Περισσότερες από 400 φορές το χρόνο, ο αν. Καθηγητής του Παν/μίου της Φρανκφούρτης, Βασίλης Πουλάκης, κοιτάει μέσα στην χειρουργική κονσόλα, κρατάει τις λαβές ενός ρομπότ και ξεκινάει για να σώσει την ζωή ενός άνδρα.Μέσα από τους προσοφθάλμιους φακούς του ρομπότ ο κ. Πουλάκης βλέπει μεγεθυμένα και τρισδιάστατα στο εσωτερικό της κοιλιάς του ασθενούς σκοπεύοντας να αφαιρέσει με ακρίβεια και σταθερότητα τον καρκινωματώδη προστάτη.
Ο κ. Πουλάκης, είχε εκπαιδευτεί στην Γερμανία τόσο στην παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αλλά και στην λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνική. Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη ρομποτική ριζική προστατεκτομή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, όπου ο κ. Πουλάκης είναι Καθηγητής. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους ουρολόγους στον κόσμο που ειδικεύεται στα ρομποτική χειρουργική.
Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μια νέα προοπτική. Κοιτώντας μέσα από την κάμερα του ρομπότ το εσωτερικό του ασθενούς μοιάζει σαν να έχουμε εισέλθει σ’ ένα δωμάτιο όπου ο προστάτης, η ουροδόχος κύστης, τα στυτικά νεύρα και το ορθό εμφανίζονται τεράστια και ως τμήματα των τοίχων, του πατώματος και της οροφής αυτού του δωματίου.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χειρουργική, με την ρομποτική δεν είσαι σε απόσταση, αλλά χωμένος μέσα στο χειρουργικό πεδίο χειρουργώντας αναίμακτα και με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Ως χειρουργός στο Doctors’ Hospital και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου της Φρανκφούρτης είναι ένας καινοτόμος χειρουργός που τελειοποίησε τις τεχνικές της ρομποτικής χειρουργικής και εκπαιδεύει άλλους ουρολόγους να χειρουργούν ρομποτικά.
«Είναι πραγματικά πρωτοπόρος στον Ελλαδικό χώρο στην προώθηση νέων ρομποτικών τεχνικών για να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς του», δήλωσε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Intuitive, που κατασκευάζει το ρομπότ da Vinci. Στα επιτεύγματα του κ. Πουλάκη συγκαταλέγεται η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αφαιρεθεί όσο τον δυνατόν πιο ριζικά ο προστάτης, αποφεύγοντας παράλληλα την άσκοπη βλάβη των νεύρων που ρυθμίζουν την στύση και την ούρηση.
Ανικανότητα και ακράτεια είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από χειρουργική επέμβαση στον προστάτη αλλά ο κ. Πουλάκης δεν είναι ικανοποιημένος με τα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.
“Οι περισσότεροι άνδρες γίνονται εγκρατείς”, είπε, “αλλά θα ήθελα να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να το επιτύχουμε αυτό. Για έναν άνθρωπο που θα χρειαζόταν τρεις μήνες, θα πρέπει σ’ ένα μόνο μήνα ή ακόμα καλύτερα αμέσως μετά την αφαίρεση του καθετήρα μία εβδομάδα μετά το ρομποτικό χειρουργείο να είναι στεγνός.”
Το da Vinci επιτρέπει ακριβέστερη χειρουργική επέμβαση. Τρεις ρομποτικοί βραχίονες και μια κάμερα εισέρχονται στην κοιλιά μέσω μικρών τομών, που ελέγχονται από τον χειρουργό, ο οποίος κάθεται σε μια κονσόλα κοντά στο χειρουργικό τραπέζι. Η κάμερα παρέχει μια κοντινή προβολή. Οι ρομποτικοί βραχίονες, με νυστέρια και λαβίδες στις άκρες τους, κινούνται με εντολή του γιατρού και είναι σταθερότερες από τα χέρια των καλύτερων χειρουργών.
Το da Vinci ρομπότ, που εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2000, πήρε το όνομά του από τον ζωγράφο της Αναγέννησης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα ρομπότ. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία ονομάζεται «ρομποτική χειρουργική», δεν πρόκειται για ένα πραγματικό ρομπότ δεδομένου ότι δεν μπορεί να προγραμματιστεί και να εκτελεί καθήκοντα ανεξάρτητα από τον άμεσο έλεγχο του χειρουργού.
