Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει την απόσυρση από την αγορά των προϊόντων φυτικής προέλευσης τα οποία πωλούνται ως αρωματικά χώρου σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής της Πορτογαλίας μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια των προϊόντων (RAPEX):

Θυμίαμα “Aromatic potpourri”, Fidel Mix, Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Pulse,Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Nirvana,Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Buzz, Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Fire n ice, Θυμίαμα μάρκας:Tribe, Θυμίαμα Hawaiian, Hayze,Θυμίαμα Gone Strawnanas, Hayze,Θυμίαμα βοτάνων, Samurai Spirit

 

Η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο μέσω των βοτάνων που περιέχουν. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που εισέπνευσαν τον καπνό που παράγεται από την καύση τους. Κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας και δηλητηρίασης και σε μερικές περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευτούν.

Επιπρόσθετα, ο ΕΟΦ έχει ανακαλέσει από την Ελληνική αγορά τα προϊόντα παρόμοιας χρήσηςFREEDOM FLY HIGH, FREEDOM EU EDITION 2G, ULTRA CLOUD10 1G & HEAD TRIP No10. Πρόκειται για ποτ πουρί (μίγμα) αρωματικών χώρου παραγωγής Η.Π.Α., στα οποία ανιχνεύτηκαν ουσίες αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου CB1 και CB2. Τα παραπάνω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος, με επικίνδυνες συνέπειες.,Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διακίνηση των θυμιαμάτων, είναι πιθανή η διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου, ενώ σε ότι αφορά τα ποτ πουρί αρωματικών χώρου έχουν κατασχεθεί ποσότητες σε Ελληνική επιχείρηση.,Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.