Αρχική Φορείς Υγείας 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του της μήτρας, και δεδομένης της σταθερής προσήλωσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην ανάπτυξη δράσεων πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 σε μεγάλα , που διαθέτουν γυναικολογική , θα διενεργείται, δωρεάν και χωρίς ραντεβού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προληπτική εξέταση (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες.

 

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματώνεται δε ενόσω έχει ανακοινωθεί, πριν από τρεις , το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της υλοποίησής του και περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Ο του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τις επόμενες θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα νοσοκομεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.