Πόσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τον γυναικείο οργασμό; Πόσα λέγονται και πόσα …κρατιούνται μυστικά; Πόσο σημαντικός είναι ο οργασμός για την γυναίκα; Πόσο σημαντικός είναι επίσης για τον άνδρα; Αν και διαχρονικά αποτελεί βασικό προβληματισμό τόσο των ειδικών θεραπευτών, όσο και των αντίστοιχων ερευνητών, που αν και επιχειρούν να κατανοήσουν τους βιολογικούς και ψυχικούς μηχανισμούς που τον χαρακτηρίζουν, θα λέγαμε πως λίγα είναι γνωστά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο γυναικείος οργασμός είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: αν νιώθει καλά η γυναίκα εκείνη τη στιγμή, αν νιώθει καλά με τον σύντροφό της, αν εκείνος έχει κάνει καλή σεξουαλική προετοιμασία, αν εκείνη τον αφήνει ή του ζητάει προκαταρκτικά ή τι είναι αυτό που της αρέσει, αν είναι συγκεντρωμένη σε αυτό που γίνεται τη συγκεκριμένη στιγμή, αν αφήνεται να απολαύσει το σεξ, αν είναι “χαμένη στα ταμπού”, σε προκαταλήψεις και σε αυστηρές εγγραφές όπου η σεξουαλική απόλαυση είναι ανήθικη ή κακή, αν κυνηγάει τον οργασμό της χωρίς όμως να τον πιάνει ποτέ, αν …, αν…, αν…

Όσο περισσότερο η γυναίκα κυνηγάει τον οργασμό της και καθηλώνεται αγχωτικά στην αναζήτησή του, τόσο περισσότερο παγιδεύεται, εγκλωβίζοντας τον εαυτό της στην πεποίθηση πως όλη της η σεξουαλική συμπεριφορά και η σεξουαλική της αναγνώριση από τον σύντροφό της είναι η οργασμική της κορύφωση!

Υπάρχει θεραπεία για τις διαταραχές του οργασμού;

Αρκετές είναι οι γυναίκες που έρχονται στο γραφείο αναζητώντας το χαμένο τους οργασμό. Πολλές από αυτές θεωρούν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι, ενώ άλλες ενώ έχουν οργασμό δεν το γνωρίζουν.

Οι διαταραχές του οργασμού είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας. Τα επιστημονικά στοιχεία για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων είναι ενθαρρυντικά, αφού οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται πλέον μέσα από εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα (μειωμένη επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή, διαταραχή οργασμού και διαταραχές πόνου) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας της και του ζευγαριού.

Έμφαση επίσης δίνεται στην επικοινωνία του ζευγαριού που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας. Πολύ συχνά, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα αντανακλούν την προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, αλλά και τα μη εκφρασμένα συναισθήματα των συντρόφων μεταξύ τους (συνήθως της γυναίκας προς τον άνδρα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητάει μόνη της λύση στο πρόβλημα που ενδεχομένως αφορά και στους δυο.

Και όπως συνηθίζω να λέω, όταν στο ζευγάρι εμφανίζεται ένα σεξουαλικό πρόβλημα, το πρόβλημα είναι του ζευγαριού, ασχέτως ποιος «το κουβαλάει», εφόσον και οι δύο έρχονται αντιμέτωποι με αυτό!

Μαρίνα Μόσχα Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

#########