Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ακολουθούμε μύθους και στερεότυπα που κάθε άλλο παρά μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας και στη σχέση μας;

Αλήθεια, πόσοι μύθοι υπάρχουν γύρω από το σεξ; Πόσοι από αυτούς μας έχουν γίνει έμμονη ιδέα; Πόσοι από αυτούς τους μύθους δηλητηριάζουν τη σεξουαλική μας ζωή; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ακολουθούμε μύθους και στερεότυπα που κάθε άλλο παρά μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας και στη σχέση μας;

Και τι γίνεται με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η οποία ως γνωστόν, όσο και αν καίει και τα δύο φύλα, φαίνεται να βομβαρδίζεται επίσης από ανακρίβειες και παραπληροφόρηση; Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους:

■ Η γυναίκα δεν πρέπει να μιλάει για το σεξ: Γενικότερα λέμε ότι καλό είναι το ζευγάρι να μη βγάζει σε παράρτημα το τι κάνει στο κρεβάτι του. Η σεξουαλική επαφή είναι μια προσωπική υπόθεση και αφορά μόνο τους δυο τους. Το να μιλάνε, όμως, οι σύντροφοι μεταξύ τους είναι μια υγιής στάση και για τους δύο. Δεν είναι προτέρημα μόνο του άνδρα να πει στη σύντροφό του τι του αρέσει, είναι και δικό της. Μάλιστα παρατηρούμε αρκετά συχνά ότι τα ζευγάρια που έχουν καλή σεξουαλική ζωή είναι εκείνα που μπορούν να συζητούν ανοιχτά μεταξύ τους για σεξουαλικά ζητήματα και να εκφράζουν τι τους αρέσει και τι όχι. Τα ζευγάρια που μιλούν για το σεξ το απολαμβάνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα η ερωτική τους ζωή να εξελίσσεται και να μη μένει στάσιμη και ανιαρή.

■ Η γυναίκα θέλει λιγότερο σεξ σε σχέση με τον άνδρα: Ακόμα και σήμερα ο άνδρας έχει στιγματιστεί ότι έχει διαρκώς το σεξ στο μυαλό του, ενώ η γυναίκα είναι εκείνη που δεν έχει και τόσο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Κι όμως, η γυναίκα θέλει το σεξ τόσο συχνά όσο και ο άνδρας! Μάλιστα όσο πιο ερωτευμένη είναι μαζί του και όσο περισσότερο εκείνος τη γοητεύει εγκεφαλικά, τόσο περισσότερο τον θέλει.

■ Ο γυναικείος οργασμός είναι ευθύνη του άνδρα: Αν μία γυναίκα θεωρεί ανδρική υπόθεση τη σεξουαλική κορύφωσή της, τότε μάλλον θα… περιμένει για πολύ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η ίδια να διεκδικήσει να παίξει με τον σύντροφό της σεξουαλικά, έτσι ώστε να έχει καλύτερη προετοιμασία, που σημαίνει και καλύτερη κολπική εφύγρανση και ευκολότερη επίτευξη του οργασμού. Σίγουρα δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο γυναικείος οργασμός όταν ο σύντροφος τελειώνει πολύ γρήγορα, έχει δηλαδή πρόωρη εκσπερμάτιση, όταν εκείνος έχει το άγχος της στύσης του και μπαίνει στην αυτοπαρατήρηση του πέους του, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνει τη στύση του. Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον γυναικείο οργασμό είναι η ποιότητα της σχέσης, ασθένειες σωματικές αλλά και ψυχικές, κάποια φαρμακευτική αγωγή, η ψυχολογική διάθεση, ταμπού και δικά της «κρατήματα».

