Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των Ελληνίδων σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν τη νόσο και τους τρόπους πρόληψής της. Η εκστρατεία στοχεύει να δώσει απαντήσεις στους μύθους και λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να ενημερώσει σωστά τις γυναίκες ώστε να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους.

 

 

Σύμφωνα με μοντέλα προσομοίωσης ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 94% σε σύγκριση με τη «μη παρέμβαση». Ο εμβολιασμός συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού σε κορίτσια και νέες γυναίκες 12-26 ετών και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει καταχωρίσεις στο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, «σποτ» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, 2 διαφορετικά ενημερωτικά έντυπα που απευθύνονται σε μητέρες και κορίτσια αντίστοιχα και τα οποία θα διατίθενται σε ιατρεία, ενημερωτική ιστοσελίδα www.cervarix.gr.

 

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει τον τράχηλο, δηλαδή το κατώτερο άκρο της μήτρας που οδηγεί στον κόλπο. Αντίθετα με κάποιες άλλες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός, αλλά προκαλείται πάντα από έναν ιό, τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων.

 

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια αυτή;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται πάντα από λοίμωξη που οφείλεται σε κάποιους τύπους ενός ιού που ονομάζεται Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ή HPV2,3. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία.

 

 

Ποιές ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο;

Έως και το 80% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή του. Το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων διαπιστώνεται στις ηλικίες 18-24 ετών. Δεν θα οδηγήσουν, όμως, όλες οι λοιμώξεις σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές. Κάποιες, όμως, ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.

 

Παρατηρούνται κάποια συμπτώματα;

Δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όταν δηλαδή η νόσος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί

επιτυχώς. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Ωστόσο δεν πρέπει να παραμελείται το Τεστ Παπανικολάου που μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων σε αρχικά στάδια.

 

Πώς μπορούν να προστατευτούν τα νεαρά κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Τα νεαρά κορίτσια μπορούν να προστατευτούν με τον εμβολιασμό και το Τεστ Παπανικολάου.

 

Ποια η σημασία του εμβολιασμού σε συνδυασμό με το Τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Ο εμβολιασμός προστατεύει έναντι των πιο συχνών ογκογόνων τύπων, αλλά όχι από όλους τους τύπους του ιού, γι’ αυτό και είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος με το Τεστ Παπανικολάου. Ο εμβολιασμός και το Τεστ Παπανικολάου μαζί, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου αυτής.

 

Σε ποια ηλικία συνιστάται ο εμβολιασμός;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, το εμβόλιο συνιστάται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους, εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο).

 

Πώς χορηγείται το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις, οι οποίες χορηγούνται από τον γιατρό διαδοχικά σε μία περίοδο έξι μηνών. Για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός πρέπει να γίνουν όλες οι δόσεις του εμβολίου. Ο προληπτικός έλεγχος με το Τεστ Παπανικολάου δεν πρέπει να αμελείται μετά τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, ώστε να προστατευτούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

#########