Η ξηροστομία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο εκτός από ενοχλητικό ( κακοσμία ) ταυτόχρονα έχει και βλαπτικές συνέπειες στην υγεία του οργανισμού. Γι ‘αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην αντιμετώπισή του με απλά πρακτικά μέτρα. Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας εάν μπορεί να αλλάξει το φαρμακευτικό σκεύασμα που παίρνετε με κάποιο άλλο με λιγότερες παρενέργειες στον τομέα της ξηροστομίας.

 

 

Χρησιμοποιείτε υποκατάστατα σάλιου.

Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία γενικότερα του ανθρώπου.

Απαραίτητο 5-6 λίτρα την ημέρα νερό.

Χρησιμοποιείτε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

Περιορίστε την ζάχαρη γενικά στην ζωή σας. Χαλάει τα δόντια.

Αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ και τον πολύ ήλιο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αφυδατώνουν.

Χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση μαζί με το βούρτσισμα και νήμα φθόριο. Ειδικά μασελάκια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούμε για λεύκανση τα χρησιμοποιούμε με φθόριο.

Χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με φθόριο.

Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά το στόμα σας και ζητήστε την βοήθεια του οδοντιάτρου σας στην εκπαίδευσή σας.

Μερικές φορές η ξηροστομία είναι μια ενόχληση παροδική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί αρκετά, έτσι ώστε να εγκυμονούν κίνδυνοι για την στοματική υγεία .

Τα αποτελέσματα της ξηροστομίας είναι δυσκολία στην μάσηση – κατάποση, εύκολες φλεγμονές και τερηδόνες και ταυτόχρονα δυσοσμία του στόματος.

 

Οι αιτίες της ξηροστομίας με αποτέλεσμα την κακοσμία μπορεί να είναι :

  1. Χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος  Sjogren κ.λ.π.
  2. Φάρμακα για τα οποία πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες τους,  γιατί ορισμένα έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις που τα φάρμακα είναι χρόνια να λαμβάνεται υπ’όψιν ιδιαίτερα σοβαρά ο παράγων της ξηροστομίας. Τέτοια φάρμακα είναι συνήθως φάρμακα για την υπέρταση, το άσθμα και την κατάθλιψη.
  3. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
  4. Ακτινοθεραπείες μετά από θεραπεία καρκίνου που μπορεί να καταστρέψουν σιελογόνους αδένες.
  5. Ακόμη και περιπτώσεις απλές που μπορεί να αποφράσσονται οι σιελογόνοι αδένες ή επέρχονται βλάβες σε αυτούς.

 

 

 

Δέσποινα Κωστομοίρη

Χειρουργός Οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική κάτοχος αντίστοιχης πατέντας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και πήρε πτυχίο κοινωνικής λειτουργού και οδοντιάτρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τα διπλώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απονέμονται μόνο σε εφευρέτες και αφορούν νέα μέθοδο λεύκανσης δοντιών. Εκτός της πατέντας ,από το 1988 ειδικεύεται στην αισθητική με όψεις ρητίνης σε άμεση εφαρμογή στο στόμα (ουσιαστικά lifting δοντιών). Το 2000 δημιούργησε την κλινική Athens Smile Clinic με όλες τις οδοντιατρικές ειδικότητες. Το φιλικό περιβάλλον της κλινικής και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου έχει αποκαταστήσει αισθητικά και θεραπευτικά πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των διάσημων και μη.

#########