■ Ο γυναικείος οργασμός είναι άσχετος από την εικόνα σώματος της κάθε γυναίκας: Οχι, η εικόνα που η κάθε γυναίκα έχει για το σώμα της και η σχέση της μαζί του σχετίζονται άμεσα με το πόσο καλά νιώθει η ίδια με αυτό, άρα και με το πόσο καλά νιώθει με τον σύντροφό της. Ο οργασμός της, ο οποίος σχετίζεται με το πόσο αφήνεται να απολαύσει τη στιγμή, συνήθως σε μια γυναίκα με κακή εικόνα σώματος δεν εμφανίζεται τόσο συχνά. Και όταν λέμε κακή εικόνα σώματος δεν εννοούμε μια γυναίκα που μπορεί να έχει μερικά παραπανίσια κιλά. Εννοούμε το πώς βλέπει η ίδια τον εαυτό της, πόσο πολύ αγαπάει η ίδια το σώμα της και τον εαυτό της – όχι με τη ναρκισσιστική έννοια. Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί μια γυναίκα να έχει καλλίγραμμο σώμα, αλλά λόγω δικής της ανασφάλειας να την απασχολεί το στήθος της που θα το ήθελε μεγαλύτερο ή η περιφέρειά της που θα «έπρεπε να είναι δύο πόντους μικρότερη»… Ερευνα του 2013 έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι ευχαριστημένες με την εικόνα τους έχουν γενικότερα πιο θετική διάθεση και συμπεριφορά, γεγονός που αντανακλάται στη σεξουαλική ζωή τους και κατ’ επέκταση στη σχέση τους. Αν λοιπόν μια γυναίκα θέλει να κορυφώνει, ας μην περιμένει από τον σύντροφό της να ξέρει πώς θα την ικανοποιήσει. Χρειάζεται να αγαπήσει η ίδια το σώμα της, να το γνωρίσει και να εκφράζει τι της αρέσει, να πάρει τον έλεγχο του εαυτού της.

■ Οι γυναίκες δεν εθίζονται στην πορνογραφία: Είναι γεγονός ότι η πορνογραφία είναι τόσο εθιστική όσο και τα σκληρά ναρκωτικά, με εξίσου βλαβερές συνέπειες για τον εγκέφαλό σας. Για κάποιον λόγο, η κοινωνία μας αποφάσισε ότι οι άνδρες αγαπούν την πορνογραφία ενώ οι γυναίκες έχουν ανοσία σε αυτήν. Πρόκειται για μια λάθος υπόθεση, εφόσον η πορνογραφία μπορεί να λειτουργήσει και στη γυναίκα ακριβώς με τον ίδιο εθιστικό τρόπο και να την παγιδεύσει στην τοξική της παγίδα. Επίσης, είναι ακόμα πιο δύσκολο για μια εθισμένη γυναίκα να ζητήσει βοήθεια για το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς η ντροπή είναι πιο μεγάλη, εφόσον κοινωνικά θεωρείται «ανδρική συνήθεια». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα: «Δεν είχα ζητήσει βοήθεια για τον εθισμό μου γιατί ένιωθα ότι ήμουν ένα τέρας της φύσης, γιατί ήμουν σίγουρη ότι ήμουν η μόνη γυναίκα που αγωνίστηκε με αυτή την ανδρική ασθένεια».

■ Γεννιέσαι θερμός ή ψυχρός σεξουαλικά: Σίγουρα αρκετοί άνθρωποι μπορεί να είναι περισσότερο θερμοί σεξουαλικά σε σχέση με κάποιους άλλους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ή γεννιέσαι σεξουαλικό ηφαίστειο ή σεξουαλικό παγόβουνο. Το σεξ, όπως και άλλες συμπεριφορές, είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται. Οταν λοιπόν μια γυναίκα ή ένας άνδρας φροντίσουν να γνωρίσουν όχι μόνο το δικό τους σώμα αλλά και του συντρόφου τους, να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και τι χρειάζεται ο καθένας, τι αρέσει στον καθένα, τόσο πιο πολύ θα συμμετέχουν σεξουαλικά και τόσο περισσότερο ενεργοί θα είναι.

Περισσότερο σεξ θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια γεμάτη σεξ ζωή είναι και ευτυχισμένη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon υπέθεσαν ότι αν διπλασιαστεί το σεξ στα ζευγάρια, θα είναι και πιο ευτυχισμένα. Η υπόθεση, όμως, αποδείχθηκε αναληθής. Αυξάνοντας τη σεξουαλική συχνότητα, δεν σημαίνει ότι αυξάνεται και η ικανοποίηση από την ποιότητα της σχέσης ή το συνολικό επίπεδο ευτυχίας. Η ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής και η σχέση σας σε γενικές γραμμές είναι ο καλύτερος δείκτης υγείας και συντροφικής ευτυχίας.
thanos-askitis1
Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας,

τηλ.: 210 7789890,

δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 

Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00.

Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

#########