H Eλλάδα υστερεί σημαντικά στη μάχη κατά του καρκίνου, μην διαθέτοντας εθνική στρατηγική, σαφείς προτεραιότητες, και στόχους, όπως επεσήμαναν οι περισσότεροι εκ των 75 ομιλητών σε όλες τις ημέρες του Cancer Week, της Εβδομάδας για τον Καρκίνο που διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communication. Ήδη από την πρώτη ημέρα τονίστηκαν κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Διακεκριμένοι ομιλητές από Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και ΗΠΑ τόνισαν ότι οι επιστημονικές εξελίξεις είναι σημαντικές και αλλάζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου, όμως σημαντικό είναι να αρθούν τα εμπόδια για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει και θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εξασφαλίζοντας 2,2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να πιέσει για αύξηση κονδυλίων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, όπως τόνισαν στο Cancer Week η Επίτροπος Υγείας, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε και ευρωβουλευτές.

 

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι απούσα από όλα τα ευρωπαϊκά fora για τον καρκίνο, ενώ και εντός της χώρας απουσιάζει κάθε δημόσια συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο.

 

Τα κύρια σημεία που επεσήμαναν οι ομιλητές στο Cancer Week και αποτελούν ένα μήνυμα προς την Πολιτεία για να αναλάβει τις σχετικές δράσεις είναι:

 

  • Παρά την εξαγγελία φιλόδοξου προγράμματος πολιτικής για τον καρκίνο από το κυβερνόν κόμμα, πριν τις εκλογές, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα.
  • Η χώρα μας συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο ούτε Μητρώο Νεοπλασιών ή συνεργασία μεταξύ τραπεζών δεδομένων για τον καρκίνο.
  • Οι ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τον νόμο και τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώνονται να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα  ιδιωτικά κέντρα. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες, η Πολιτεία και οι αρχές σιωπούν.
  • Η δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) για χημειοθεραπείες, παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη.
  • Υπάρχει παντελής έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας και το σχετικό νομοθέτημα έχει μείνει στα συρτάρια δύο κυβερνήσεων, της προηγούμενης και της σημερινής. Όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως 500 κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα υπάρχει τραγική υποστελέχωση στα ογκολογικά νοσοκομεία.
  • Με την έξαρση της πανδημίας, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις θεραπείες. Οι ασθενείς αναγκάζονται να οδηγηθούν εκτός ΕΣΥ, στα ιδιωτικά κέντρα.
  • Στην Περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των νοσοκομείων, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αρκετές φορές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους.
  • Δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η Οδηγία για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη που θα βοηθά τον ασθενή να ταξιδέψει για την υγεία του σε άλλη χώρα και να καλύπτονται τα έξοδα από το Ταμείο του.
  • Δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, με τη διεξαγωγή πληθυσμιακών ελέγχων.
  • Η Ελλάδα καταγράφει παγκοσμίως χαμηλά ποσοστά στον εμβολιασμό κατά του HPV, γεγονός που στην περίοδο της πανδημίας επιδεινώθηκε.

 

 

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, του Δικτύου Γυναικών για τον Καρκίνο W4O Hellas, του ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

#########