Η ψωρίαση δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο! Αυτό είναι το σαφές, κατηγορηματικό και λίαν αισιόδοξο μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, ο ετήσιος εορτασμός της οποίας έχει ορισθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Το μήνυμα αυτό σήμερα είναι ακόμη πιο ισχυρό, καθώς μετά από 20ετή εμπειρία με τα νεότερα εξειδικευμένα και στοχευμένα φάρμακα για την ψωρίαση, όλα προϊόντα βιοτεχνολογίας, οι γιατροί έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε την καλύτερη λύση στους ασθενείς με ψωριασική νόσο.

Αυτό τονίζει η καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Ευαγγελία Παπαδαυίδ, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Σύμφωνα με την κ. Παπαδαυίδ, οι σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό, είπε η κ., Παπαδαυίδ, ότι ένας ασθενής με ψωρίαση στα χέρια, στο πρόσωπο η στο τριχωτό, ο οποίος συχνά νιώθει ντροπή ή ακόμη και κατάθλιψη, μπορεί να καθαρίσει τελείως με μια ένεση. Η συχνότητα της  ένεσης αυτής καθορίζεται από τον θεράποντα δερματολόγο ιατρό και κυμαίνεται από 15 ημέρες έως  μια φορά το τρίμηνο!

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον στη θεραπευτική φαρέτρα των δερματολόγων υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας όχι μόνο των συμπτωμάτων της ψωρίασης στο δέρμα, αλλά και στις αρθρώσεις, την ΨΑ, καθώς και συννοσηρότητες που σχετίζονται με την άπνοια, την κατάθλιψη, τα ΙΦΝΕ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ.

«Κλειδί» για την αλματώδη πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία 20ετία στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η ευρεία χρήση της βιοτεχνολογίας στις αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση. Σύμφωνα με την κ. Παπαδαυίδ, σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα τρία διαφορετικά είδη αντι TNFa και περίπου 10 βιοομοειδή τους. Επίσης, κυκλοφορούν τρείς  διαφορετικές ομάδες ιντερλευκινών  με μικρές διαφορές μεταξύ τους, και  συνολικά έξι διαφορετικά σκευάσματα .

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα προκατάληψη για τους ασθενείς με ψωριασική νόσο! Αυτή η αντίληψη είναι καιρός να εξαλειφθεί και να γίνει κοινή γνώση ότι η ψωρίαση είναι δερματοπάθεια κληρονομική, αυτοάνοση και δεν είναι μεταδοτική. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η συμπεριφορά μας μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους ασθενείς ψυχοκοινωνικά.

Όλα τα νεώτερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης θα συζητηθούν σε Επιστημονική Διημερίδα την Παρασκευή και το Σάββατο 30-31 Οκτωβρίου, είπε η κ. Παπαδαυίδ. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί όλο το φάσμα της ψωρίασης, από την ανοσοπαθογένεια, την επίδραση των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, καθώς και οι κανόνες της Ιατρικής Ακρίβειας, την οποία πλέον εφαρμόζουμε, δηλαδή αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν PRECISION MEDICINE.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Ιατρικής Ακριβείας, δηλαδή να γίνει η σωστή και εξατομικευμένη επιλογή του κατάλληλου ασθενή για το κάθε φάρμακο.

Το Σάββατο θα αναλυθούν οι ερευνητικές εργασίες που γίνονται σε συνεργασία των ιατρών του Αττικού νοσοκομείου και είναι πρωτοπόρες τόσο για την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους δερματολόγους στο νοσοκομείο μας, αλλά και στις υπόλοιπες Δερματολογικές Πανεπιστημιακές κλινικές.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι η ομάδα μας είναι από τις πρώτες παγκοσμίως που ανέδειξαν  το γεγονός ότι η βλάβη στα αγγεία των ψωριασικών ασθενών είναι παρόμοια με αυτή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και την βελτιωση των καρδιαγγεικων παραγόντων με τους βιολογικους παράγοντες,

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι, πέρα από τα φάρμακα, παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Έτσι, διερευνούμε την άσκηση και τη διατροφή και αυτή τη στιγμή διεξάγουμε μελέτη αξιολόγησης της Μεσογειακής Δίαιτας σε αυτούς τους ασθενείς, με ενθαρρυντικά  αρχικά αποτελέσματα.

#########