«η αλήθεια είναι δεν υπάρχει καμιά θεραπεία για καμιά αρρώστια, πέρα από την έμφυτη ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται. Η ικανότητα αυτή, όμως, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρέπει να έχει τη συνεργασία μας»  Ann Wigmore.

Ναι, πόσο αληθινά αποδεικνύονται αυτά τα λόγια!! Ο οργανισμός μας πολλές φορές, μας εκπλήσσει και εμάς τους ίδιους με τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει. Η αυτοθεραπεία του σωματός, της ψυχής, των συναισθημάτων μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής. Υπάρχουν , βέβαια, στιγμές που η ισορροπία χάνεται.. και σ’αυτές τις στιγμές  έρχεται η δύναμη μιας πανάρχαιας μεθόδου να ξαναξυπνήσει τους μηχανισμούς αυτους.

Η ρεφλεξολογία ή αλλίως και ζωνοθεραπεία είναι μία μέθοδος που ανάγεται από την αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Κίνα. Πολλά αρχαία ευρήματα και αναφορές σε χειρόγραφα αποδεικνύουν την σοφία των λαών αυτών καθώς είχαν διαπιστώσει τα οφέλη απλά και μόνο από την μάλαξη των ποδιών και των χεριών. Σήμερα, αυτές οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί, έχουν ερευνηθεί και έχουν εφαρμοσθεί σε πλήθος ασθενειών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στη λίστα των παθήσεων όπου η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί το γεγονός πως δεν διακόπτεται η αγωγή του διαβητικού, αλλά δρα συμπληρωματικά, τόσο για τον ίδιο τον διαβήτη, όσο και για τις πολυσυστηματικές εκδηλώσεις του.

Πως λειτουργεί?

Με το άγγιγμα του ρεφλεξολόγου διεγείρονται 14.000 νεύρα και στα δυο πόδια, τα οποία συνδέονται με νευρικά «μονοπάτια» με το κάθε σημείο του σώματος. Έτσι, τα μηνύματα φτάνουν στον εγκέφαλο, τον αφυπνίζουν για να αρχίσει το σώμα να αναδομείται. Με λίγα λόγια, δηλαδή στα πόδια μας βρίσκονται όλα τα αντανακλαστικά σημεία του οργανισμού.

Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη διεγείρονται συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία, όπως  του παγκρέατος, των επινεφριδίων κτλ. Μ ’αυτόν τον  τρόπο ομαλοποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται, βελτιώνεται η λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι σε θέση να αποβάλει τοξίνες, το οποίο συμβάλει στην διεργασία της αποκατάστασης.

Τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν επίσης και την  πρόληψη και  αντιμετώπιση των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη. Αμφιβληστροειδοπάθεια, διαταραχές του μικροκυκλοφορικού συστήματος,διαταραχές πηκτικότητας, αθηροσκλήρυνση, έλκη στα πόδια(διαβητικό πόδι), χαμηλό ανοσοποιητικό, είναι λίγες μόνο από τις εκδηλώσεις του διαβήτη, οι οποίες ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν. Ο ρεφλεξολόγος δρα σε ειδικά σημεία βοηθώντας και ανακουφίζοντας από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Μάλιστα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο 2014, έδειξαν πώς όσοι έπασχαν από διαβητική νευροπάθεια είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα μετά από συνεδρίες ρεφλεξολογίας στα αισθήματα πόνου και μουδιάσματος.

Τι μπορεί να λεχθεί για το στρες?

Η διάγνωση του διαβήτη και οι επακόλουθες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκαλούν από μόνες του έντονο στρες. Το στρες, όμως αυξάνει τη ζήτηση σε ινσουλίνη επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οργανισμό. Η ρεφλεξολογία περιορίζει το στρες και προκαλεί έντονη χαλάρωση δίνοντας την δυνατότητα στο σώμα να ξεκουραστεί και να του δώσει δύναμη για να μπορεί να διαχειριστεί την ένταση και τις συναισθηματικές φορτίσεις.

Τι πιο φυσικό  για να δώσουμε μια ώθηση στο σώμα μας  να αυτοθεραπεύτει, από ένα άγγιγμα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Τελικά η δύναμη της θεραπείας βρίσκεται στα «πόδια» μας, αρκεί εμείς να συνεργαστούμε!!!

Μαρίνα Σαμπούτινα

Πτυχιούχος πανεπιστημίου νοσηλευτικής με ειδίκευση στην ρεφλεξολογία και ιριδολογία.