ενεργεια

Η καινούρια πραγματικότητα που μας επέβαλλε η πανδημία έφερε πολλούς ανθρώπους αντιμέτωπους με την μοναξιά, την ανησυχία και την κατάθλιψη.

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι οφείλεται στην αναστροφή ενός φυσικού κανόνα που σχετίζεται με την επαφή. Η ζωή μας έχει δείξει πως η επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, η συντροφιά, δρουν πάντα θεραπευτικά στον άνθρωπο και σε κάθε έμβιο ον.

Η επαφή με τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη, την ευημερία αλλά και στην εξέλιξη του ανθρώπου. Αυτή η βασική ανάγκη για επαφή συνοδεύεται πλέον από αισθήματα απειλής για την ζωή, φόβου για την ασθένεια και  ενοχής τυχόν μετάδοσης της.

Έτσι, ενώ η ασφάλεια ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαφή, τώρα η ασφάλεια συνδέεται με την απομόνωση – ‘μη επαφή’. Η επαφή θεωρείται πλέον απειλή.

Εν μέσω πανδημίας covid 19 έχουν  δημιουργηθεί συνθήκες που επιδεινώνουν την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Οι κοινωνικοί περιορισμοί, τα lockdown, το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων, η απώλεια βιοποριστικών πόρων, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αλλαγή προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τις εστίες του covid 19 επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Τα ποσοστά κατάθλιψης τριπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας , σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Regional Health και φυσικά αυτό το ποσοστό μεγάλωσε κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας.

Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης μετά από ένα τραυματικό γεγονός, λέει στο CNBC Make it ο Dr Sandro Galea, κοσμήτορας της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Μπορεί να προκληθεί από φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις , ή σε αυτήν την περίπτωση, από πανδημία.

Η κατάθλιψη και το άγχος έχουν αγγίξει πολλούς από εμάς. Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το σώμα και το πνεύμα. Προκαλεί στα επηρεαζόμενα άτομα  συναισθήματα λύπης, ενοχής, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες , διαταραχές της όρεξης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα ύπνου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την επαγγελματική ζωή του ατόμου μειώνοντας την αποδοτικότητα του κατά την εργασία.  Εμφανίζεται σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, επαγγέλματος ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, καθώς και στις προσωπικές του σχέσεις. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης, το οποίο ενισχύεται σήμερα μέσω των περιορισμών της πανδημίας, περιλαμβάνει την απόσυρση από τους φίλους και την οικογένεια ή το αίσθημα αποσύνδεσης από τους άλλους.

Στις μέρες μας, δεν θα πρέπει να διστάσουμε να αναζητήσουμε τον κατάλληλο επιστήμονα ψυχικής υγείας για να λάβουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης ποικίλουν ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, αλλά και με αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άνθρωπο.

Στην συμβατική ιατρική ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι ο πλέον κατάλληλος για να κάνει την διάγνωση, να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή αν το κρίνει απαραίτητο και να προτείνει συνεδρίες. Η συμβατική ιατρική, οι εναλλακτικές θεραπείες , οι ομοιοπαθητική, προσφέρουν πλέον λύσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Όποια μέθοδο θεραπείας και αν επιλέξει κάποιος ασθενής , θα μπορούσε να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο συνδυάζοντας την με τις συνεδρίες Reiki.

Τι είναι το Reiki

Το Reiki είναι ένα πανάρχαιο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα. Θεραπεύει με την μέθοδο της Φυσικής Ζωτικής Ενέργειας (η οποία υπάρχει παντού γύρω μας σε αφθονία) και στα τρία επίπεδα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη:βιολογικό, ψυχολογικό και πνευματικό. Η θεραπεία γίνεται μέσω του απλού και φυσικού αγγίγματος του θεραπευτή σε συγκεκριμένες θέσεις του σώματος.

Ο θεραπευτής είναι ο μεταδότης της ενέργειας στον δέκτη και δεν θεραπεύει αυτός αλλά η ενέργεια. Το Reiki ασχολείται με την φυσική ροή της ζωτικής ενέργειας  στην ύπαρξη μας. Αν αυτή δεν ρέει στην ποσότητα που χρειάζεται  για να είμαστε υγιείς τότε ασθενούμε σε βιολογικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο(ασθένεια σημαίνει δίχως σθένος).

Το Reiki μπορεί να είναι ευεργετικό σε άτομα με κατάθλιψη με πολλούς τρόπους.

