Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), είναι μια Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, που σκοπό έχει την ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου που τα προκαλούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει με επιτυχία υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις  με θέμα την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό. Ταυτόχρονα εκπονεί προγράμματα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου με καταγραφή των παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα σε περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Προσφάτως βραβεύτηκε για αυτές τις δράσεις  με ένα αργυρό και δύο  χάλκινα βραβεία  στα Patient Partnerships Awards 2020 .

Ένα μέρος από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας , είναι και οι καμπάνιες επικοινωνίας που κατά καιρούς παρουσιάζει μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . 

Το  ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΣ ¨ είναι το μήνυμα της νέας καμπάνιας το οποίο είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ.  

Σήμερα που όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του SARS-COV-2 , τείνουμε να ξεχάσουμε τα χρόνια νοσήματα που εξακολουθούν να είναι εδώ  και χρήζουν πάντα τακτικής παρακολούθησης .

Κατά κύριο λόγο , οι ασθενείς έχουν αμελήσει  αυτή την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να δέχονται και εμείς ως ιατροί να προσφέρουμε στα χρόνια νοσήματά τους . 

Το μήνυμα αυτό , πρέπει να ακουστεί . 

Πρέπει να αφυπνίσουμε ασθενείς και γιατρούς , προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα στην τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων . 

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική νόσος, οι πνευμονοπάθειες, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους  στον πλανήτη.  Και για αυτά τα νοσήματα εμβόλιο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ ! 

Το  ¨εμβόλιο¨ για αυτά τα χρόνια νοσήματα , είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση , η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής  και τελικά η επίτευξη μιας καλής υγείας και ευεξίας . 

#########