καλά και ο μυελός σε σκλήρυνση η λεγόμενη μυελοσλήρυνση. Το νόσημα εμφανίζεται σε άτομα άνω των 60 ετών συχνά με κατάγματα που είναι παραπλανητικά της νόσου του πολλαπλού μυελώματος.

Είναι συχνό νόσημα πια. Οι θεραπείες αφορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Φυσικά εξακολουθεί να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής η χημειοθεραπεία τα μονοκλωνικά αντισώματα και η ανοσοθεραπεία. Το πολλαπλούν μυέλωμα έχει μεγάλη εξέλιξη και παρέχεται θεραπεία γι αυτό και στους ανασφάλιστους ασθενείς. Ευτυχώς υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός δοτών μυελού των οστών αλλά υστερούμε σε δομές παρηγορητικής φροντίδας στους ασθενείς.

Οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο και covid-19  είναι ακόμα πιο ευάλωτοι. Μόνη μεγάλη προφύλαξη είναι η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Σκοπός είναι να μην εκθέτουμε τους ασθενείς σε κίνδυνο μέσα στα νοσοκομεία όπου κάνουν αιμοκαθάρσεις. Πολλοί παραμέλησαν τον εαυτό τους μέσα στην πανδημία. Φοβήθηκαν περισσότερο τον κορωνοιό παρά την ασθένειά τους.

Ο παιδίατρος κος Αντώνης Καττάμης ανέφερε ότι υπάρχουν σπάνια  νοσήματα για αιματολογικά θέματα σε παιδιά. Δυστυχώς παρουσιάζεται ένα περιστατικό κάθε 15΄και 6000 θάνατοι στην Ευρώπη με 35.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων οι 300 στην Ελλάδα. Για παιδιά από 0 έως 15 ετών έχουμε 20 περιστατικά και από 15-18 ετών 20 περιστατικά ανά 100.000 .Δεν είναι το ίδιο όμως και στους ενήλικες η συμπεριφορά του καρκινικού κυττάρου Στο παιδί είναι λίγες οι μεταλλάξεις. Υπολογίζεται ότι η καρκινική προδιάθεση ορίζεται από την ενδομήτριο ζωή ακόμα. Η αντιμετώπιση είναι θετική στο 60-70% των περιπτώσεων. Όταν είναι πιο ήπια η νόσος αποφασίζεται θεραπεία με μικρότερη τοξικότητα. Στα παιδιά η ίαση αγγίζει το 80-90% ενώ στους ενήλικες κάτω από το 50%.

Στις μέρες μας μιλάμε για την άνοιξη της ανοσοθεραπείας που αντιμετωπίζει και τις υποτροπές  Η Ελλάδα έχει 7 μονάδες μαζί με τις μεταμοσχευτικές όπου πέρυσι νοσηλεύτηκαν 27.000 παιδιά ειδικά στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Παίδων.

Αναλύοντας το ανθρώπινο γονιδιώμα ο κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης τόνισε ότι υπάρχουν 3 δις ζεύγη εκ των οποίων τα 30.000 γονίδια που συνεχώς μεταλλάζονται και από αυτά το 1τρις κύτταρα είναι ο μυελός. Η λευχαιμία αφορά τις 200 μεταλλάξεις εκ των οποίων οι 30 οι πιο συχνές. Η τεχνολογία μπορεί και ελέγχει όλο το γονιδίωμα αλλά δεν κατανοούμε καλά όλες τις πληροφορίες όπως αυτές που αφορούν τις οξείες κακοήθειες.

Όλα τα νοσήματα έχουν ετερογένεια. Πολλά είναι ιάσιμα άλλα μπορούν να ιαθούν και άλλα ελπίζουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Στόχος είναι η  πρόληψη της κακοήθειεας με όπλα την χημειοθεραπεία αν και σιγά σιγά μειώνεται η κυριαρχία της. Τη θέση της παίρνει η ανοσοθεραπεία.

#########