Ε.Ο.Φ.: Η μη ορθή χρήση φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποιεί από τον περασμένο Ιούνιο, Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων. 

Προτεραιότητα του Ε.Ο.Φ. είναι η προστασία της δημόσιας υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία των φαρμάκων. Σκοπός του είναι να ενημερώσει το κοινό, με τρόπο απλό, ώστε να αφυπνίσει και να πείσει τους πολίτες για αλλαγή της συμπεριφοράς τους όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων.

«Δεν παίρνουμε ένα φάρμακο γιατί μας το προτείνει ένας φίλος ή συγγενής, αλλά απευθυνόμαστε στον ειδικό, στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό μας». 

Η εκστρατεία του Ε.Ο.Φ. εκτυλίσσεται μέσω καταχωρίσεων και δημοσιεύσεων στον Τύπο, της ιστοσελίδας της εκστρατείας [http://ekstrateia.eof.gr], καμπάνιας σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες δημοσιότητας. 

 

 

Παράλληλα έχουν μεταδοθεί τρία τηλεοπτικά σποτ της εκστρατείας [δείτε τα σποτ], και ένα ραδιοφωνικό σποτ [ακούστε το εδώ]. 

Τα μηνύματα που θέλει να διαδώσει ο Ε.Ο.Φ. στο κοινό είναι:

  • Να συμβουλεύεται τον γιατρό και τον φαρμακοποιό του για τη σωστή χρήση φαρμάκων
  • Να αγοράζει συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
  • Να εμπιστεύεται τα γενόσημα ή τα πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
  • Να μην καταναλώνει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.
  • Να μην αγοράζει φάρμακα από το Διαδίκτυο.
  • Να μην ανταλλάσσει φάρμακα με συγγενείς και φίλους. 

Επίσης, ο Οργανισμός τονίζει πως με τις διαδικασίες ελέγχου του, εγγυάται ότι:

  • Όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας Ε.Ο.Φ., πρωτότυπα & γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας.
  • Η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
  • Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας.

Ο Ε.Ο.Φ. απευθύνεται παράλληλα, στους επαγγελματίες της υγείας, τους φορείς του τομέα της Υγείας αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία για να στηρίξουν την εκστρατεία του. 

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στηρίζει τους γιατρούς και τους καλεί να εμπιστευθούν τα γενόσημα, να χορηγούν στους ασθενείς τους φάρμακα με χαμηλό κόστος, όπου μπορούν, εξοικονομώντας πόρους για να μπορούν να χορηγούν καινοτόμα (υψηλού κόστους) φάρμακα, όπου είναι απαραίτητα.

#########