Αρχική Φορείς Υγείας 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του της μήτρας, και δεδομένης της σταθερής προσήλωσης του Υγείας και Κοινωνικής στην ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 σε μεγάλα νοσοκομεία, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργείται, δωρεάν και χωρίς ραντεβού, ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προληπτική εξέταση (test Παπανικολάου) για όλες γυναίκες.

 

Η πρωτοβουλία αυτή έχει περιεχόμενο αλλά και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματώνεται δε ενόσω έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από τρεις εβδομάδες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της υλοποίησής του και περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τις αμέσως ημέρες θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα νοσοκομεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.