Ζούμε σε έναν παράδοξο κόσμο…Δεν μπορούμε ακόμα να θεραπεύσουμε το κοινό κρύωμα αλλά η μεταμόσχευση οργάνων γίνεται σχεδόν πάντα με επιτυχία. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας που έχει γίνει επιδημία, αλλά αποκωδικοποιούμε το γενετικό κώδικα και γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για το περίφημο DNA.

Το ερώτημα λοιπόν είναι:

Mπορούμε να μείνουμε νέοι για περισσότερα χρόνια και αν ναι με ποιο τρόπο ;

Αν υπήρχε ένα μαγικό φάρμακο που να εξασφάλιζε την διατήρηση της νεότητας, ποιος ήταν αυτός που δεν θα το έπαιρνε ; Ωστόσο η προοπτική ενός τέτοιου φαρμάκου δεν είναι πλέον τόσο μακρινή και απίθανη. Στην πραγματικότητα υπάρχουν σήμερα τέτοιες εκπληκτικές ουσίες που χτυπούν την διαδικασία της γήρανσης στην καρδιά της και το πιο ευχάριστο από όλα είναι ότι είναι προσβάσιμες σε όλους μας.

Τα «ελιξίρια της νεότητας» βρίσκονται στο ψυγείο μας, στο πιάτο μας, στο κουτί με τις βιταμίνες μας και στο κατάστημα υγιεινής διατροφής της γειτονιάς μας.

Για πρώτη φορά σήμερα η επιστήμη εστιάζει στη διαδικασία της γήρανσης και των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτήν. Ευτυχώς για εμάς η γήρανση αντιμετωπίζεται πλέον όχι ως αναπόφευκτη συνέπεια του χρόνου που οδηγεί στη φυσική φθορά, αλλά ως μία νόσος που προκαλείται σταδιακά από τις δια βίου κακές μας συνήθειες που βομβαρδίζουν το DNA μας δοκιμάζοντας τις αντοχές του!. Κάπνισμα, κακή διατροφή, ακατάστατος ύπνος, ορμονικές ανισορροπίες είναι κάποια από τα καθημερινά μας λάθη που κλέβουν ενέργεια και υγεία από τη ζωή μας. Η επιστήμη μας λέει ότι το σώμα μας έχει εκπληκτικές δυνατότητες «επιδιόρθωσης» καθώς μεγαλώνουμε αρκεί να το υποστηρίζουμε αυτό με το life style μας.

Η Ιατρική Αντιγήρανση θα είναι η ιατρική που θα κυριαρχήσει τον 21ο αιώνα. Αποτελεί εξέλιξη της προληπτικής ιατρικής, συνδυάζει διάφορες ειδικότητες και βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και μερική αναστροφή των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. την υποδεχτούμε…

Γιατί γερνάμε ;

Είναι ένα ερώτημα με το οποίο ασχολούνται πυρετωδώς στα ερευνητικά εργαστήρια όλου του κόσμου τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την άκρη στο νήμα της αντιγήρανσης. Εντάξει, το σώμα μας όσο καλοσχεδιασμένη μηχανή και να είναι δεν περιμένουμε να μην έχει φθορά. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία;

Σας  παραθέτω έξι από τους λόγους που αποδεδειγμένα μας γερνάνε γρηγορότερα και  – ευτυχώς για εμάς – μπορούν να ρυθμιστούν ως ένα βαθμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Οξειδωτικό στρες:

Οι ελεύθερες ρίζες που είναι ασταθή μόρια εμπλέκονται σε όλες τις ασθένειες που αποκτούμε μεγαλώνοντας.

Χρόνια φλεγμονή:

Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας από την αρθρίτιδα έως το έμφραγμα ανακαλύπτουμε ότι σχετίζονται με φλεγμονή που χειροτερεύει καθώς περνούν τα χρόνια.

Γλυκοζυλίωση :

Ένα μεγάλο ποσοστό της γήρανσης του οργανισμού οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα που προσκολλάται στις πρωτεΐνες και σχηματίζονται τα επιβλαβή AGES.

Ορμονικές ανισορροπίες :

Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας που ρυθμίζουν τα πάντα στο σώμα απορυθμίζονται, προκαλώντας ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως κατάθλιψη, οστεοπόρωση, μείωση libido.