Είναι ένα τόσο ήπιο και όμως ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ψυχικού στρες, των συναισθημάτων αποτυχίας, της μοναξιάς  και των πολύ υψηλών προσδοκιών, που είναι μερικές από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης.

Ας δούμε κάποια από τα οφέλη των συνεδριών Reiki σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

  • Επιφέρει βαθειά χαλάρωση, ψυχική, συναισθηματική και σωματική ισορροπία.

Προσφέρει ξεκούραση, αναζωογόνηση και βαθιά χαλάρωση. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους, το οποίο συχνά συνοδεύει και ενισχύει την κατάθλιψη. Από τα πρώτα λεπτά της θεραπείας βελτιώνεται η αναπνοή, πέφτουν οι παλμοί και το νευρικό σύστημα αρχίζει να χαλαρώνει. Όταν το νευρικό σύστημα είναι χαλαρό επιτρέπουμε να έρθει η ισορροπία σε όλο το σώμα. Βελτιώνεται το πεπτικό, το ορμονικό σύστημα που αυτά με την σειρά τους βελτιώνουν τον ύπνο και την διάθεση. Ο οργανισμός γεμίζει με ζωτικότητα και δύναμη. Έτσι λοιπόν ξυπνάνε στον οργανισμό οι δυνάμεις αυτοθεραπείας που διαθέτει. Για τον λόγο αυτό το Reiki βοηθάει ανθρώπους που νοσούν από διάφορες ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική δύναμη.

Τονώνει συναισθηματικά και νοητικά και επαναφέρει τον έλεγχο στον δέκτη. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Μέσω αυτής της θεραπείας αποκαθιστάται  η αίσθηση ελέγχου, βοηθώντας τον άνθρωπο να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του, να ζει με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Επίσης ενισχύει την εσωτερική του δύναμη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις που παρουσιάζονται στην ζωή του.

  • Προσφέρει  φυσική αποτοξίνωση, ευεξία και ζωτικότητα.

Ενισχύει όλες τις φυσικές λειτουργίες του σώματος και αποτοξινώνει σε σωματικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο, εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τον θυμό, τις ενοχές και τις φοβίες . Μέσω της θεραπείας βιώνουμε μια βαθιά αίσθηση ευεξίας . Οι σκέψεις μας γίνονται πιο θετικές σε σταθερή βάση, κάτι που με την σειρά του βοηθάει το σώμα – νου μας να θεραπεύσει την ασθένεια. Παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, μειώνει ή και εξαφανίζει τους χρόνιους πόνους και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

  • Ανακουφίζει  από το στρες.

Το στρες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης  και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα ενός καταθλιπτικού ατόμου. Το Reiki μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του στρες και της ανησυχίας, βοηθώντας το άτομο να ζει στο παρόν, να έχει διαύγεια στη σκέψη και καθαρή αντίληψη.

  • Μας εξυψώνει πνευματικά.

Εξυψώνει  την συνείδηση, ανοίγει την διαίσθηση και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε την ομορφιά μέσα μας και γύρω μας. Καθαρίζει το σώμα από αρνητικές ενέργειες , απομακρύνει ενεργειακά μπλοκαρίσματα από τραύματα και καλλιεργεί συναισθήματα χαράς ,ευγνωμοσύνης και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, στη ζωή και τους ανθρώπους.  Μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με τις ποιότητες του πυρήνα μας, την απλότητα, την δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και την ελευθερία να εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από την αγάπη.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους και αιτίες. Το Reiki προσεγγίζει την κατάθλιψη ολιστικά, από μια άλλη οπτική. Μέσα από τις ανάγκες του σώματος  του ασθενή, την ψυχική και συναισθηματική του κατάσταση. Εντοπίζει και θεραπεύει τα αίτια και τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε άτομο, αναλόγως των ιδιαίτερων αναγκών του τη δεδομένη στιγμή. Βάση ερευνών, καθώς και των αναφορών από ασθενείς που έχουν βιώσει οφέλη από τις συνεδρίες, φαίνεται ότι το Reiki μπορεί να είναι πολύτιμο, είτε σαν προσθήκη στα θεραπευτικά σχήματα για ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη είτε σαν μεμονωμένη εναλλακτική λύση θεραπείας .

Madhavi

Madhavi Αθανασία Τσατσαμπά

Σωματική ψυχοθεραπεύτρια με την μέθοδο της βιοσύνθεσης,Θεραπεύτρια Usui Reiki system

Τηλ: 6980663862

Email: madhaviamano@gmail.com

 

 

#########