Σημαντικές αλλαγές στη δομή των συστημάτων υγείας επέρχονται στα επόμενα χρόνια. Από την καθαρά τεχνοκρατική άποψη μείωσης του κόστους των παροχών, η νέα φιλοσοφία δόμησης των συστημάτων επιτάσσει την ασθενοκεντρική προσέγγιση. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγορά και τα φαρμακεία. Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να χορηγεί αναλώσιμα υλικά, ορθοπαιδικά είδη και προϊόντα ειδικής διατροφής μέσω των φαρμακείων, αποτελεί μια πρόκληση για τα φαρμακεία.

Το εύρος της αγοράς αυτής αποδεικνύεται από τα νούμερα. Είκοσι εκατομμύρια ασθενείς πάσχουν ή κινδυνεύουν από διαταραχή θρέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόστος διαχείρισης της διαταραχής θρέψης των ασθενών στην Ε.Ε. ανέρχεται στα €120 δισ. ανά έτος. Η διαταραχή θρέψης συνδέεται με αυξημένη διάρκεια νοσηλείας, καθώς και αύξηση των επανεισαγωγών.

Η μεγαλύτερη κατηγορία ασθενών που χρήζουν διατροφικής υποστήριξης είναι οι Ογκολογικοί Ασθενείς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι Ογκολογικοί ασθενείς αυξάνονται κατά 25.000- 30.000 ετησίως.

Το 30%-80% των ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματικά νοσήματα ανάλογα με την πρωτοπαθή εντόπιση, αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική υποθρεψία ως μέρος του συνδρόμου της καρκινικής καχεξίας, ενώ σε ένα 20% αυτό θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από τον καρκίνο.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εισηγήσεων που θα καλύπτουν ολόκληρη τη φαρμακευτική αγορά, στη διάρκεια του Ηellas PHARM που διοργανώνει και φέτος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στις 1 και 2 Απριλίου 2017, στο Helexpo Maroussi. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «Στόχος του συνεδρίου είναι να δώσει την αφορμή μέσα από εισηγήσεις που προκαλούν προβληματισμό, να συνθέσει απόψεις και γνώμες που θα βοηθήσουν τον Φαρμακοποιό στην καθημερινότητά του με το βλέμμα στραμμένο στις προοπτικές και τις ευκαιρίες, που διαγράφονται και  σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φιλοδοξούμε να είναι ένα δυναμικό συνέδριο το οποίο θα συνθέτει απόψεις και θα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους φαρμακοποιούς.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουμε εφαρμόσει αρκετές καινοτομίες, αλλά και ειδικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία μας, αλλά και καθιερώνουμε θεσμούς όπως τα Αριστεία που επιβραβεύουν την καινοτομία και την προσφορά».

Μεταξύ των θεμάτων που θα ακουσθούν στο Συνέδριο περιλαμβάνονται εισηγήσεις που αφορούν:

  • «Ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Διαιτητικές τροφές – Ορθοπαιδικά – Επιθέματα – Συσκευές: ποια είναι, πώς χορηγούνται, πώς αποζημιώνονται»

Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, θα αναπτυχθούν θέματα όπως

– ο τρόπος αποζημίωσης και έγκρισης συνταγών

– η επίλυση των προβλημάτων e-ΔΑΠΥ

– το νομικό και διαχειριστικό πλαίσιο διακίνησης των προϊόντων αυτών από τα φαρμακεία

Παράλληλα, εκπρόσωποι εταιρειών που διακινούν προϊόντα αυτών των κατηγοριών θα αναφερθούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας, σε θέματα προδιαγραφών και ποιότητας, αλλά και σε θέματα εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του κοινού.

Κατά τη διάρκειά της ενότητας θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση εκτέλεσης προγράμματος e-ΔΑΠΥ, καθώς και εκκαθάρισης και αποζημίωσης συνταγών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης. 

  • «Διαχείριση φαρμακοθεραπείας και συμμόρφωση ασθενών», καθώς η μη ακριβής συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα.

Ακόμη, παράλληλα με το Hellas PHARM 2017, o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διοργανώνει ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, με θέμα «Διανεμητικός λογαριασμός και θέματα λειτουργίας των διανεμητικών συλλόγων». Οι εισηγητές θα αναφερθούν στα χαρακτηριστικά λειτουργίας των διανεμητικών λογαριασμών και σε νομικά θέματα που αφορούν στους συλλόγους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Hellas PHARM, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά:

  • Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, για την ανάδειξη και επιβράβευση των καλύτερων καινοτομιών και πρακτικών στην αγορά των φαρμακείων για το 2017. Η τελετή απονομής των αριστείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου 2017.
  • Το 1o Pharma Talks «Είμαι φαρμακοποιός – το φαρμακείο μέσα από τα μάτια μου», με δεκάλεπτες παρουσιάσεις ιδεών για το φαρμακείο μέσα από τα μάτια των φαρμακοποιών.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δορυφορικές εκδηλώσεις, όπως:

  • Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Επαγγελματική ανάπτυξη των φαρμακοποιών», όπου θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία μέσα από δυσκολίες και κρίση, καθώς και οι αρχές χρηματοοικονομικής διαχείρισης φαρμακείου.
  • Η 4η Ημερίδα της ΕΕΟΦ «διά χειρός φαρμακοποιού», με θέματα που αφορούν στη φαρμακογνωστική προσέγγιση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, στη φαρμακοτεχνία και φυτοθεραπεία.

Τέλος, στο εκθεσιακό τμήμα του Hellas PHARM συμμετέχουν εταιρείες, με φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, OTCs, εξοπλισμούς και υπηρεσίες φαρμακείου κ.λπ.

#########