Μεταλλάξεις στο DNA :

Με τα χρόνια τα συστήματα επιδιόρθωσης του DNA μας «χαλάνε» με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ασθένειες.

Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα :

Το οπλοστάσιο του οργανισμού μας ενάντια στους ιούς, τα βακτήρια και όλους τους εξωγενείς εχθρούς ατονεί μεγαλώνοντας.

Οι ελεύθερες ρίζες μας γερνάνε πρόωρα!

Σκεφθείτε ένα κομμένο μήλο εκτός ψυγείου για ένα 24ωρο. Κάπως έτσι μπορώ να παρομοιάσω αυτό που παθαίνει ο οργανισμός μας από τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες που δέχεται καθημερινά!.

Το οξυγόνο ευθύνεται για όλα. Κατά τρόπο ειρωνικό το ίδιο χημικό στοιχείο που μας δίνει ζωή μας την παίρνει κιόλας. Η καύση του μας χαρίζει ενέργεια αλλά έχει και παρα –προϊόντα, τις ελεύθερες ρίζες. Σε αυτές που παράγουμε οι ίδιοι, προσθέστε και αυτές από τον κακό τρόπο ζωής μας, κάπνισμα, κακή διατροφή, καυσαέρια. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν το οξειδωτικό stress που θεωρείται ένας από τους κυριότερους λόγους που μας γερνάνε.

Μετρήστε το οξειδωτικό stress και την αντιοξειδωτική ικανότητα.

Παρόλο που μέχρι σήμερα η μέτρηση των ελευθέρων ριζών ήταν πολύ δύσκολη η σύγχρονη τεχνολογία δημιούργησε το F.R.A.S. 4 (Free Radical Analytical System). Χρειάζεται μόνο μία σταγόνα αίμα για να εκτιμηθεί με τη μέθοδο αυτή η επίθεση που δέχεται το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και η ικανότητά του να τις καταπολεμά.

Συστήνεται ειδική αντιοξειδωτική διατροφή και συμπληρώματα τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει το οξειδωτικό stress σε φυσιολογικά επίπεδα και μετά από 2 μήνες περίπου ακολουθεί δεύτερη μέτρηση για να διαπιστωθεί η αλλαγή.

  Η απάντηση των αντιοξειδωτικών.

Αν θεωρήσουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι οι κακοποιοί που κυκλοφορούν στο σώμα μας τότε οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν τους bodyguards που μας προστατεύουν.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τονίζουν την αξία του να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας αυτές οι πολύτιμες μακροβιοτικές ουσίες σε καθημερινή βάση.

Μακροβιοτικές Αντιγηραντικές Τροφές  

 • πράσινο τσάι (3 φλιτζάνια / ημέρα)
 • μπρόκολο ( 1 σαλάτα / ημέρα )
 • πολύχρωμα λαχανικά ( 1 σαλάτα / ημέρα )
 • φρούτα (3 / ημέρα )
 • ανάλατοι και ωμοί ξηροί καρποί (10-12 / ημέρα )
 • χυμός από ρόδι ( 1 ποτήρι / ημέρα )
 • κρεμμύδι και σκόρδο (καθημερινά)
 • ελαιόλαδο – λινέλαιο (3-4 κουταλιές / ημέρα )

Αυτά που τρώμε καθημερινά, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ρυθμό γήρανσης και στην μακροβιότητα μας. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στα κύτταρα τα αντιοξειδωτικά όπλα που χρειάζονται για να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου.

Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής

Σε περίπτωση που κάποιος δεν ακολουθεί ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, έχει πολύ stress και ακατάστατο ωράριο, του προτείνουμε τα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτική δράση που περιέχουν όλα τα πολύτιμα συστατικά σε συμπυκνωμένη μορφή.

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και Ε, εκχύλισμα σκόρδου, Ω3 και Ω6 λιπαρά, πράσινο τσάι, χυμός από ρόδι και άλλα πολύτιμα συστατικά όλα συνδυασμένα σε μία κάψουλα. Είναι σημαντικό πάντως να ζητάτε τη γνώμη του γιατρού ή του διατροφολόγου σας όταν παίρνετε συμπληρώματα για να σας προτείνουν ένα σωστό συνδυασμό και να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες.

