Με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και δεδομένης της σταθερής προσήλωσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργείται, δωρεάν και χωρίς ραντεβού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προληπτική εξέταση (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες.

 

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματώνεται δε ενόσω έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από τρεις εβδομάδες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της υλοποίησής του και περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα νοσοκομεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.