Η ρομποτική χειρουργική στον προστάτη έχει ραγδαία αυξηθεί σε δημοτικότητα σ’ όλον τον κόσμο, είπε ο κ. Πουλάκης. Το 2010, στις ΗΠΑ, περίπου το 85% των επεμβάσεων στον προστάτη έγινε με τη βοήθεια του ρομπότ.
Αν και η ριζική αφαίρεση του προστάτη είναι η πρώτη επιλογή για τη χρήση του ρομπότ, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε επίσης την εφαρμογή του da Vinci και σε άλλες ουρολογικές επεμβάσεις στο νεφρό και στην ουροδόχο κύστη αλλά και σε γυναικολογικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Ο κ. Πουλάκης προβλέπει ότι η εφαρμογή του ρομπότ θα εξαπλωθεί και σε επεμβάσεις στα αυτιά, στη μύτη και στο λαιμό.
Τεχνολογικά, το da Vinci θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί έτσι ώστε, ένας έμπειρος χειρουργός, όπως ο κ. Πουλάκης θα μπορούσε να χειρουργήσει έναν ασθενή που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα ή πόλη.
Επίσης η τεχνολογία του ρομπότ θα επιτρέπει οι ρομποτικές επεμβάσεις να διενεργούνται μέσα από μία και μόνο μικροσκοπική οπή χρησιμοποιώντας ακόμα μικρότερα και πιο ευέλικτα ρομποτικά εργαλεία κάνοντας την επέμβαση ακόμα πιο ανώδυνη και πιο φιλική στον ασθενή.
Βασίλης Πουλάκης, MD, PhD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας
, Παν/μίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας
Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen, Γερμανίας
Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Doctors’ Hospital
Αριστούχος απόφοιτος Ιατρικής Α.Π.Θ.
site: www.poulakis-urology.com
Ειδικότητα Ουρολογίας και Παιδοουρολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Nordwest, Φρανκφούρτης Γερμανίας. Στο τελευταίο έτος ειδικότητας λαμβάνει τον τιμητικό τίτλο Επικεφαλής Ειδικευομένων. Εκπαίδευση για έναν χρόνο στην Γενική χειρουργική με εξειδίκευση στην κολοπρωκτολογική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Απόκτηση κατόπιν εξετάσεων του τίτλου ειδικότητας Ουρολογίας στην Γερμανία. Εκλογή σε επιμελητή στο ίδιο νοσοκομείο της Φρανκφούρτης όπου και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του, με γνωστικό αντικείμενο την ενδοσκοπική και λαπαροσκοπική ουρολογία. Κατόπιν εξετάσεων απέκτησε το δίπλωμα του Κολεγίου Ευρωπαίων Ουρολόγων.
Πλούσια επιστημονική δραστηριότητα: πολυάριθμα άρθρα σε έγκριτα ξενόγλωσσα ουρολογικά περιοδικά (Medline), ενεργό συμμετοχή σ’ ελληνικούς και ξένους ουρολογικούς συλλόγους και εταιρείες, πρόεδρος ιατρικών συνεδρίων και ημερίδων, συγγραφή ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκπαιδευτής σε λαπαροσκοπικές, ρομποτικές και laser δραστηριότητες της ουρολογίας. Ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε στην Φρανκφούρτη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή και είχε μέχρι και που επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από 11 χρόνια επιτυχημένης σταδιοδρομίας στην Γερμανία, τον μεγαλύτερο αριθμό λαπαροσκοπικών ριζικών προστατεκτομών. Έχει χειρουργήσει ζωντανά σε πολυάριθμα λαπαροσκοπικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία. Έχει εκπαιδεύσει πολλούς Έλληνες ουρολόγους στην λαπαροσκοπική ουρολογία, τους οποίους και φιλοξένησε σαν επισκέπτες ιατρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο στην Φρανκφούρτη, όπου ήταν επιμελητής για 5 χρόνια. Πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2006 την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή και έχει σήμερα, με βάση τα στατιστικά δεδομένα της εταιρείας, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το ρομποτικό σύστημα da Vinci, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, την μεγαλύτερη σειρά, σε αριθμό και επιτυχίες, ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων. Από τον Σεπτέμβριο του 2006, που επέστρεψε στην Ελλάδα, ίδρυσε και διευθύνει τις ουρολογικές κλινικές στο Ιατρικό Αθηνών και στο Doctors’ Hospital, παρέχοντας σε τεράστιο αριθμό ασθενών τις πιο σύγχρονες ουρολογικές τεχνικές όπως προχωρημένη λαπαροσκοπική ουρολογία, ενδοουρολογία, μικροχειρουργική, Laser και τελευταία ρομποτική ουρολογία.