Σας προτείνω τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα σε συμπλήρωμα :

 • Αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε
 • Συνένζυμο Q10
 • Βιταμίνη ester-c
 • Γλουταθειόνη
 • Σελήνιο
 • Λουτεΐνη
 • Alpha Λιποϊκό οξύ
 • Brocolli extract

BREAKING NEWS

(Ότι πιο φρέσκο για νεότητα και μακροζωία)

Μυστικά Νεότητας

Κόψτε τώρα το κάπνισμα (αν δεν το έχετε κάνει ήδη)

Τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος ευνοούν την αντιγήρανση! Μετά από κάθε τσιγάρο ο οργανισμός παλεύει να νικήσει τις ελεύθερες ρίζες που τον βομβαρδίζουν στην κυριολεξία. Έρευνες μας δείχνουν ότι και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν σε μικρότερο βαθμό, για να γεράσουν πρόωρα.

Κοιμηθείτε ξεκούραστα.

Ελέγξτε το κρεβάτι σας, το μαξιλάρι και τη θέση του κρεβατιού σας. Ότι σας εμποδίζει από το να κοιμάστε ήρεμα «σαμποτάρει» τη νεότητα.

Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όσο λιγότερο τρώμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο πολύ τρώμε τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε για να κάψουμε το φαγητό μας.

Αναθεωρήστε τη γνώμη σας για το αλκοόλ

Το υπερβολικό αλκοόλ στο σώμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής ελεύθερων ριζών. Αν όμως πίνετε αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες και ειδικά κόκκινο κρασί που περιέχει τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες ρεσβερατρόλη, ανθοκυανιδίνες και προανθαψανιδίνη τότε είστε σίγουρα κερδισμένοι.

“Σαν τα μάτια σας”

Τίποτα δεν προδίδει περισσότερο την ηλικία από την μειωμένη όραση. Όσο αφορά τα μάτια ο Ποπάυ είναι πιο δυνατός από το Μπαγκς Μπάνι! Αν και τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια σας, δεν είναι τόσο ισχυρά όσο το σπανάκι. Η Λουτείνη   στο σπανάκι προλαμβάνει τις βλάβες από την οξείδωση στον αμφιβληστροειδή ώστε να βλέπετε καλύτερα  για περισσότερα χρόνια. Βάλτε το σπανάκι στη ζωή σας 2-3 φορές την εβδομάδα.

Προσέξτε τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και της ομοκυστεΐνης σας κάνοντας ένα check up κάθε εξάμηνο.

Εκτός από την γνωστή σε όλους χοληστερίνη, η ομοκυστεΐνη είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης που πρέπει να ελέγχεται για αποφυγή εμφράγματος.

Περιορίστε την κατανάλωση ξεροψημένου κρέατος.

Περιέχει πολλές ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα.

Ξεφλουδίστε φρούτα και λαχανικά.

Βγάζετε τη φλούδα από τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνετε, εκτός αν είναι βιολογικά για να αποφύγετε τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτή.

Προσέξτε την υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου.

Πληθώρα επιστημονικών μελετών συνδέει την υψηλή συγκέντρωση σιδήρου με επιτάχυνση της γήρανσης. Ιδιαίτερα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και στους άντρες που δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα σιδήρου με τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση.

Προστατευθείτε με γλουταθειόνη.

Παράγεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας και «δουλειά» της είναι η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων τοξινών που εισβάλλουν στο σώμα μας. Αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη μακροζωία. Τη βρίσκουμε σε όλα τα φρούτα και λαχανικά και ειδικά στο μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, αβοκάντο και καρπούζι.

Ιδρώστε…

Είναι ο καλύτερος τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού γι’αυτό και χρησιμοποιείται αιώνες τώρα από διάφορους πολιτισμούς. Καθώς ιδρώνετε τοξίνες αποβάλλονται από όλα τα μέρη του σώματος: το δέρμα, τα όργανα, το λιπώδη ιστό. Υιοθετήστε τη σάουνα ή το χαμάμ 1-2 φορές την εβδομάδα ειδικά μετά την άσκηση. Όταν τελειώνει η διαδικασία της αποτοξίνωσης πιείτε πολύ νερό ή ένα ισοτονικό ποτό με ηλεκτρολύτες.

Πάρτε βιταμίνη Β και C όταν είστε στρεσαρισμένοι

Σε περιόδους έντονου stress, τονωθείτε έξυπνα με ένα cocktail από αυτές τις δυο βιταμίνες που αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προστασία του οργανισμού.

