Οι εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην  κατασκευή και ενοικίαση εκθεσιακών και συνεδριακών εκθετηρίων, εταιρειών παροχής εκθεσιακού και συνεδριακού εξοπλισμού και εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικρατούσα κατάσταση στον κλάδο , συνεπεία της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων, καθώς και για τις προτεινόμενες λύσεις, με σκοπό την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου μας.

Είναι γεγονός πως διανύουμε μια απρόσμενα δύσκολη περίοδο, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή η κρίση επηρέασε άμεσα και καθολικά τον κλάδο μας.

Ο κλάδος των συνεδρίων και των εκθέσεων, στο σύνολό του, συμβάλει στην εμπορική επικοινωνία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι η οικονομική ενίσχυση της χώρας μας (συνεδριακός τουρισμός, καταναλωτικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες, κλπ). Ο ίδιος κλάδος, συνδράμει στο έργο των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, δεδομένου ότι μέσω της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων και συναντήσεων επικοινωνούνται και προβάλλονται τα επιτεύγματα των επιστημών και ιδιαίτερα της ιατρικής επιστήμης, όπου η επικοινωνία της αποτελεσματικότητας θεραπειών και φαρμάκων αποτελεί ύψιστη ανάγκη για τα ευνομούμενα κράτη.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, με απόφαση της Κυβέρνησης, η διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων βρίσκεται σε υποχρεωτική αναστολή εργασιών. Αυτό, έχει επιφέρει στον κλάδο μας ανεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα. Διακυβεύεται η βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου  και κατά συνέπεια, η βιωσιμότητα των εργαζόμενων και των συνεργατών και προμηθευτών μας.  Ο συνεδριακός/εκθεσιακός κλάδος επηρεάστηκε άμεσα, με 100% πτώση τζίρου, ο οποίος υπολογίζεται από τα μέσα Μαρτίου και για τουλάχιστον 6 μήνες, αφού χάθηκε ήδη μια ολόκληρη σεζόν.  Η επαναφορά στην κανονικότητα, για τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι άγνωστο πότε θα επιτευχθεί και η αγωνία όλων είναι αν η επόμενη σεζόν (από τον Σεπτέμβριο δηλαδή), θα μπορέσει να υπάρξει έναρξη εργασιών.

Η αναστολή εργασιών για τον κλάδο μας είναι μακροπρόθεσμη. Σε αυτή την εξαιρετική δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί μία τετράμηνη ή εξάμηνη περίοδος σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης συνεδρίων και εκθέσεων, όταν  αποφασιστεί από την κυβέρνηση η άρση των περιοριστικών μέτρων περί συναθροίσεων. Τέλος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο χρόνος για την προετοιμασία των εταιρειών του κλάδου αναφορικά με τις υγειονομικές διαδικασίες που θα πρέπει να τηρούνται και για τις οποίες θα πρέπει το σύνολο των εμπλεκόμενων εταιρειών του κλάδου να δηλώνουν έτοιμες, να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους τους και να διασφαλιστεί η τήρησή τους.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες μας θα είναι από τις τελευταίες επιχειρήσεις που θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα και η κατάσταση που βιώνουμε θυμίζει «ελεύθερη πτώση», κάνοντας ορατό, στον κλάδο μας, τον κίνδυνο του λουκέτου των εταιρειών μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν, χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. 

Με βάση τα παραπάνω και με σκοπό την αποφυγή της πτώχευσης, τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εταιρειών μας και κατά συνέπεια, την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να απολάβουμε, με την αρωγή σας, όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα οδηγήσουν τον κλάδο μας στην ομαλή επανεκκίνησή του, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία ενός σημαντικού κλάδου που ενισχύει την οικονομία της χώρας μέσω των επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων και των εμπορικών εκθέσεων δια ζώσης, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού.
To πρώτο που επιθυμούμε είναι η επανέναρξη των συνεδρίων-Εκθέσεων με φυσική παρουσία, από τον Σεπτέμβριο με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει σε άλλους κλάδους.

Μέχρι να γίνει αυτό, και την επιστροφή μας στη βιωσιμότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη, όταν η κανονικότητα επέλθει και την προετοιμασία και προσαρμογή μας στις υγειονομικές διαδικασίες που θα τεθούν από τους ειδικούς της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ζητάμε τα ακόλουθα:

1. Να δοθεί  επιδότηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, σε δυο φάσεις:        
α. με επίδομα μέχρι την ολική άρση των μέτρων.        
β. με επιδότηση 100% των μισθών (σύμφωνα με την μισθοδοσία του 2019) για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων.
2. Να δοθεί άτοκο δάνειο με εγγύηση δημοσίου ίσο με το 30% του μέσου όρου του τζίρου των τριών τελευταίων ετών, με 6 μήνες περίοδο χάριτος από την άρση των μέτρων και αποπληρωμή σε βάθος πενταετίας, με δικλείδες ασφαλείας για το κράτος τύπου ΕΣΠΑ.
3. Αναστολή πληρωμών των ήδη ρυθμισμένων δόσεων προς το Δημόσιο μέχρι  την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή τους σε νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων.
4. Αναστολή των τρεχουσών φορολογικών πληρωμών (ΦΠΑ, ΦΜΥ) μέχρι  την ολική άρση των μέτρων και υπαγωγή και αυτών σε νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων.
5. Να μην καταβληθεί προκαταβολή φόρου για το 2020.
6. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος (αρθ.31 ν.3986/2011)
7. Να γίνει επιδότηση 100% του ενοικίου όλων των εγκαταστάσεων μέχρι την ολική άρση  των μέτρων.   
8. Αναστολή Τραπεζικών  υποχρεώσεων μέχρι την επαναλειτουργία.
 Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κλάδου, να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους και να επαναλειτουργήσει ο κλάδος των συνεδρίων και εκθέσεων, που, τα τελευταία χρόνια, παρουσίαζε ιδιαίτερα θετικά πρόσημα για τη χώρα.
Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας και είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά  με τα παραπάνω θιγόμενα θέματα.Παρακαλούμε επικοινωνήστε για ενημέρωση με τους κκ
#########