Αυτό κυρίως οφείλεται, στο γεγονός ότι τα αλγινικά ανακουφίζουν από την δυσπεψία και την καούρα (οπισθοσθερνικό καύσο)  μέσα σε  3 λεπτά  καθώς σχηματίζουν ένα στρώμα  που μένει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας ένα φραγμό μεταξύ του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα και των στομαχικών οξέων. Πρόσφατη μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι 30 έως και 60% των χρηστών PPIs εξακολουθούν να έχουν επίμονο, δυσάρεστο αίσθημα καύσου.1Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται  η μονοθεραπεία με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) ως κύρια επιλογή θεραπείας της παλινδρόμησης καθώς αυξάνονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σ’αυτούς.

Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι τα αλγινικά (Gaviscon) συνιστώνται στη ΓΟΠΝ  ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση ήπιων, μη συχνών συμπτωμάτων και ως αλλά και συμπληρωματική στα PPIs , ειδικά όταν τα συμπτώματα επιμένουν  μεταγευματικά και κατά τη διάρκεια της  νυκτερινής κατάκλισης.

Ένας ακόμα σημαντικός  παράγοντας που προέκυψε πρόσφατα στην κατανόηση της ΓΟΠΝ είναι η ανακάλυψη του ’’acid pocket” (ή αλλιώς  ‘’θύλακα οξέος’’), ο οποίος βρίσκεται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, δημιουργώντας ένα υψηλά όξινο άνω στρώμα που διαρκεί έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών.  Το acid pocket  δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους.  Η ανακάλυψη του προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες  που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά  αυτό το όξινο άνω στρώμα. Αυτό είναι  ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που εμφανίζουν  παλινδρόμηση μετά το φαγητό γιατί ενώ υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία,  μία νέα μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός αλγινικών και αντιόξινου εξουδετέρωσε ή μετατόπισε αυτόν τον θύλακα οξέος προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς.

Συμπερασματικά, το θεραπευτικό μονοπάτι για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας  περιλαμβάνει με τη σειρά:

 • Αλλαγή lifestyle :
  • Aπώλεια βάρους, αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, μαξιλάρια στο κρεβάτι
 • Αντιμετώπιση μηχανικών παραγόντων και acid pocket:
  • Aλγινηκά, με ή χωρίς αντιόξινα
 • Aναστολή έκκρισης οξέος:
  • Αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων (PPIs), Ανταγωνιστές των υποδοχέων H2 (H2 RAs)
 • Χειρουργική θεραπεία:
  • Θολοπλαστική Νissen

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της  ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Αν και υπάρχουν προσωπικές προσεγγίσεις φροντίδας για τον καθένα όπως π.χ. απώλεια βάρους, επιλογή μικρότερων γευμάτων και κατανάλωση τροφίμων χωρίς λιπαρά,  είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η θεραπεία με τα αλγινικά (Gaviscon)  είναι συχνά η μόνη λύση.

 

#########