Γυμνάστε τον εγκέφαλο σας

Για όποιο μέρος του σώματος και αν μιλάμε η συμβουλή είναι ίδια: ότι αφήνεις σε αφήνει! Ο εγκέφαλος δε διαφέρει και θέλει εξάσκηση για να μείνει ζωντανός και δραστήριος. Αποφύγετε την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα και μάθετε μια καινούρια ξένη γλώσσα, λύστε σταυρόλεξα ή επιδοθείτε στο Sudoku.

Ελέγχετε τακτικά τη Β12

Καθώς μεγαλώνουμε αντιμετωπίζουμε συχνά δυσκολίες στην απορρόφηση της Β12 από τις τροφές. Ελέγχετε συχνά αυτή τη βιταμίνη που μας χαρίζει ενέργεια και ζωτικότητα και αν έχετε έλλειψη εμπλουτίστε τη διατροφή σας ή πάρτε συμπλήρωμα

Νερό με αντιγηραντικές ιδιότητες

Προσθέστε στην κανάτα με το νερό που έχετε δίπλα σας 2-3 φέτες αγγουριού. Βελτιώνει τη γεύση του και το μετατρέπει σε ρόφημα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες….

Κάντε yoga

Η αναπνοή είναι η πιο βασική λειτουργία του οργανισμού που επηρεάζει όλες τις άλλες. Οι περισσότεροι δεν έχουν διδαχθεί πώς να αναπνέουν σωστά και να χρησιμοποιούν σωστά το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Ο καλύτερος τρόπος να το εξασκήσει κάποιος στην πράξη αυτό είναι μέσω της  yoga. Γι’αυτό αν παρατηρήσετε τους δασκάλους της yoga δεν έχουν προσδιορίσιμη ηλικία.

Ασκηθείτε σε ζεστό περιβάλλον

Αν δεν έχετε προβλήματα υγείας και αντέχετε τη ζέστη κλείστε το κλιματιστικό, ενώ ασκείστε. Έρευνες μας δείχνουν ότι η υψηλή θερμοκρασία μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της άσκησης.

“Ασπιρίνη” ένα μαγικό χάπι για τον καθένα

Ότι και να πούμε για την αντιγηραντική δράση της ασπιρίνης δεν είναι αρκετό. Η πιο σημαντική δράση της είναι η αντιφλεγμονώδης, προστατεύοντας τον οργανισμό καθώς μεγαλώνουμε σε όλα τα επίπεδα. Προσέξτε όμως γιατί επιδεινώνει το στομαχικό ερεθισμό. Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού και στη σωστή δόση, γιατί μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα ή ακόμη και έλκος. Και ένα tip: Πάρτε την ασπιρίνη σας αφού πιείτε μισό ποτήρι ζεστό νερό για να βοηθήσετε να διαλυθεί καλύτερα η ταμπλέτα.

Κρατήστε μακριά τις υπεριώδες ακτίνες

Αγοράστε προστατευτικό φίλτρο για την οθόνη του υπολογιστή σας που να σας προστατεύει από τις υπεριώδες ακτίνες.

Προσθέσετε σαφράν (κρόκο Κοζάνης) στον καφέ σας

Ρίξτε στον καφέ σας μια πρέζα από σκόνη κρόκου κάθε πρωί. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τις αντιθρομβωτικές, τονωτικές και πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Cocktails Νεότητας  

Virgin Mary

Ο συνδυασμός της τομάτας με το σέλινο είναι ότι καλύτερο για την αντιγήρανση του δέρματος   και την αποφυγή της κατακράτησης υγρών από το σώμα.

Χυμός από ρόδι και σταφύλι

Δυνατά αντιοξειδωτικά με τα οφέλη και των δυο καρπών που συνδυαστικά δίνουν ακόμη   καλύτερο anti aging αποτέλεσμα .

Πράσινο τσάι με μέντα

2-3 ποτήρια την ημέρα μας προμηθεύουν με τα αντιοξειδωτικά που έχουμε ανάγκη.

 

Ειρήνη Πασχαλέρη

Βιολόγος – Εξειδικευμένη στη διατροφή (M. Sc) Μέλος της Ελ. Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης – Αρθρογράφος Υγείας