Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Forum με θέμα τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΝΑΣΑ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων στο ξενοδοχείο Hilton. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Α’ Ψυχιατρικής και Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του τμήματος Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Νοσοκομείου MAUDSLEY στο Λονδίνο.

 

Στη διημερίδα έδωσαν το παρόν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και η αντιδήμαρχος Αθηνών Αλεξία Έβερτ, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησαν 500 επαγγελματίες υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, παιδίατροι, γενικοί ιατροί, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.), καθώς και πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση της προέδρου της «ΑΝΑΣΑ», ηθοποιού Ζέτας Δούκα η οποία μοιράστηκε με το κοινό τη χαρά της για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της «ΑΝΑΣΑ».

Στο πλαίσιο του Forum, οι βρετανίδες επιστήμονες Mari Campbell και Gladys Ellis παρουσίασαν στο κοινό τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και τις θεραπευτικές πρακτικές μιας νέας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης για εφήβους με ψυχογενή ανορεξία, η οποία διεξάγεται στο νοσοκομείο MAUDSLEY. Η εντατική φύση της παρέμβασης και ο ομαδικός της χαρακτήρας (θεραπευτικά γκρουπ 4-6 ασθενών και των οικογενειών τους) στοχεύουν στην υποστήριξη γονέων και ασθενών και την αποφυγή της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Forum, αναδείχθηκαν τα πλέον σοβαρά και πολυσύνθετα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση, την έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη των διαταραχών της Ψυχογενούς Ανορεξίας και της Ψυχογενούς Βουλιμίας στην Ελλάδα. Από τις εισηγήσεις των ομιλητών διαφάνηκαν οι εξαιρετικά περιορισμένες υπηρεσίες, εξειδικευμένες στη θεραπεία και αποκατάσταση πασχόντων από διαταραχές πρόσληψης τροφής, στη χώρα μας. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε και η συμμετοχή της μητέρας μιας πάσχουσας από ψυχογενή ανορεξία, η οποία παρέθεσε την προσωπική της εμπειρία.

Αισιόδοξη ήταν η παρουσίαση της ψυχολόγου Εύας Σαλαμινίου, επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Ημέρας «ΑΝΑΣΑ», το οποίο λειτουργεί στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας σε ασθενείς με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Σύμφωνα με την κυρία Σαλαμινίου, το Κέντρο Ημέρας της «ΑΝΑΣΑ» παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 150 ασθενείς με διαταραχές πρόσληψης τροφής, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ανάλογων φορέων τόσο στην Αθήνα όσο και την ελληνική Περιφέρεια.

 

 

Το 1ο Κέντρο Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» λειτουργεί με  την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Διαχειριστικής Αρχής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2008 και εντάσσεται ως δράση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή.

Το Κέντρο Ημέρας  παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτική υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας: ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο,

ψυχολόγο, γενικό ιατρό, διατροφολόγο, εργοθεραπευτή κα.

#########