Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία χαιρετίζει την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.Η Ε.Π.Ε. υποστηρίζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης και των συνεπειών του καπνίσματος στη χώρα μας. Η Ελλάδα κατέχει σήμερα μια θλιβερή πρωτιά στα θέματα καπνίσματος, με την υψηλότερη αναλογία καπνιστών στην Ευρώπη και μια από τις υψηλότερες σε όλο τον κόσμο.

 

Για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής επιδημίας, απαιτείται συστράτευση και συντονισμένη προσπάθεια, εκ μέρους της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αναλαμβάνει συστηματικά πρωτοβουλίες για ενημέρωση του κοινού, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και υποστήριξη των ιατρείων διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και στα οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε καπνιστής για να διακόψει το κάπνισμα.

 

Στη διάρκεια του 2010, μια σειρά ενημερωτικών ενεργειών εκ μέρους της Ε.Π.Ε. και του Υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, είχαν ως αποτέλεσμα φέτος να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% η προσέλευση καπνιστών στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε σχέση με το 2009. Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καπνιστών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα εντός του προσεχούς εξαμήνου, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

 

Παράλληλα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενισχύει τους επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι τηρούν το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της (www.hts.org.gr) ειδική ενότητα για την προβολή των επιχειρήσεων που σέβονται την υγεία των πελατών τους, παρέχοντας ένα περιβάλλον χωρίς καπνό.

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι οι ενέργειες των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στο κάπνισμα. Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει τώρα να ατονήσει, αντίθετα οφείλει να ενταθεί και διευρυνθεί.

 

Η Ε.Π.Ε. στηρίζει ενεργά κάθε σχετική πρωτοβουλία και καλεί την Πολιτεία να συνεχίσει αποφασιστικά τις δράσεις της στο μέτωπο κατά του καπνίσματος. Καλεί ταυτόχρονα φορείς, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε μια από τις πιο επικίνδυνες μάστιγες της εποχής μας.

#########