Η νέα μέθοδος που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της αυχεναλγίας,  με ένεση. Η έγχυση του ενδοδισκικού gel μπορεί να αναβάλει ή και να ματαιώσει ένα χειρουργείο αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.

Η δισκοπάθεια και η δισκοκήλη ευθύνονται  για τους πόνους στον αυχένα και στο χέρι  με συνοδό μούδιασμα, δηλαδή οι γνωστές παθήσεις αυχεναλγία, αυχενικό σύνδρομο.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα.

Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνεται με έγχυση υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.

Το υλικό δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες, επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή.

Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στα άνω άκρα και ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα, που οφείλεται στην δισκοπάθεια.

Η διαδικασία διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων.

Ο ασθενής φεύγει μετά από 2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Νικόλαος Δ. Μπενάρδος M.D.Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης.

#########