Γράφει η Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Τι ακριβώς είναι ο πανικός;

Ο πανικός ορίζεται ως ”ένα ξαφνικό και συντριπτικό αίσθημα τρόμου ή άγχους”. Οι κρίσεις πανικού παρατηρούνται 2-3 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυσκολίες στην αναπνοή, τρέμουλο, σφίξιμο στο στήθος, ρίγος, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμού και αστάθειας και γενικότερα η αίσθηση ότι όλα είναι μη πραγματικά. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβαίνουν συχνά ή ακανόνιστα και κορυφώνονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά και σπανίως πάνω από μια ώρα.

Από τι μπορεί να προκληθεί;

Από τα πάντα! Από τον καφέ που θα χυθεί κατά λάθος, αλλά και από ένα αρκετά σοβαρό θέμα που προκαλεί έντονο στρες. Εμφανίζεται επίσης και σ’ αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν άσθμα ή διαβήτη, καταναλώνουν καφεΐνη, αμφεταμίνες ή αλκοόλ.

 krisis-panikou-1.jpg

Τι πρέπει να κάνω για να μην πανικοβάλλομαι;

Θετικές σκέψεις και ασκήσεις χαλάρωσης είναι οι πρώτες βοήθειες. Συγκεντρωθείτε σε μια απλή πράξη, όπως, π.χ. να μετρήσετε από το 0 έως το 100 ανάποδα, ή επαναλάβετε πολλές φορές ένα στίχο κάποιου τραγουδιού. Η συνάντηση με κάποιον ειδικό θα σας ανακουφίσει. Ως τελευταία λύση προτείνεται η φαρμακοθεραπεία.

Μπορεί ένα παιδί να πάθει πανικό;

Ναι, και ιδιαίτερα οι έφηβοι καθώς οι ορμόνες τους δουλεύουν ”τρελά” και οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμη τις ικανότητες και τις αδυναμίες τους.

Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος